Kievul si Moscova vor sa convina pentru administrarea sistemului de transport al gazului fara UE

de | feb. 12, 2013 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ucraina si Rusia au convenit saptamana trecuta pentru crearea unui consortiu bilateral care sa administreze sistemul ucrainean de conducte, potrivit editiei ucrainene a Kommersant care citeaza o sursa din cadrul Gazprom. Potrivit sursei, Ucraina a cerut viitorul consortiu va fie creat pe picior de egalitate iar Rusia mai degraba sa administreze acest sistem, si nu […]

gaze-conducte-2

Ucraina si Rusia au convenit saptamana trecuta pentru crearea unui consortiu bilateral care sa administreze sistemul ucrainean de conducte, potrivit editiei ucrainene a Kommersant care citeaza o sursa din cadrul Gazprom. Potrivit sursei, Ucraina a cerut viitorul consortiu va fie creat pe picior de egalitate iar Rusia mai degraba sa administreze acest sistem, si nu ca si cum i-ar apartine. „Ni s-a spus ca acest contract ar trebui sa stipuleze un principiu conforma care trebuie sa transportam cel putin 60 de miliarde de metri cubi de gas in fiecare an si ca trebuie sa garantam plata de minim 2,2 miliarde de dolari americani pentru servicii de tranzit”, a declarat sursa din interiorul Gazprom. Aceasta a mai spus ca partile inca dezbat daca principiile legate de transport sau plati trebuie aplicate si daca partea ucrainean ar putea sa respinga principiul accesului egal la sistemul de transport al gazelor de pe teritoriul Ucrainei, unul care ar fi in contradictie cu acordul semnat de Kiev cu Comunitatea Energetica. In schimb, Rusia insista ca viitorul consortiu va decide cui va fi destinat gazul transportat si in ce termeni. In paralel, pretul gazelor rusesti pentru Ucraina a trebui sa coboara la 280 de dolari pe mia de metri cubi. „Chestiunea integrarii Ucrainei in Uniunea Vamala ca si conditie pentru scaderea pretului nu mai exista pe agenda bilaterala”, a declarat aceesi sursa pentru Kommersant. Ambele parti implicate in aceste negocieri au refuzat sa faca vreun comentariu oficial, dar ministrul ucrainean al Energiei si Industriei Carbunelui a declarat pentru publicatia aminitat ca Ucraina trebuie sa gandeasca acest consortiu fara vreo implicare partii europene. Asta din cauza faptului ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inasprit conditiile pentru acordarea unui imprumut pentru modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor. In 2009, Ucraina a semnat un acord de finantare pentru modernizarea sistemului impreuna cu CE, BERD, Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Mondiala. Volumul total al programului este estimat la cinci miliarde de dolari iar BERD si BEI au promis ca vor aloca in prima faza de 300 de milioane de dolari. Anterior, BERD a insistat ca va ajuta financiar Ucraina pentru modernizarea sistemului, doar daca Kievul va face o reforma la scara foarte mare.

Jocuri pe mai multe fronturi

Saptamana trecuta, autoritatile de la Kiev anuntat ca vor creste in primul trimestru achizitiile de gaze din Europa, incepand importuri prin intermediul Slovaciei si Ungariei, pentru a reduce dependenta de livrarile din Rusia. “Cu Slovacia discutam elemente tehnice, toate problemele cu Ungaria au fost rezolvate. Mizam pe primul trimestru”, a declarat ministrul Energiei Eduard Stavitski, transmite RIA Novosti. Ucraina cumpara deja gaze din Europa prin Polonia, in incercarea de a reduce dependenta de livrarile de gaze din Rusia, cu care este blocata intr-o disputa referitoare la termenii contractelor existente. Presa din Ucraina a relatat in ianuarie ca autoritatile de la Kiev analizeaza posibilitatea importului de gaze prin Slovacia, precum si de gaze lichefiate de la terminale din Turcia, prin Bulgaria si Romania. Stavitski a aratat ca autoritatile de la Kiev vor sa cumpere gaze nu doar de la partenerul actual RWE, din Germania, dar nu a numit posibilii parteneri. “Discutiile sunt in curs si se apropie de sfarsit”, a spus ministrul. Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat in ianuarie ca guvernul este interesat de importul gazelor din Europa intrucat contractele nu au clauze pentru plata gazelor neconsumate sau penalizari pentru achizitia unei cantitati mai mici decat cea prevazuta. Grupul rus Gazprom a prezentat companiei ucrainene Naftogaz o factura de 7 miliarde de dolari pentru gazele neconsumate in 2012. Rusia si Ucraina sunt intr-o disputa legata de livrarile de gaze de la semnarea unui contract in 2009, care stipuleaza ca statul ucrainean trebuie sa plateasca pentru cel putin 33,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Contractul calculeaza pretul gazelor in functie de cotatia petrolului, care a crescut puternic din 2009. Autoritatile ucrainene considera ca acest contract este nedrept si insista pentru reducerea pretului si a volumului importurilor de gaze. Fostul premier Iulia Timosenko executa o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru depasirea atributiilor in semnarea acestui contract.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *