Kiev-ul, dezamagit de colaborarea militara navala cu statele NATO

, , , , ,
 
Flota militara rusa, atuu strategic al Kremlin-ului la Marea Neagra

Flota militara rusa, atuu strategic al Kremlin-ului la Marea Neagra

Oficialii militari ucraineni considera ca eficiența aplicațiilor navale comune dintre statele NATO si marina ucraineana este depasita de calitatea exercitiilor comune ale flotei militare ucrainene si Flota militara rusa a Marii Negre, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Pentru a sustine acest punct de vedere, oficialii militari ucraineni au comparat aplicatile ruso-ucrainene cu cele efectuate de flota militara ucraineana cu statele NATO din regiunea Mării Negre – România, Bulgari și Turcia. Această declarație a fost făcut de un inalt oficial ucrainean la finalul exercitiului militar „Șenalul păcii”.
Etapa activă a aplicațiilor ruso-ucrainene, „Șenalul păcii 2013”, la care au participat 16 nave ale Flotei militare ruse a Mării Negre și Flotei Militare ucrainene, a avut loc în perioada 22-25 iunie 2013. Conform surselor citate, au avut loc trageri de artilierie și operațiuni de eliberare a unei nave deturnate de pirați, comandamentele celor doua flote aprecind rezultatele favorabile obtinute.

„Din jumătate de cuvânt”

„Eficiența ridicată a aplicațiilor ruso-ucrainene contribuie la creșterea pregătirii de luptă a marinarilor ucraineni”, a declarat oficialul. Conform lui, comandanții ruși și ucraineni, se înțelegeau unii pe alții „din jumătate de cuvânt”, in timpul pregatirii actiunilor. „Ieșirea în larg, alinierea în formație de luptă, respingerea atacurilor aeriene și navale, salvarea echipajelor naufragiate – totul se execută rapid, cu înțelegere, fiecare își cunoaște locul și rolul, iar în caz de necesitate își ajută colegii. Cred că aceasta se datorează tradițiilor noastre marine comune, profesorilor comuni, navelor similare și mentalităților similare”, a relatat reprezentantul Flotei Militare din Ucraina.

Confuzie NATO

In acest context, oficialul militar ucrainean a precizat ca, in timpul aplicațiilor similare ale flotei militare ucrainene cu flotele Bulgariei, României, Turciei și altor state din NATO, nu au putut fi atinse rezultate similare. „De multe ori are loc o anumită confuzie și comandanți nu pot să își inteleagă sarcinile lor” a mai afirmat sursa citata.
În prezent, flota militara ucraineană se pregătește pentru parada militara comună cu Flota militara rusa a Mării Negre, cu ocazia Zilei Flotei Militare (28 iulie), pe care militarii ruși și ucraineni, o serbează în aceeași zi, incepand cu anul 2012. Până nu demult, Ziua Flotei militare era serbată, in Ucraina, în prima duminică din iulie, iar din anul 2012, după decretul președintelui Ianukovici, aceasta a început să se sărbătorească în ultima duminică din iulie, similar Federatiei Ruse.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *