Kosovo ataca Romania. Colonelul Petre nu este dorit in conducerea EULEX

, , , ,
 

Eulex-16Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i s-a cerut sa respinga numirea colonelului roman de jandarmerie Marian Petre in fruntea Departamentului Special de Politie EULEX din Kosovo. Initiativa apartine unei organizatii extremiste kosovare – Vetëvendosje – care acuza guvernul roman ca musamalizeaza uciderea a doi manifestanti albanezi de catre jandarmii romani, in 2007. Cu toate acestea, merita mentionat ca Romania, in ciuda presiunilor internationale, nu recunoaste independenta Kosovo. In timpul manifestatiilor din februarie 2007, s-au inregistrat zeci de raniti, dar si doi morti, din partea protestatarilor albanezi. De asemenea, doi jandarmi romani au fost raniti, dupa ce au fost atacati cu pietre. 72 de persoane au fost usor ranite in timpul manifestatiei, dintre care 25 au avut nevoie de ingrijiri medicale, scria in februarie 2007 presa internationala. In timpul manifestiei care a durat peste trei ore, participantii au cerut independenta provinciei Kosovo fara negocieri cu Serbia, atacand planul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari privind noul statut al provinciei sarbe administrate de ONU. De asemenea, in urma violentelor inregistrate, seful politiei Natiunilor Unite din Kosovo, britanicul Stephen Curtis, a fost demis de administratorul ONU al provinciei. Lui Curtis i s-a cerut de catre administratorul ONU, Joachim Rueckner, “sa paraseasca postul, cu efect imediat”, deoarece el ar purta “responsabilitatea politica” pentru faptele tuturor celor 1.800 de jandarmi si politisti internationali aflati in subordinea lui. Liderii locali albanezi i-au acuzat pe jandarmii romani de folosirea unei “forte excesive” contra manifestantilor. Autopsia ar fi demonstrat ca cei doi protestatari albanezi au fost ucisi de gloantele de cauciuc trase de dispozitivul de forte de ordine care a intervenit impotriva celor 4.000 de manifestanti. Potrivit presei internationale, care a citat surse kosovare, gloantele au fost trase dinspre contingentul de 97 de jandarmi romani care au intervenit. Prin intermediul scrisorii adresate lui Catherine Ashton, in care statul roman este atacat si denigrat, organizatia Vetëvendosje reitereaza faptul ca misiunea EULEX este considerata o piedica in obtinerea independentei depline, iar misiunea sa este considerata drept antidemocratica.protesti_pristina10feb07b

Romania nu recunoaste Kosovo

Romania nu recunoaste Kosovo ca stat, considerand ca acest teritoriu este parte integranta a Serbiei, de-a lungul timpului MAE de la Bucuresti exprimandu-si speranţa în reluarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina în vederea identificării unei soluţii care să corespundă intereselor ambelor părţi şi care să vizeze stabilitatea şi perspectiva europeană a regiunii. Pana in acest moment, doar 74 de state membre ale ONU au recunoscut independenta Republicii Kosovo, inclusiv 22 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, si 24 din cele 28 de state ale NATO. Pana in data de 20 mai 2010, urmatoarele state au recunoscut independenta Republicii Kosovo: Afghanistan, Costa Rica, Albania, Franta, Turcia, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Senegal, Letonia, Germania, Estonia, Italia, Danemarca, Luxemburg, Peru, Belgia, Polonia, Elvetia, Austria, Irlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Slovenia, Finlanda, Japonia, Canada, Principatul Monaco, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Principatul Liechtenstein, Coreea de Sud, Norvegia, Insulele Marshall, Nauru, Burkina Faso, Lituania, San Marino, Cehia, Liberia, Sierra Leone, Columbia, Belize, Malta, Samoa, Portugalia, Muntenegru, Macedonia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Statele Federate ale Microneziei, Panama, Maldive, Palau, Republica Gambia, Regatul Arabiei Saudite, Comore, Bahrain, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Dominicana, Noua Zeelanda, Malawi si Republica Islamica a Mauritaniei, Regatul Swaziland, Vanuatu, Djibouti, Republica Somalia, Honduras, Kiribati, Tuvalu, Qatar si Guineea Bissau.

Numirea colonelului Petre, reusita a MAI si MAE

Colonelul Marian Petre a obtinut postul de sef al Departamentului de Politie speciala in cadrul misiunii EULEX Kosovo, in urma selectiei realizate la nivelul Capacitatii de Planificare si Conducere a misiunilor civile UE, unitate din structura Serviciului European de Actiune Externa. Aceasta reprezinta cea mai inalta pozitie in organigrama EULEX Kosovo pe dimensiunea de planificare a activitatilor de politie. Reusita este rezultatul demersurilor conjugate ale institutiilor romanesti cu atributii in domeniu, ceea ce a inclus o coordonare eficienta intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, anunta cele doua ministere. Colonelul Marian Petre provine din randurile Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Dupa absolvirea Scolii Militare de Ofiteri a Ministerului de Interne, colonelul Marian Petre a ocupat functii de ofiter de stat major, instructor militar si comandant de subunitati pana la functia de Comandant al Centrului de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri. Licentiat in stiinte juridice, ofiterul si-a perfectionat cariera, urmand cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, precum si cursuri postuniversitare in domeniul psihopedagogic si drept international umanitar. In plan international, a absolvit numeroase cursuri de specialitate in domeniul ordinii publice, precum si cu privire la misiuni de mentinere a pacii. De asemenea, ofiterul a participat, in calitate de expert, reprezentand Ministerul Administratiei si Internelor, la Grupul de Lucru care a elaborat Doctrina ONU de intrebuintare a Unitatilor de Politie Formate (FPU). Ca urmare a expertizei si experientei puse la dispozitia Jandarmeriei Romane, colonelul Marian Petre a indeplinit functia de comandant al Detasamentului Misiuni Internationale in teatrul de operatii Kosovo, sub mandatul EULEX din anul 2010, avand sub comanda sa 115 jandarmi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *