KazMunaiGas, jocuri strategice la Marea Neagra

, , , , ,
 

KazMunaiGas, jucator strategic pe piata energiei din UE

KazMunaiGas, jucator strategic pe piata energiei din UE

Grupul petrolier KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol, ar putea fuziona cu principala sa subsidiară de producţie, KazMunaiGas Exploration and Production, printr-o preluare inversată, a declarat joi preşedintele fondului suveran de investiţii Samruk-Kazyna, Umirzak Şukeev, transmite Interfax, citata de mass-media de la Bucuresti. “Acţiunile KazMunaiGas Exploration and Production se tranzacţionează public şi de acea nu excludem posibilitatea unei fuziuni printr-o preluare inversată. În viitorul apropiat vom lua în considerare toate opţiunile posibile pentru optimizarea companiilor din portofoliul Samruk-Kazyna, inclusiv pentru KazMunaiGas. În cazul în care vom avea îndoieli cu privire la necesitatea anumitor subsidiare, vom lua măsurile necesare pentru fuzionarea lor cu alte subsidia”‘, a declarat Umirzak Şukeev.
KazMunaiGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. Printre subsidiarele sale se numără KazMunaiGas Exploration Production (AO), Tengizchevroil (20%), KazTransOil, KazTransGas, KazMunayGas Trade House, Kazmortransflot, KazMunayTeniz şi alte companii.

Filiera romaneasca

KazMunaiGas Exploration and Production este o subsidiară a KazMunaiGas. Acţiunile sale sunt listate la bursa de valori din Kazahstan iar GDR-urile sunt listate la bursa de la Londra. În 2006 compania a strâns aproximativ două miliarde de dolari cu ocazia cotării sale iniţiale. KazMunaiGas Exploration and Production a fost al doilea mare producător de petrol din Kazahstan în 2010.
În luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la The Rompetrol Group către compania KazMunayGas, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *