Kosovo, mai aproape de regimul fără vize cu UE

, , , , ,
 
Kosovo face sacrificii teritoriale pentru intrarea în UE

Kosovo face sacrificii teritoriale pentru intrarea în UE

Kosovo şi Muntenegru au anunţat recent că au ajuns la o înţelegere cu privire la acordul de demarcare a graniţei din 2015, pas necesar pentru ca cetățenii din Kosovo să obţină dreptul de a călători fără viză în Uniunea Europeană, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a subliniat că parlamentul de la Pristina va putea ratifica acum acordul din 2015, ratificat deja de legislativul de la Podgorica.

Opoziție dură

Încercări precedente de a supune la vot acest acord au declanşat violenţe în Kosovo, deputaţi din partidul de opoziţie Vetëvendosje lansând gaze lacrimogene în sala de şedinţe şi având loc ciocniri de stradă între protestatari furioşi şi poliţie. Partidele de opoziţie din Kosovo criticau acordul din 2015 pentru că, în opinia lor, ar ceda Muntenegrului o suprafaţă de circa 8000 de hectare.

Într-o declaraţie comună semnată vineri, preşedinţii kosovar şi muntenegrean, Filip Vujanovic, afirmă că acest acord va fi analizat de experţi şi că “greşelile” vor putea fi îndreptate în viitor. “Avem de acum posibilitatea de a supune la vot acordul şi de a deschide calea spre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Kosovo”, a remarcat Hashim Thaci.

Disponibilitate UE

Şi premierul kosovar Ramush Haradinaj a salutat înţelegerea, iar şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a făcut cunoscută “disponibilitatea Uniunii de a susţine deplina implementare a acesteia”. Vecinele Kosovo din regiune, respectiv Serbia, Albania, Muntenegru, Macedonia şi Bosnia au obţinut acces fără vize în spaţiul Schengen în 2010. Kosovo, care are 1,8 milioane de locuitori, marchează sâmbătă 10 ani de la declararea independenţei faţă de Serbia. Joi, Barbados a devenit al 116-lea stat care recunoaşte această independenţă – ceea ce a determinat Ministerul de Externe de la Belgrad să trimită instituţiei omoloage din statul insular din Caraibe o notă de protest, după cum a transmis vineri agenţia Tanjug. (M.A.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *