Kofi Annan a demisionat din postul de mediator al ONU si al Ligii Arabe in Siria

, ,
 

Kofi Annan şi-a dat demisia din postul său de mediator al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, a anunţat, joi, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, într-un comunicat, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Kofi Annan a informat ONU şi Liga Arabă cu privire la “intenţia sa de a nu-şi mai reînnoi mandatul când acesta va expira, la 31 august 2012”, potrivit comunicatului. “Nu am primit tot sprijinul pe care îl merita cauza (…) Există diviziuni în cadrul comunităţii internaţionale. Toate acestea îmi complică munca”, a afirmat emisarul internaţional în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, anunţată în ultima clipă de ONU.
Acesta a afirmat că a acceptat rolul de mediator când părea că violenţele din Siria ar putea fi oprite de comunitatea internaţională condusă de Consiliul de Securitate al ONU şi că ar putea fi începută o tranziţie politică în această ţară. “Când poporul sirian are nevoie disperată de acţiune, în Consiliul de Securitate continuă să se arate cu degetul şi să se arunce cu injurii”, le-a spus Kofi Annan jurnaliştilor.
“Militarizarea în creştere pe teren şi lipsa de unanimitate în Consiliul de Securitate mi-au schimbat fundamental (…) rolul”, a denunţat acesta. “Îmi este imposibil, mie sau oricui altcuiva, să conving guvernul sirian şi opoziţia să ia măsuri pentru a începe procesul politic. Ca emisar, nu-mi pot dori pacea mai mult decât protagoniştii, mai mult decât Consiliul de Securitate sau comunitatea internaţională”, a adăugat Annan.
Kofi Annan fusese numit la 23 februarie, însă planul său de pace în şase puncte pentru rezolvarea conflictului în Siria, care prevedea o încetare a luptelor între guvern şi opoziţia înarmată şi o tranziţie politică, nu a putut fi niciodată pus în aplicare. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat “recunoştinţa profundă (faţă de Kofi Annan) pentru eforturile sale curajoase şi determinate” şi “profundul regret” de a-l vedea plecând.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *