Kremlin-ul regretă decizia de achiziţionare a navelor „Mistral”

, , , , , , , , ,
 

Mistral, simbol al colaborarii militare ruso-franceze

Decizia de a cumpăra din Franţa navele de tip „Mistral” este una ridicolă şi care a adus daune „imense” statului rus, a declarat vicepreşedintele Comisiei Industriei de Armament a guvernului rus, Ivan Harcenco, în cadrul şedinţelor de lucru a Ligii susţinerii întreprinderilor din apărare, care au loc la Moscova. Contractul în valoare de1,2 miliarde euro pentru construcţia a două nave amfibii de asalt franceze de tip „Mistral” pentru Flota rusă a fost semnat în iunie 2011. Prima nava va intra în componenţa flotei ruseşti în 2014. Contractul pentru construcţia a încă două nave „Mistral” în Rusia trebuia să fie semnat mai târziu.
„Noi am discutat cât de ridicolă a fost acea decizie. Aceasta a fost iniţiativa lui Anatol Serdiucov (fostul ministru al apărării din Rusia). Aceasta nu este singura pagubă pe care el a adus-o statului şi industriei de apărare”, – a adăugat Harcenco.

Decizie amanata

El a confirmat că decizia de a construi sau nu alte două nave de acest tip a fost amânată până în 2016. „Referitor la prima şi a doua navă… cheltuielile de acum sunt atât de mari că noi vom pierde mai mult dacă vom renunţa să finalizăm construcţiile”, – a spus Harcenco. El a ţinut să sublinieze că primele două nave trebuie construite până la capăt, iar eficienţa lor trebuie verificata. „Aceasta este o mare problemă ”, a adăugat vicepreşedintele comisiei.

Afacerea Mistral, aruncata in aer de razboaiele politice de la Kremlin

Reamintim ca anterior, autoritatile franceze si-au exprimat ingrijorarea fata de posibilitatea ca prin  plecarea lui Anatol Serdiucov din funcţia de ministru al apărării din Federaţia Rusă, acordul de achiziţionare a navelor de asalt amfibiu „Mistral”  s-ar putea să nu fie respectat de partea rusă.
„Achiziţionarea primelor două nave a fost decizia lui Putin”, a declarat expertul militar al Centrului de analiză a strategiilor şi tehnologiilor, Constantin Machienco. Prima tranşă de bani a fost transferată cu intarziere, iar achiziţionarea ulterioară a două nave „Mistral” ar putea să nu aibă loc. „Rusia doreşte nave „Mistral” deoarece este o navă bună pe care ea nu este în stare să o construiască. Iar acum Rusia vrea transferul tehnologiilor de construcţii pentru achiziţionarea următoarelor nave. De aceea acordul ar putea să pice”, – este de părere expertul.
Un motiv al demisiei lui Serdiucov, este că acesta nu ţinea cont de interesele producătorilor de armament autohtoni, cumpărând armament de peste hotare. Mai mult ca atât el începuse să implementeze un şir de reforme şi voia să treacă la armată profesionistă. Pe lângă versiunile oficiale ale demisiei lui Serdiucov mai este un motiv, personal. Serdiucov şi-a înşelat soţia, care este fiica lui Victor Zubcov, un apropiat de al lui Putin. Zubcov a ocupat pentru mult timp funcţia de prim-viceprim-ministru al lui Putin, şi cea de preşedinte al consililui director al Gazprom.

Franta continua inarmarea Rusiei la Marea Neagra

Parisul a continuat sa ajute la inarmarea Rusiei si la transferul de tehnologie catre Moscova, in ciuda faptului ca Franta este membra a NATO. Dupa achizitionarea de nave militare Mistral, contractorii francezi sunt gata sa propuna Moscovei si alte tehnologii de lupta de ultima ora. Exceptie de la acest nou targ franco-rus fac rachetele balistice, mijloacele de lupta radioelectronica, codurile NATO si sistemele automatizate de comanda si control. Analistii internationali considera ca o parte dintre navele Mistral vor fi utilizate in Marea Neagra intr-o incercare de reinoire a flotei ruse din aceasta zona si pentru a castiga noi parghii de putere. Anterior, oficiali francezi precizau ca negocierile dintre Moscova si Paris privind incheierea contractului constructiei celui de-al treilea si al patrulea Mistral se deruleaza cu succes. Astfel, santierele navale rusesti trebuia sa construiasca corpurile celei de-a treia si a patra nava Mistral pentru care Rusia va cheltui 2,5 miliarde euro. Participarea Corporatiei Unite de Constructii Navale din Rusia va ajunge la 70-80% in comparatie cu aportul ei de 30-40% la constructia primelor doua portelicoptere de tipul Mistral.
Franta va livra Rusiei primele doua portelicoptere in 2014 si 2015. La sfarsitul anului trecut compania franceza de stat de constructii navale DCNS a primit din partea Rusiei un avans in valoare de 1,2 miliarde euro si incepe constructia primului portelicopter pentru Rusia. Un alt expert militar, Igor Korotcenko, a mentionat ca Franta este principalul partener al Rusiei in domeniul colaborarii militaro-tehnic: „In ultimii ani, intre Moscova si Paris s-au legat relatii de parteneriat strategic in acest domeniu. Franta prezinta interes pentru Rusia, in primul rand ca furnizor de tehnologii militare noi, avand in vedere fabricarea lor pe viitor in Rusia. Noi primim tehnologii franceze in domeniul echipamentelor de vedere nocturna care se folosesc, printre altele, la tancurile T-90. La randul lor, ele sunt livrate clientilor straini. Componentele franceze de avionica sunt folosite la avioanele de vanatoare Su-30 si sunt livrate in cadrul contractelor de export clientilor din strainatate. Exista perspective bune privind cooperarea dintre Rusia si Franta in domeniul dotarii digitale a echipamentului pentru infanteristi Felin”.

Scut franco-rusesc

Dar colaborarea dintre cele doua tari ar putea fi extinsa. In vara anului 2011, ministrul francez de externe Alain Juppe afirma la la reuniunea Clubului Valdai de la Moscova ca Franta vrea sa asocieze Rusia in constructia unui scut european antiracheta, in special pentru a contracara influenta Statelor Unite in Europa, si in particular in zona Marii Negre. „Ne-am exprimat foarte clar la summitul de la Lisabona, din luna noiembrie, spunand ca vrem ca acest sistem de aparare antiracheta sa asocieze Statele Unite, Europa, NATO si Rusia. Franta impartaseste un numar dintre indoielile Rusiei privind amplasarea acestui sistem, in special vointa de a pastra capacitatea noastra suverana de disuasiune nucleara, care nu trebuie afectata de apararea antiracheta. Rusia si Franta au, in aceasta privinta, abordari comune ”, a spus Juppe. „Acum este vorba de negociere pentru amplasarea acestui sistem. Nu este simplu. Discutiile dintre americani si rusi sunt dificile, stim bine. Dar obiectivul nostru este sa asociem Rusia la acest demes”, a precizat oficialul francez subliniind inca o data ca sistemul nu este orientat impotriva Rusiei. Lucrarile pe formarea comuna a unui scut antiracheta european au inceput in noiembrie la summitul Rusia-NATO de la Lisabona.

Ingrijorare in NATO: Rusia cumpara armament din Franta, Germania si Italia

Vânzarea către Rusia de nave de război franceze şi de alte echipamente militare germane şi italiene provoacă îngrijorare în rândul unor ţări membre ale NATO. Potrivit unui raportul realizat de serviciul pentru cercetări al Congresului SUA, vânzarea convenită în iunie 2011 a patru nave de război Mistral este drept “prima vânzare de capacităţi militare semnificative către Rusia de către un membru al NATO”. Acest contract “a aruncat lumină asupra tensiunilor din interiorul Alianţei cu privire la relaţiile cu Rusia” şi a stârnit preocupare îndeosebi în rândul membrilor NATO din regiunea baltică, aceştia temându-se că Moscova ar putea desfăşura respectivele nave în regiunea lor, se arată în raport.
Administraţia preşedintelui american Barack Obama se opunea vânzării acestor nave, dar nu a insistat în a împiedica perfectarea tranzacţiei, preferând să dea o şansă ameliorării relaţiilor cu Rusia, conform unor analişti citaţi în raport. După anunţarea acordului de anul trecut dintre Franţa şi Rusia, influenta legislatoare republicană Ileana Ros-Lehtinen, care prezidează Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a invocat o ameninţare pentru stabilitatea regională şi a apreciat că este “profund deranjant” ca un membru al NATO să vândă nave de război Moscovei.

Nave, blindate, elicoptere si simulatoare

Raportul, comandat de senatorul american Richard Lugar, se referă de asemenea la vânzarea către Rusia a unor simulatoare de luptă realizate de grupul german Rheinmetall şi a 60 de vehicule blindate italiene, comandate constructorului Iveco.
Rusia, unul dintre principalii exportatori de armament, va achiziţiona pentru Ministerul Apărării 45 de elicoptere de la Eurocopter, filială a grupului european de aeronautică şi apărare EADS, conform informaţiilor publicate în februarie 2012. O cerere de oferte a fost făcută publică pe site-ul oficial de comenzi ale statului pentru cumpărarea a 15 elicoptere monomotor şi 30 de elicoptere bimotor, un contract a cărui valoare iniţială a fost evaluată la 6,61 miliarde de ruble (167 milioane de euro).  Moscova anunţa că vrea să achiziţioneze aparate Ecureuil AS350 şi AS355 de la Eurocopter.
În iunie 2011, Moscova şi Parisul au încheiat un contract de vânzare a două nave de război franceze clasa Mistral, valoarea fiind estimată la peste un miliard de euro. La sfârşitul anului 2011, Ministerul rus al Apărării a comandat constructorului italian Iveco 60 de vehicule blindate, care vor fi asamblate în Rusia.

Mistral pe scurt

Marina franceza dispune de doua vase de acest tip, numite BPC (batiment de projection et de commandement, vas de proiectare si comandament) – Le Mistral si La Tonnerre. Acestea sunt cele mai mari doua nave franceze, dupa port-avioanele Charles de Gaulle. Au o lungime de 199 de metri, o latime de 32 de metri si o greutate de 21.600 de tone. Puntea lor este destul de mare pentru a gazdui simultan 16 elicoptere. Nava poate primi si patru vase de debarcare sau doua hidroglisoare ale marinei americane, iar hangarele pot adaposti 13 tancuri Leclerc si 100 de vehicule. Spitalele de campanie instalate pe Mistral numara 69 de paturi, 900 de metri patrati sunt la dispozitia statelor majore si 450 de soldati de infanterie pot fi gazduiti. Navele de comandament si de proiectare, care pot servi la debarcarea trupelor intr-un teatru de operatii, sunt echipate cu doua motoare electrice alimentare de motoare diesel si orientabile 360 de grade, fabricate de compania britanica Rolls Royce. Aceste motoare ofera o manevrabilitate exceptionala si propulseaza vasele cu o viteza maxima de 19 noduri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *