Kremlin-ul isi vrea spionii inapoi

, , , ,
 
Spionii rusi, gata sa revina acasa

Spionii rusi, gata sa revina acasa

Rusia vrea să efectueze un schimb între un cuplu de spioni ruşi, condamnaţi recent la pedepse cu închisoarea în Germania, şi cel puţin un spion care ispăşeşte o pedeapsă în Rusia pentru că a lucrat în favoarea occidentului, relateaza ziarul rus Kommersant, citat de mass-media de la Bucuresti. Acest schimb poate să aibă loc “în orice moment”, a declarat pentru ziarul rus avocatul cuplului, Horst Dieter Poetschke. O sursă din serviciilor de informatii, citată de către Kommersant, a precizat că “au fost lansate consultări asupra acestui aventual schimb în urmă cu puţin timp, după anunţarea hotărârii judecătoreşti”.
Cei doi acuzaţi, prezentaţi sub identitatea falsă de Andreas şi Heidrun Anschlag, au fost condamnaţi pe 2 iulie la şase ani şi jumătate şi, respectiv, cinci ani şi jumătate de închisoare. Curtea regională superiară de la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, i-a găsit pe aceşti agenţi vinovaţi de spionaj în favoarea departamentului de informaţii externe din cadrul KGB-ului sovietic şi ai succesorului rus al acestuia, SVR.

Conexiunea daneza

Bărbatul şi femeia, de naţionalitate rusă potrivit avocatului, s-au instalat, în urmă cu peste 20 de ani, cu ajutorul unor false documente austriece, în Germania, unde au dus o viaţă obişnuită, cu scopul de a-şi ascunde activitatea de agenţi secreţi. Cuplul colecta informaţii despre strategii militare şi politice ale Uniunii Europene (UE) şi NATO, pe care le obţinea prin intermediul unui contract în cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe. Ei au fost arestaţi în octombrie 2011, după ce poliţia germană a surprins femeia în timp ce asculta mesaje criptate.
Serviciile de informaţii interne germane au lansat o vasta actiune contrainformativa impotriva cuplului după ce FBI a demascat o reţea de agenţi SVR pe teritoriul american, în 2010.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *