Ucraina a primit primele sale avioane de luptă F-16 în august 2024 – modele folosite din Danemarca – la aproape doi ani după ce au început discuțiile cu aliații vestici, relatează surse militare americane, citate de mass-media internațională. Mai recent, Ucraina a primit avioane F-16 suplimentare de la Forțele Aeriene Regale Olandeze. Totuși, acestea au fost livrate fără componente importante.
Modele vechi
„Mai multe aeronave sunt întotdeauna un ajutor, dar problema este ce misiuni pot îndeplini în mod eficient”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, făcând referire la limitările avioanelor. F-16 a fost comercializat ca un avion de luptă multirol, cu sloganul Lockheed Martin: „Cumpărați un avion – obțineți o forță aeriană.”
Cu toate acestea, modelele livrate Ucrainei sunt învechite, fiind echipate cu radarul AN/APG-66(V)2, inferior atât celor de pe modelele F-16 ulterioare, cât și radarelor de pe avioanele MiG-29 modernizate.
O limitare critică este eliminarea platformei Link 16, care reduce semnificativ raza efectivă de angajare împotriva aeronavelor rusești. Link 16 este un sistem de comunicații militare tactice securizat, utilizat de forțele armate NATO și de alte state aliate pentru a permite schimbul rapid și sigur de informații între unități aeriene, navale și terestre.
„Tuturor avioanelor trimise până acum Ucrainei le-a fost îndepărtat hardware-ul Link 16”, a declarat un inginer ucrainean. „Acest lucru ne face efectiv imposibil să folosim F-16 pentru o misiune aer-aer”, a adăugat el. Fără Link 16, Ucraina nu poate lansa rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune împotriva bombardierelor rusești.
Posibilități reduse
Astfel, principalele misiuni pe care le îndeplinesc avioanele F-16 din dotarea Ucrainei sunt cele de contracarare a rachetelor de croazieră, balistice și a dronelor lansate de Rusia. Aeronavele nu sunt capabile nici să lanseze rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP.
În plus, Ucraina operează în prezent motoare Pratt & Whitney F100 mai vechi. Integrarea modelelor avansate F-16 cu motoare General Electric ar necesita instruire și întreținere suplimentare. Un inginer de sprijin a avertizat: „Vom avea nevoie de mai mult sprijin pentru instruirea echipajelor noastre la sol și de mai multe echipamente de întreținere.”
Aceasta nu este singura platformă militară vestică primită de Ucraina cu limitări semnificative. Componente importante au fost extrase, de asemenea, din rațiuni de securitate, de NATO din obuzierele M777 și din lansatoarele portabile de rachete FIM-92 Stinger. În cazul M777 lipseau computerele care îmbunătățeau acuratețea, relatează mass-media citată.
Sprijin francez
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi livrarea către țara sa a primelor avioane de luptă Mirage 2000 de către Franța, aparate de zbor ce ‘vor întări capacitățile’ Ucrainei în fața invaziei ruse. Furnizarea acestor avioane a fost anunțată anterior de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.
‘(…) După mai multe luni consacrate formării de piloți ucraineni în Franța, primele avioane au sosit în Ucraina’, a afirmat oficialul francez pe rețeaua socială X, fără a preciza numărul aparatelor de zbor respective. ‘Având la bord piloți ucraineni, ele vor participa la apărarea cerului Ucrainei’, a adăugat Lecornu.
‘Flota aeriană a Ucrainei continuă să se dezvolte. Primele (avioane) Mirage 2000 franceze au sosit, întărind capacitățile noastre de apărare aeriană’, a confirmat la rândul său Volodimir Zelenski. Mulțumindu-i omologului său francez Emmanuel Macron pentru ‘leadership și sprijin’, Zelenski a salutat ‘o nouă etapă în întărirea securității Ucrainei’.
Dintre cele 26 de exemplare Mirage 2000-5 de care dispun forțele aeriene și spațiale franceze, șase avioane trebuie să fie cedate Ucrainei, conform unui raport bugetar al Adunării Naționale publicat toamna trecută. O cifră care nu a fost nici dezmințită, nici confirmată de Ministerul Apărării francez, care afirmă că păstrează neclaritatea din rațiuni de securitate.
Antrenament în Franța
Cedarea de aparate de zbor Mirage 2000-5, specializate în lupta aeriană, fusese anunțată în iunie 2024 de președintele francez Emmanuel Macron. De atunci, piloți și mecanici ucraineni au fost formați în Franța pe acest aparat de zbor, iar avioanele au făcut obiectul unor modificări.
Acestora le-au fost adăugate echipamente de ‘luptă aer-sol’ pentru a efectua operațiuni de lovituri aeriene și de ‘apărare anti-război electronic’, pentru a rezista puternicului bruiaj rus, a explicat Sebastien Lecornu în octombrie 2024.
Echipamentele au fost adăugate la baza aeriană de la Cazaux, în sud-vestul Franței, în timp ce piloții și mecanicii ucraineni sunt formați la baza din Nancy, în est.
Ucraina, care este vizată de bombardamente neîncetate ce au ca țintă în special infrastructurile sale energetice, cere în mod insistent mai multe mijloace de apărare antiaeriană și avioane de luptă.
Mai multe țări dotate cu avioane de luptă americane F-16 au furnizat deja câteva Kievului. Norvegia a livrat un prim lot de F-16 din cele șase pe care le-a promis Kievului.
Pierderi masive
Rusia a pierdut 1.400 de tancuri doar în ultimul an, în cadrul invaziei sale din Ucraina, dar a reușit până acum să facă față pierderilor și se confruntă cu o diminuare mai puțin gravă a personalului său decât Kievul, relevă Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) într-un raport publicat recent, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS.
Amândouă părțile suferă o uzură importantă după aproape trei ani de război, dar economia Moscovei se dovedește rezilientă, iar stocurile sale de blindate și artilerie din epoca sovietică o ajută să țină pasul, până acum, se arată în raport.
‘În timp ce Rusia își poate susține în prezent necesarul de personal al forțelor, există dovezi ce sugerează că Ucraina, care în general a păstrat secretul asupra pierderilor, a suferit o diminuare gravă a personalului său’, afirmă IISS în raportul său anual Military Balance privind forțele armate de pe plan internațional.
Ucraina ‘se confruntă cu provocări în managementul forțelor, multe unități terestre fiind sub presiune’, indică raportul, la o zi după ce Ministerul ucrainean al Apărării a lansat o campanie de recrutare pentru a atrage tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani în serviciul militar pentru un an.
Forțele ucrainene au menținut presiunea asupra Rusiei, îngrădindu-i pe vremuri formidabila Flotă a Mării Negre. Dar, deși Ucraina a primit echipament occidental avansat, acesta ‘nu a fost întotdeauna în volumul sau însoțit de libertatea de acțiune pe care le-ar prefera Kievul’, menționează IISS.
Scop primordial
Cifrele IISS arată că Rusia a pierdut până acum 4.400 de tancuri de luptă principale de la invazia din februarie 2022 și a renunțat la calitate în favoarea cantității, recurgând la blindate stocate din anii 1960.
‘Echipamentele rămase în depozite ar putea permite Rusiei să susțină rata actuală de pierderi pe termen scurt, dar un număr semnificativ din aceste platforme vor necesita o înnoire profundă și costisitoare’, mai atenționează institutul.
Potrivit IISS, războiul a devenit scopul primordial al guvernului președintelui rus Vladimir Putin, care se asigură că ritmul și amploarea acestuia nu afectează stabilitatea internă și nici nu determină Occidentul să adopte o poziție mai dură.
‘Dar dificultățile pe care le impun un război major și sancțiuni severe sunt în prezent cronice și cumulative, nu sunt acute și nu provoacă crize’, conchide raportul.
0 Comentarii