Kievul se declara pregatit de un nou razboi cu Gazprom

, , , , ,
 

Ucraina nu va plati factura de 7 miliarde de dolari catre gigantul energetic rus Gazprom trimisa recent catre Naftogaz deoarece compania ucraineana nu ar fi reusit sa cumpere tot volumul de gaz convenit cu Rusia pentru anul 2012, a declarat joi seful diplomatiei ucrainene, Leonid Kojara, citat de Ukrinform. Oficialul a facut aceste declaratii in cadrul unui interviu acordat miercuri, la Bruxelles, pentru publicatia Wall Street Journal. „Noi nu am inregistrat aceasta factura ca atare, asadar nu o vom plati”, a spus oficialul ucrainean. „Acest guvern a demonstrat ca poate rezista oricarei forme de presiune”, a subliniat ministrul ucrainean de externe. „Avem astazi mai multe resurse (de energie – n.r.) si, vorbind franc… gazul rusesc nu ne va mai fi necesar in cativa ani. Daca Rusia vrea asta, va avea acest lucru”, a mai completat oficialul ucrainean. Wall Street Journal mai scrie ca Ucraina nu-si poate permite sa plateasca suma de 500 de dolari pe mia de metri cubi. „Vrem cel putin ca pretul pentru noi sa fie la nivelul celui vandut Germaniei”, a mai spus Kojara. In urma cu circa cinci zile, mass-media de la Kiev informa ca Gazprom cere Ucrainei sa plateasca 7 miliarde de dolari pentru o cantitate de gaz contractata, dar care nu fusese achizitionata. Anuntul a fost facut de catre un purtator de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, Elena Iurieva, transmite RIA Novosti. “Exista o astfel de factura”, a spus Iureva, adaugand ca Ucraina a platit pentru 24,9 miliarde de metri cubi de gaze consumate anul trecut. Iureva a precizat ca Naftogaz Ukraina considera ca si-a indeplinit toate obligatiile financiare catre Gazprom pentru 2012. “Am platit la timp pentru toate gazele naturale livrate de Gazprom”, a spus ea. Rusia si Ucraina se afla in disputa in privinta livrarilor de gaze inca de cand cele doua state au semnat un contract in 2009. Contractul stipuleaza ca Ucraina trebuie sa plateasca minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze. Contractul prevede corelarea pretului gazelor cu cel al petrolului, care a crescut puternic din 2009, majorand semnificativ facturile suportate de Ucraina. Autoritatile de la Kiev sustin ca acest contract este nedrept si au insistat atat pentru reducerea pretului, cat si al volumului de gaze importate. Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru depasirea atributiilor in semnarea acestui contract. Anul trecut in luna decembrie, Gazprom anunta ca intentioneaza sa-si majoreze livrarile in 2013 in tarile europene pana la 152 miliarde de metri cubi de gaze, la un pret mediu de 370 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Fara datorii

In urma cu circa doua saptamani, Naftogaz anunta ca a platit factura catre Gazprom corespunzatoare livrarilor de gaz pentru luna decembrie a lui 2012. „In data de 4 ianuarie 2013, Naftogaz a transferat suma de 618 milioane de dolari americani catre Gazprom pentru gazele importate in decembrie 2012”, se arata intr-un comunicat de presa al companiei ucrainene. Pretul gazului importat de cel de-al patrulea semestru din 2012 a fost de circa 430 de dolari pentru mia de metri cubi. In baza unui acord dintre Naftogaz si Gazprom din 21 aprilie 2010, pretul gazului rusesc importat de catre Ucraina a fost redus cu 100 de dolari pe mia de metri cubi. In primavara lui 2010, presedintii Rusiei si Ucrainei, Dmitri Medvedev si respectiv Viktor Ianukovici, au discutat, la Kiev, despre fuziunea Naftogaz cu gigantul energetic Gazprom, anunta Kremlinul.

Ingrijorare la Bruxelles

Comisia Europeana spera ca daunele cerute de Gazprom Ucrainei sa nu afecteze livrarile de gaze catre Europa, informeaza UNIAN, facand trimitere la declaratiile reprezentantului Comisiei Europene, Marlene Holzner. „Speram ca neintelegerile dintre Rusia si Ucraina, aparute in urma daunelor cerute de catre concernul rus Gazprom partii ucrainene, sa nu afecteze livrarile de gaze catre statele din Europa in aceasta perioada”, a spus Holzner in timpul briefingului de luni, de la Bruxelles. Declaratiile oficialului european au fost facute pe fundalul unor zvonuri aparute in presa straina, care a relatat despre izbucnirea unui posibil razboi al gazelor intre Rusia si Ucraina, dupa ce Gazprom-ul a solicitat Naftogazului daune in valoarea de sapte miliarde de dolari pentru gazul neachizitionat de catre Ucraina, dar prevazut in contract. Ucraina a avertizat de mai multe ori Rusia ca va reduce drastic importurile de gaze rusesti, de la 52 de miliarde mc la 27 de miliarde mc de gaze naturale, din cauza pretului prea mare pentru acestea. Moscova si Kievul negociaza de aproape doi ani si jumatate sa ajunga la un compromis in privinta pretului gazelor naturale. Totodata, Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarant ca Uniunea Europeana nu va face comentarii pe marginea noii dispute in domeniul gazelor dintre Kiev si Moscova. „Comisia Europeana nu are niciun comentariu cu privire la acest aspect. Asteptam ca ambele parti sa asigure continuitatea aprovizionarii cu gaze naturale a UE”, a mai subliniat Holzner.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *