Kremlinul acuza KFOR

, , , , ,
 

Extremistii sarbi au atacat fortele KFOR

Extremistii sarbi au atacat fortele KFOR

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat miercuri preocuparea în legătură cu “violenţele” KFOR comise împotriva etnicilor sârbi din Kosovo, după incidentele soldate cu rănirea a zece persoane, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Suntem îngrijoraţi în special în legătură cu violenţa folosită de KFOR împotriva populaţiei sârbe, în special în legătură cu informaţiile despre focuri de armă trase spre ambulanţe care transportau răniţi sârbi”, anunţă Ministerul rus de Externe. “Cerem încă o dată forţelor internaţionale, în special trupelor KFOR şi misiunii UE, să respecte principiul neutralităţii”, continuă diplomaţia rusă.
Milan Jakovljevici, directorul spitalului Kosovska Mitroviţa, principala localitate din nordul Kosovo, a declarat că şase sârbi răniţi de gloanţe au fost spitalizaţi în instituţia pe care o reprezintă. Pe de altă parte, patru militari din cadrul Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi, dintre care unul grav, de o bombă artizanală, în nordul Kosovo, a anunţat marţi KFOR.

Negocieri suspendate

Autoritatile de la Belgrad au suspendat marti negocierile cu Pristina, desfasurate sub patronajul Uniunii Europene, pentru a protesta fata de folosirea de catre forta NATO, KFOR, de gloante de cauciuc impotriva sarbilor care ridicasera baricade in apropierea granitei administrative dintre Kosovo si Serbia. “Deocamdata, prioritatea este situatia la punctele de trecere a frontierei, iar pentru noi nu exista alt subiect”, a declarat negociatorul sef sarb, Borko Stefanovici, citat de DPA. “Cred ca, in aceasta situatie, este nerealist sa discuti despre energie, telecomunicatii si initiative regionale”, a adaugat el la Bruxelles, unde s-a intalnit cu mediatorul UE Robert Cooper si cu reprezentantul SUA Philip Reeker. A saptea runda de negocieri, lansate in martie, intre Serbia si Kosovo, pentru a rezolva probleme legate de secesiunea Kosovo, urma sa aiba loc fara ca pe agenda sa figureze punctele disputate de la frontiera. UE a afirmat ca progresul in aceste discutii este crucial pentru ca Serbia sa fie recunoscuta oficial ca stat candidat la UE anul acesta. Negocierile au fost intrerupte deja in iulie, cand Serbia a refuzat sa ridica un embargo comercial de facto asupra bunurilor kosovare. Aceasta decizie a dus la o escaladare a tensiunilor, ce au degenerat in violente cand Pristina a incercat sa preia controlul asupra unor puncte de trecere a frontierei din nordul teritoriului, una dintre putinele zone cu populatie majoritar sarba. Marti, cel putin sapte sarbi si patru soldati ai NATO au fost raniti in ciocnirile de la un punct controversat de trecere a frontierei. Soldatii KFOR au folosit gloante de cauciuc si gaze lacrimogene pentru a dispersa o multime care se stransese pentru a protesta fata de indepartarea unei baricade ridicate de sarbi pe un drum ingust, la 150 de metri de postul de frontiera Jarinje.

Fortele EULEX, atacate

Doua vehicule EULEX au fost atacate, dupa ce KFOR a folosit, marti, gloante de cauciuc impotriva sarbilor care ridicasera baricade in apropierea granitei administrative dintre Kosovo si Serbia, relateaza cotidianul Blic, preluat de Focus News. Vehiculele EULEX au fost avariate. Cotidianul mai scrie ca ministrul pentru Kosovo din Guvernul sarb, Goran Bogdanovici, a plecat spre nordul Kosovo, unde situatia ramane extrem de tensionata. inainte de a pleca de la Belgrad, ministrul a spus ca este inacceptabil ca cetateni neinarmati sa fie alungati cu ajutorul armelor de foc. Incidentul ar fi putut fi evitat, crede ministrul, daca reprezentantii KFOR ar fi acceptat oferta de dialog a oficialilor sarbi.

Jandarmii si politistii romani se retrag din Kosovo

Anterior, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de la Bucuresti a decis retragerea celor 178 de jandarmi şi poliţişti români prezenţi în misiunea din Kosovo. Retragerea acestora se va face, potrivit unui comunicat al CSAT, “în urma încheierii turului de serviciu”, programat pentru luna decembrie 2011. Detaliile acţiunii de retragere vor fi stabilite în coordonare cu partenerii europeni. Jandarmeria Română desfăşoară misiuni de menţinere a păcii în Kosovo de la 22 februarie 2002, în urma solicitării Organizaţiei Naţiunilor Unite, adresată României şi aprobată de parlament. În provincia Kosovo se află în misiune 115 jandarmi şi 60 de poliţişti români. Detaşamentul de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române dislocat în această provincie execută misiuni şi se subordonează operaţional Uniunii Europene, în cadrul misiunii EULEX Kosovo. În cursul anului 2010, jandarmii români au participat la aproximativ 2.100 misiuni, în special de control al mulţimilor, operaţiuni speciale tip S.W.A.T., securitate statică la obiective cu risc ridicat, escortarea personalului internaţional, protecţia apropiată, monitorizare şi patrulare în medii cu potenţial degenerativ în conflicte interetnice. Poliţiştii români prezenţi în teatrul de operaţii ajută, de asemenea, la îndeplinirea mandatului EULEX, aceştia fiind implicaţi în special, în misiuni de monitorizare şi îndrumare.

Vizita oficiala

In perioada 20 – 23 septembrie, secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a efectuat o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Kosovo. Cu ocazia vizitei, secretarul de stat a avut o întrevedere de lucru cu şeful Misiunii Europene de Poliţie şi Justiţie (EULEX) în Kosovo, Xavier Bout de Marnhac, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de activitatea contingentului român de poliţie şi jandarmi din provincie. Totodată, a fost făcută o evaluare a riscurilor de securitate privind participarea la misiunile de monitorizare şi îndrumare a poliţiştilor şi jandarmilor români din Kosovo, sens în care au fost vizitate „punctele fierbinţi” de desfăşurare a misiunilor membrilor contingentului român din Kosovo. În cadrul întâlnirii au fost discutate şi aspecte legate de perspectiva prelungirii mandatului EULEX în Kosovo după iunie 2012. De asemenea, şeful Misiunii Europene de Poliţie şi Justiţie a subliniat profesionalismul poliţiştilor şi jandarmilor români aflaţi în misiune în provincia Kosovo, apreciind în mod deosebit contribuţia acestora la îndeplinirea mandatului EULEX în provincie. Secretarul de stat, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a mai avut întâlniri cu Gabrielle Sbano, şeful Departamentului de Poliţie Executivă din cadrul EULEX şi Kean Steen Sroeder, reprezentantul Capacităţii de Planificare şi Conducere a Operaţiunilor Civile ale UE în Kosovo.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *