Kiev. Proteste ale jurnalistilor impotriva cenzurii

, ,
 

Zeci de jurnalişti au manifestat, joi, la Kiev, pentru a denunţa ceea ce consideră a fi tentative de presiune ale guvernului asupra media independente, în apropierea alegerilor legislative din Ucraina.
Manifestanţii, acompaniaţi de mai mulţi parlamentari din opoziţie, s-au adunat în faţa Parchetului General, sfidînd o interdicţie juridică de a manifesta în centrul capitalei ucrainene. Parchetul ucrainean a deschis, săptămâna aceasta, o anchetă pentru “colectarea şi difuzarea ilegală de informaţii confidenţiale”, după publicarea, în 2011, de către site-ul Lb.ua, a unor sms-uri ale unui parlamentar susţinător al preşedintelui Viktor Ianukovici. Postul de televiziune TVi, foarte critic la adresa regimului lui Ianukovici, este acuzat, la rândul său, de fraudarea Fiscului cu peste 300.000 de euro. Cele două mijloace de informare consideră că este vorba despre tentative ale autorităţilor de a le reduce la tăcere, înaintea alegerilor legislative, prevăzute pentru sfîrşitul lui octombrie.
Mai multe partide din opoziţie, între care cel al fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko şi cel al celebrului boxer Vitali Kliciko, au cerut guvernului ucrainean să pună capăt “presiunilor” exercitate asupra media. Viktor Ianukovici s-a declarat, joi, “preocupat” de situaţia creată de aceste urmăriri în justiţie şi a însărcinat Parchetul General şi serviciul fiscal cu “verificarea legalităţii” acestor anchete, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *