Kievul si Chisinăul își dau mâna pe noi condiții de liberă circulație a mărfurilor și a persoanelor

, , ,
 

Republica Moldova și Ucraina au decis liberalizarea transportului auto și aerian, până la finele acestui an. Premierul R. Moldova, Pavel Filip și cel al Ucrainei, Volodimir Groisman au convenit, marți, asupra majorării de anul viitor a cotelor pentru transportatorii internațional de mărfuri de la 43.000 la 60.000 de autorizații. Totodată, s-a convenit și asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto internaționali din Republica Moldova pe teritoriul Ucrainei. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul țării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

În ceea ce privește funcționarea punctelor de frontieră comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, Pavel Filip a spus că acestea au ajutat la luarea unor decizii importante în soluționarea conflictului transnistrean, între care și semnarea unor protocoale dintre Chișinău și Tiraspol în domeniul educației, al telecomunicațiilor și al agriculturii.

Cred că putem deja iniția lucrările de coordonare a proiectelor de deschidere a noilor puncte de control în comun la frontieră”, a spus Filip, în contextul în care Republica Moldova a îndeplinit deja toate procedurile interne pentru aplicarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, semnat la începutul lunii octombrie, la Chișinău.

Nu în ultimul rând, cei doi au discutat despre relansarea în luna octombrie a activității Comisiei comune de demarcare a frontierei de stat. Șefii de Guvern au convenit, de asemenea, să dinamizeze lucrările de coordonare a textului Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *