Kosovo, pregătit pentru noi negocieri cu Serbia

de | iun. 9, 2020 | Balcani, Știri, UE | 0 comentarii

Noul guvern de la Prișina a eliminat toate sancţiunile comerciale împotriva Serbiei la doar trei zile de la venirea la putere, deschizând calea pentru normalizarea relațiilor cu Belgradul, pe fondul nerecunoașterii independeței Republicii Kosovo de către autoritățile sârbești, relatează cotidianul Politika, preluat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Am luat o decizie importantă în scopul […]
Kosovo, problema strategica în fotbalul internațional
Kosovo, problema strategica in Balcani

Kosovo, problema strategica in Balcani

Noul guvern de la Prișina a eliminat toate sancţiunile comerciale împotriva Serbiei la doar trei zile de la venirea la putere, deschizând calea pentru normalizarea relațiilor cu Belgradul, pe fondul nerecunoașterii independeței Republicii Kosovo de către autoritățile sârbești, relatează cotidianul Politika, preluat de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

„Am luat o decizie importantă în scopul de a înlătura obstacolele din calea continuării dialogului”.”Ne aşteptăm ca şi partea sârbă să ridice toate barierele” din calea dialogului, a declarat premierul Avdullah Hoti presei după şedinţa guvernului său, referindu-se la campania Belgradului de a împiedica recunoaşterea internaţională a Kosovo care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Impas prelungit

Dialogul dintre Belgrad şi Pristina, lansat în 2011 sub egida Uniunii Europene, este în impas din noiembrie 2018. Elitele politice din cele două state balcanice ezită să sprijine public un tratat de pace care ar presupune un schimb de teritorii între Serbia și Republica Kosovo.

Belgradul a salutat imediat gestul guvernului kosovar, ales în funcție acum câteva zile cu sprijinul deputaților partidului sârb din Legislativul de la Priștina. „Consolidarea cooperării economice între Belgrad şi Pristina este esenţială pentru normalizarea relaţiilor”, a declarat într-un comunicat Marko Djuric, oficialul guvernamental sârb responsabil pentru Kosovo.

„Este o decizie bună eliminarea barierelor comerciale”, a declarat şi preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, pentru Prva TV. El a spus că îl aşteaptă pe trimisul UE pentru convorbiri, Miroslav Lajcak, să viziteze Belgradul şi Pristina la scurt timp după alegerile parlamentare din 21 iunie din Serbia, adăugând că este probabil ca şi emisarul american Richard Grenell să vină în vizită.

Război comercial

Impozitarea produselor sârbeşti a fost decisă în 2018 de premierul kosovar de atunci Ramush Haradinaj, ca represalii la campania diplomatică desfăşurată de Belgrad împotriva recunoaşterii internaţionale a Kosovo, împiedicat, în special cu ajutorul Moscovei, să devină membru al ONU.

Opoziția fostei conduceri de la Priștina față de normalizarea relațiilor comerciale cu Serbia, în ciuda presiunilor venite de la Washington şi Bruxelles, a contribuit la căderea guvernului său la sfârşitul lunii martie. Sub presiunea Washingtonului, guvernul lui Albin Kurti a ridicat taxele vamale de 100% impuse produselor sârbeşti din 2018, dar apoi a început să pună în aplicare „măsuri reciproce”, interzicând la sfârşitul lui mai, importul de produse sârbeşti care nu au menţiunea „destinate Republicii Kosovo”. Această decizie a fost anulată sâmbătă.

Înainte de acest război comercial, Serbia exporta anual în Kosovo mărfuri de peste 400 de milioane de euro. Belgradul controlează politic și economic comunitatea sârbă din Republica Kosovo. (K.P.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *