Kerry a incalzit terenul pentru viitoarea intalnire de gradul zero Obama-Putin

, , , , , , , , ,
 

putin-obama

Seful diplomatiei americane John Kerry a pregatit la Moscova viitoarea intrevedere dintre presedintii rus si american, Vladimir Putin si Barack Obama, programata pentru iunie. Moscova si Washingtonul spera ca viitoarea intalnire va fi mai prolifica decat cea de anul trecut, subliniaza cotidianul rus Kommersant. Potrivit publicatiei ruse mentionate, in stadiul final de dezbatere se afla cinci documente care ar putea ajunge pe masa presedintilor: despre masurile de incredere in spatiul cibernetic, cooperarea in domeniul neproliferarii armelor de distrugere in masa, lupta cu terorismul, consolidarea relatiilor economice si contactele dintre departamentele de stat. intr-o singura zi John Kerry a reusit sa depuna flori la Mormantul Soldatului Necunoscut, s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin, iar spre seara a avut negocieri cu ministrul de externe Serghei Lavrov. in ajunul deplasarii sale, Kerry le-a spus jurnalistilor ca ‘a sosit demult timpul’ pentru o asemenea vizita in Rusia. intr-adevar, comenteaza Kommersant, intre cele doua tari s-au adunat multe teme de discutii, una dintre cele mai importante fiind Siria. in timpul intrevederii cu Putin, Kerry a declarat ca interesele SUA si Rusiei in ceea ce priveste reglementarea situatiei din aceasta tara ‘coincid in mare masura’. ‘si voi, si noi suntem interesati de stabilitate in regiune’, si-a exprimat convingerea secretarul de stat american.

Interese comune

Interlocutorii au discutat de asemenea dosarele Iran si Coreea de Nord. Totodata, Kerry a subliniat ca problemele de politica externa care se afla in fata Rusiei si SUA necesita acelasi nivel de cooperare ca in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. La fel de importante au fost si problemele de ordin bilateral, in special pregatirea intrevederii dintre Putin si Obama, programata pentru iunie. Cei doi presedinti intentioneaza sa poarte negocieri in timpul summitului G8 din Irlanda de Nord. Ultima data, Vladimir Putin si Barack Obama s-au intalnit in iunie 2012, in timpul summitului G20 din Mexic, insa acea intrevedere a fost una cu putine rezultate. in opinia ziarului rus, intrevederea viitoare promite sa fie una mai prolifica: in pofida deteriorarii relatiilor bilaterale, al carei punct culminant a fost schimbul de ‘liste negre’ cu persoane non grata, Moscova si Washingtonul intentioneaza sa ‘dezvolte cooperarea in domenii care prezinta interes reciproc’.
Una dintre aceste probleme este lupta cu amenintarile la adresa securitatii cibernetice. La sfarsitul lui aprilie, intre cele doua tari au fost parafate o serie de acorduri interguvernamentale privind masurile de incredere in spatiul cibernetic (crearea unei ‘linii directe’ in cazul incidentelor cibernetice si a unui grup de lucru in probleme de securitate cibernetica). Negocieri pe marginea acestor acorduri au fost purtate timp de doi ani. Daca in iunie Putin si Obama vor semna documentele corespunzatoare, acest lucru va constitui o noutate: pana acum nimeni nu a semnat astfel de acorduri, subliniaza cotidianul moscovit. Lucrurile s-au clintit din punctul mort si in ceea ce priveste negocierile pe marginea acordului menit sa inlocuiasca programul Nunn-Lugar, in cadrul caruia de la inceputul anilor 1990, din mijloace ale SUA, era lichidat surplusul de munitii nucleare si arme chimice rusesti. Dupa cum aminteste Kommersant, toamna trecuta autoritatile ruse au decis ca nu prelungeasca acest program, care expira la 17 iunie, declarand ca Rusia nu mai are nevoie de subventii. in final insa, s-a decis ca programul sa nu fie ingropat, ci reformatat.

Proiecte in tari terte

In opinia analistului rus Vladimir Orlov, programul Nunn-Lugar trebuie inlocuit cu un altul, valabil zece ani, dar mai compact in ceea ce priveste volumul de finantare si numarul de proiecte. ‘Prioritate trebuie sa devina utilizarea experientei pozitive a programului Nunn-Lugar pentru realizarea proiectelor comune in terte tari’, a spus Orlov. De altfel, deocamdata nu este clar despre ce tari va fi vorba. Cu toate acestea, expertul opineaza ca incheierea unui nou acord ‘va pregati terenul pentru un progres’ in alte domenii de importanta strategica. in afara de cele doua domenii bilaterale mentionate, acorduri ar putea fi incheiate si in alte trei. in primul rand, in lupta cu terorismul. John Kerry a declarat ca SUA le sunt recunoscatoare Rusiei pentru cooperarea in vederea anchetarii atacului terorist din Boston, iar in iunie Vladimir Putin si Barack Obama planuiesc, potrivit Kommersant, sa adopte o declaratie comuna pe marginea acestei probleme. in al doilea rand, Rusia si SUA intentioneaza sa-si consolideze contactele interdepartamentale: in timpul intrevederii din Irlanda de Nord, presedintii rus si american ar putea anunta reluarea negocierilor in format ‘2+2’, participantii fiind ministrii de externe si cei ai apararii. Al treilea domeniu in care cele doua parti intentioneaza sa-si intensifice cooperarea este cel economic: pentru aceasta, Rusia si SUA planuiesc sa infiinteze un nou mecanism de consultari la nivelul ‘vicepresedinte american – premier rus’, propunere formulata recent de Washington. De vechea comisie ‘Gore-Cernomardin’, creata in anii 1990, noua platforma de negocieri ar urma sa se deosebeasca prin ‘formatul mai putin birocratizat’. Cu toate acestea, interlocutori rusi si americani ai Kommersant, apropiati de mersul negocierilor, nu exclud ca pe marginea unora dintre aceste probleme partile ar putea sa nu reuseasca sa ajunga la un acord pana in iunie si in acest caz ele vor fi incluse pe ordinea de zi a intrevederii pe care Obama si Putin o vor avea in septembrie la Sankt Petersburg. SUA spera ca pana in septembrie Moscova si Washingtonul sa inregistreze progrese pe marginea celor mai importante probleme de pe ordinea de zi bilaterala: in problema sistemului antiracheta si in ceea ce priveste continuarea reducerii arsenalelor nucleare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *