Kiev-ul rămâne prins în menghina geopolitică a Mării Negre

, , , , , , ,
 
NATO sprijină instaurarea păcii în Donbass

NATO sprijină instaurarea păcii în Donbass

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat disponibilitatea de a lansa negocieri cu Rusia pentru încheierea conflictului separatist din Donbas şi pentru garantarea stabilităţii în regiunea Mării Negre. „Suntem pregătiţi să negociem cu Rusia. Suntem pregătiţi să implementăm Acordul Minsk. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să ne putem apăra şi să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic şi militar”, a declarat Volodimir Zelenski în cursul unei conferinţe de presă organizate împreună cui secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

Recunoștință diplomatică

„Sunt foarte recunoscător pentru susţinerea politică şi practică pe care Ucraina o primeşte din partea Alianţei Nord-Atlantice şi din partea statelor aliate în mod individual. Sunt pregătit să ofer noi stimulente în relaţia noastră cu Alianţa Nord-Atlantică. Actuala agresiune rusă rămâne o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică”, a subliniat Zelenski, citat de agenţia Unian.

„Sarcina noastră comună este să asigurăm stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, iar acest lucru necesită eforturi suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice. Sper să înnoim dialogul constant în cadrul Comisiei NATO-Ucraina la nivel de şefi de stat şi de guvern şi la nivelul miniştrilor Apărării şi de Externe”, a subliniat Zelenski.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, îngrijorat de corupția din Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, îngrijorat de corupția din Ucraina

Corupția, amenințare supremă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a îndemnat pe noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să implementeze reforme pentru a combate corupţia şi pentru a întări statul de drept, se arată într-un comunicat de presă publicat de organizaţie și citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Domnule preşedinte, aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme de bază. Pentru a combate corupţie şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a asigura securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi de a aduce Ucraina mai aproape de NATO”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general a reiterat faptul că NATO continuă să susţină Ucraina, surse politice indicând faptul că în următoarele luni sprijinul financiar și militar din partea blocului va crește în mod semnificativ dacă partea rusă va continua escaladarea conflictului din Donbass.

Dramă la nivel înalt

Zelenski a efectuat prima sa vizită oficială, în calitate de preşedinte al Ucrainei, la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Noul președinte ucrainean a cerut Uniunii Europene să-și intensifice presiunile asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei, trăgând un semnal de alarma legat de soarta copiilor victime ale conflictului.

El a pledat în aceasta prima vizită externă cauza copiilor victime ale conflictului cu separatiștii proruși din estul Ucrainei. „Ma gândesc în continuu la sutele de copii uciși de gloanțe în estul Ucrainei”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ONU, 147 de copii (98 de băieți și 49 de fete) au murit în regiunea Donbas de la începutul războiului din estul Ucrainei, alți 363 de copii fiind râniți. Aproximativ 200.000 de copii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.