Principala problemă politică cu care se confruntă Ucraina este blocarea ajutorului militar convenit împreună cu reprezentanții de la Washington. Anul 2023 se va încheia în Congresul american fără validarea pachetului de sprijin în valoare de 61 de miliarde de dolari, care a fost solicitat atât de Kiev, cât și de echipa de la Casa Albă. Republicanii pun greutăți majore efortului de război ucrainean, iar din acest motiv Kievul trebuie să se gândească la o strategie prin care să nu fie dependent de sprijinul militar din exterior, încercând să își concentreze eforturile pemăsuri autohtone care să îi crească semnificativ capacitatea de luptă.
Decidenții politico–militari ucraineni lucrează în această perioadă pentru a pregăti finanțarea pentru operațiunile de anul viitor. În data de 19 decembrie, Ministrul Finanțelor al Ucrainei, Sergii Marchenko, a participat la o întâlnire a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale ale țărilor G7, împreună cu reprezentanți din partea Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
În discursul său, Ministrul Finanțelor al Ucrainei a subliniat importanța mobilizării resurselor pentru nevoile bugetare ale Ucrainei în 2024. În 2023, datorită cooperării coerente cupartenerii internaționali, Ministerul Finanțelor al Ucrainei a atras peste 39 de miliarde de dolari de finanțare externă. Până la sfârșitul acestui an, asistența din partea donatorilor va atinge aproximativ 42,3 miliarde de dolari. Sprijinul partenerilor internaționali, combinat cu deciziile eficiente ale Guvernului Ucrainei pe parcursul războiului, au permis menținerea stabilității financiare și economice. Conform lui Marchenko, în anul 2023 economia Ucrainei a demonstrat stabilitate, având o creștere estimată a PIB-ului de aproximativ 5%. Inflația a scăzut de la 26,6% anul trecut la 5,1% în noiembrie anul acesta. În primele 11 luni ale anului 2023, veniturile bugetului de stat din taxe vamale a crescut cu 4,4 miliarde de dolari față de aceeași perioadă din2022, conform datelor Ministrului Finanțelor.
Ucraina are în plan să inițieze producția a peste un milion de drone de tip FPV (first-person-view), foarte utile pe linia frontului, și peste 11.000 de drone tactice de atac cu rază deacțiune medie și lungă în următorul an, conform declarațiilor ministrului pentru Industrii Strategice al Ucrainei Oleksandr Kamyshin.
Cantitatea menționată include cel puțin 1.000 de drone cu o rază de acțiune de peste1.000 de kilometri. Ucraina lucrează intens la creșterea capacităților sale de producție internă dearmament, având ca obiectiv asigurarea unui flux de livrări constante, reducerea dependenței de armamentul produs în alte state și care trebuie să fie adus pe rute terestre și în același timp stimularea dezvoltării sectoarelor economice locale. Kamyshin a adăugat că până la finalul lunii decembrie se așteaptă ca întreprinderile ucrainene să producă peste 50.000 de drone FPV.
Pe lângă partea de înzestrare, Forțele Armate Ucrainene au nevoie de o suplimentare masivă de personal pentru a-și putea reface potențialul ofensiv folosit în operațiunile din acest an. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat în 19 decembrie că Statul Major al Apărării a propus mobilizarea suplimentară a 450.000 – 500.000 de ucraineni pentru efortul derăzboi, ceea ce ar reprezenta o creștere semnificativă a trupelor implicate în conflict. Zelenski a afirmat că dorește să audă mai multe argumente în favoarea mobilizării unui număr major de persoane înainte de a susține o astfel de măsură. Numărul exact al trupelor Ucrainei nu este cunoscut, dar în trecut s-a estimat că Forțele Armate Ucrainene au aproximativ 1 milion deoameni în rândurile lor. O creștere de aproximativ 50% a aparatului militar ar presupune un efort financiar suplimentar major. Zelenskiy a declarat că ar fi necesari încă 13,5 miliarde de dolari pentru a susține propunerea armatei. Ca o comparație a nivelului de forțe trebuie analizat și numărul trupelor rusești de pe front. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat intențiade a crește numărul militarilor activi ruși la 1,5 milioane în viitorul apropiat. Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia are în prezent peste 617.000 de luptători în Ucraina.
Pe lângă problemele cu finanțările externe, nevoia de echipament militar suplimentar și numărul insuficient de efective, Ucraina se mai confruntă cu o problemă care s-ar putea să afecteze semnificativ efortul de război împotriva forțelor ruse în 2024. Din cauza promisiunilor neîndeplinite ale președintelui Zelenski legate de rezultatele contraofensivei forțelor ucrainene din vară, încrederea populară în conducerea de la Kiev s-a diminiat semnificativ. Totuși, din cauza prezentării realității războiului dintr-o perspectivă mai realistă, șeful Statului Major Ucrainean, Valeri Zalujnîi, păstrează un grad ridicat de încredere din parte populației. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, încrederea publicului în Zalujnîi se afla la 88%, în comparație cu 62% încrederea în Zelenski. Rămâne de văzut dacă această situație va duce la un conflict politic major în viitorul apropiat care să producă schimbări majore la vârful statului ucrainean.
0 Comentarii