Kievul ameninta Romania cu un cutremur devastator in Vrancea

, , , ,
 

Romania, amenintata de cutremur

Romania, amenintata de cutremur

Institutul de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei prognozeaza ca mai multe cutremure de pamant vor zdruncina in timpul apropiat teritoriul ucrainean, a relatat postul de televiziune ucrainean “24 kanal”, citat de mass-media regionala. Principala amenintare vine din regiunea seismica activa numita “zona Vrancea”, masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care genereaza periodic miscari puternice ale scoartei terestre la mare adancime – au specificat canalele media citate. Cutremure de acest gen au avut loc in 1940, 1977, 1986 si 1990. Acestea au fost resimtite si in Ucraina si chiar si in Rusia, in particular la Moscova si Sankt-Petersburg, scrie Segodnia, citata de Agerpres. “De mult timp nu au fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetitie se apropie de final, de aceea putem sa ne asteptam, in principiu, ca astfel de cutremure se vor resimti si pe teritoriul nostru. Seismele din “zona Vrancea” comporta un pericol major pentru cladirile foarte inalte din cauza vibratiilor de inalta frecventa” – a declarat, la “24 kanal”, directorul adjunct al Institutului de Geofizica S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer. In general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective cum ar fi digurile si podurile, ce risca sa fie distruse, scrie Segodnia. Potrivit ziarului citat, in genere, oamenii de stiinta prevad ca Ucraina va fi zdruncinata in limita a 7 grade pe scara Richter si numai locuitorii Crimeii ar trebui sa-si faca mai multe griji, pentru ca este posibil ca seismul sa aiba in peninsula o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.

Dezmintire romaneasca

La randul sau, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, a dezmintit aceste informatii. “Cei de acolo vor sa faca, rapid, bani (…). Ma surprind afirmatiile lor, mai ales ca m-am intalnit cu ei acum doua saptamani si nici macar nu am discutat despre acest subiect”, a spus Marmureanu, citat de ziarul Adevarul.Acesta a spus ca vor exista cutremure de maximum sase grade, dar ca nu se pune problema despre unul devastator in urmatorii ani.”Nu va fi un seism puternic, in care sa vorbim de oameni morti. Lumea trebuie sa inteleaga ca vor fi seisme, este adevarat, dar nu unele care sa fie de genul aceluia din 1977″, a adaugat directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.

Liber la cutremure

Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată (n.r.- institutie privata, cu sediul la Iasi) a declarat că, în această perioadă, zona Vrancei trece printr-o perioadă de stres, următoarele patru zile fiind favorabile producerii de cutremure, relateaza mass-media. Activitatea seismică intensă din aceste zile este influenţată de luna plină, conform lui Ailenei. “Perioada 24 – 28 septembrie este favorabilă producerii de cutremure deoarece mareele tectonice au efecte maxime (mareele sunt rezultatul forţelor de atracţie a scoarţei terestre exercitată de Lună)”, a declarat seismologul.
Potrivit experţilor de la Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA), presiunea s-a acumulat în Vrancea în ultimele 12 zile, când s-au produs puţine seisme şi extrem de slabe. “În acest moment, Vrancea trece printr-un perioadă de stres, care s-a acumulat timp de 12 zile (pentru acest an este prima “pauză”). Pe data de 20 septembrie 2010 am avut prima eliberare de energie la o adâncime foarte mare, de 157 km”, a mai explicat directorul IRSA.
Pentru a readuce echilibrul obişnuit Vrancea, seismologul susţine că ar fi “util” un seism de 5,24 grade Richter. “Pe global, un cutremur de 5,24 grade Richter ar re-echilibra Vrancea, dar mai multe cutremure mici pot face acelaşi lucru. Situaţia în care ne aflăm nu este nouă, iar precursorii indică o eliberare treptată care poate să duca la alarme în clasa Ť4,8Rť (în 2009 am avut trei cutremure de 4,3 grade Richter într-o situaţie asemănătoare)”, a mai spus Ailenei.
Reamintim ca placa tectonica din zona Vrancea este responsabila pentru majoritatea seismelor resimtite in Romania. Cutremurele dese de intensitate mica sunt considerate utile de specialisti pentru ca elibereaza de stres placile aflate la mare adancime. Ultimul seism major s-a inregistrat in 1977, iar periodicitatea acestora nu poate fi estimata.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *