Kosovo, amenintat de o noua criza politica

, , , , ,
 
Vetëvendosje, nemultumita de politica coloniala promovata de SUA si UE

Vetëvendosje, nemultumita de politica coloniala promovata de SUA si UE

Liderii partidului radical Vetëvendosje, de opozitie, au amenintat cu organizarea unor manifestatii masive de protest fata de recentul acord intre principalele două partide kosovare, cel al premierului în exercițiu Hashim Thaci (Partidul Democratic din Kosovo) și Liga Democratica din Kosovo, condus de Isa Mustafa, privind infiintarea unei noi coalitii guvernamentale, care să permită încheierea celei mai grave crize politice din Kosovo de la declararea independenței față de Serbia în 2008. Conform lui Albin Kurti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, sute de mii de cetateni kosovari sunt gata sa protesteze fata de noua coalitie, liderul politic kosovar acuzand diplomatii din SUA si statele UE de faptul ca trateaza Kosovo ca „o colonie”.
Amenintarile lui Albin Kurti au provocat iritarea liderilor PDK si LDK, precum si a diplomatilor occidentali, care au solicitat serviciilor de securitate kosovare sa previna orice actiuni care ar putea duce la izbucnirea unui razboi civil.

Coalitie strategica

Reamintim ca Hashim Thaci și Isa Mustafa, ambii fiind acuzati de fapte de coruptie de o parte a opozitiei, ong-urilor si mass-media locala, au convenit asupra principiului creării unei coaliții între partidele lor care ar putea „permite crearea de instituții ale Republicii Kosovo”, a declarat președinta Republicii Kosovo, Atifetet Jahjaga, într-un comunicat citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Comunicatul a fost publicat după o întrevedere între Thaci și Mustafa organizată recent în prezența președintei Jahjaga și a ambasadoarei SUA în Kosovo, Tracey Ann Jacobson. În document nu se precizează dacă premierul în exercițiu, care se află la putere în Kosovo din 2008, îi va ceda postul lui Isa Mustafa. Cu toate acestea formațiunea LDK condusă de Mustafa a precizat într-un alt comunicat că acesta va fi candidatul pentru funcția de șef al guvernului.
Reamintim ca PDK, cu 37 de deputați, și LDK, cu 30 de deputați, dispun împreună de o majoritate fragila în Parlamentul de la Pristina, care are 120 de membrii, din care 10 sunt rezervate minoritatii sarbe, iar 10 altor minoritati nationale din fosta regiune iugoslava, precum cea turca, bosniaca, etc.

Data limita

Conform surselor politice de la Pristina, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, deputatii kosovari urmează să se reunească în curând pentru alegerea președintelui Parlamentului, un prim pas spre crearea de instituții ale țării, majoritatea liderilor politici ai partidelor ce vor forma coalitia dorind ca noile autoritati sa fie investite pana in data de 28 noiembrie, considerata sarbatoare nationala in Kosovo.
Cele șase luni de criză politică fără precedent sunt rezultatul, conform opiniei expertilor in drept constitutional, unor prevederi inexacte din constitutia Republicii Kosovo. Aceasta prevede că partidul care a câștigat alegerile legislative poate desemna un candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului. Cu toate acestea, nu este menționat niciun termen, nici numărul de încercări, și, mai ales, constituția nu prevedea posibilitatea ca opoziția, chiar dacă aceasta dispune de majoritate ca în cazul actual, să propună un candidat. Fără alegerea unui președinte al Parlamentului, procesul de formare a guvernului și a altor instituții este blocat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *