Kazahstanul, partener important al Romaniei

de | ian. 4, 2012 | Asia Centrală, Info Caspica, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Kazahstanul este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în Asia Centrală şi în această calitate cele două ţări reprezintă o punte între Europa şi regiunea Asiei Centrale, a afirmat ambasadorul român în Kazahstan, Emil Rapcea, într-un interviu pentru agenţia de presă Kazinform.

Romania KazahstanKazahstanul este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în Asia Centrală şi în această calitate cele două ţări reprezintă o punte între Europa şi regiunea Asiei Centrale, a afirmat ambasadorul român în Kazahstan, Emil Rapcea, într-un interviu pentru agenţia de presă Kazinform. ”KazMunaiGas deţine cea mai mare companie de petrol din Europa de Est, Rompetrol. Petrolul kazah trece prin Rompetrol şi astfel România joacă un rol important în aprovizionarea Uniunii Europene cu produse energetice. Kazahstanul transportă petrol către Europa pe cea mai scurta rută prin Marea Caspică şi Marea Neagră. În plus, Kazahstanul şi România sunt cei mai importanţi parteneri şi o punte între Europa şi regiunea Asiei Centrale”, a afirmat Rapcea.
Întrebat care sunt perspectivele de dezvoltare în continuare a relaţiilor dintre cele două ţări şi despre cooperarea dintre Kazahstan şi UE, Rapcea a amintit că preşedintele Nursultan Nazarbaev a vizitat România în 2007 şi s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu. ”A fost o vizită orientată economic, încununată de succes. România a fost una dintre primele ţări care au sprijinit candidatura Kazahstanului la preşedinţia OSCE în 2010. Preşedinţii au semnat apoi cinci acorduri de cooperare. Şeful statului român a luat parte la summitul OSCE de la Astana, la începutul lunii decembrie 2010”, a relevat diplomatul român.

Realaţii economice foarte bune

Creşterea rapidă a cifrei de afaceri ilustrează succesul relaţiilor dintre cele două ţări. În 2007, România a exportat bunuri în Kazahstan în valoare de 40 de milioane de dolari, în 2008, de 60 de milioane de dolari, iar în 2010 de 115 milioane de dolari. Anul trecut, aceleaşi cifre au fost deja atinse în luna septembrie. Este de aşteptat ca exporturile româneşti în Kazahstan să se cifreze la 150 de milioane de dolari în 2011. Cele două ţări au semnat acorduri de cooperare în domenii-cheie precum economia, educaţia, justiţia şi turismul, transmite Agerpres. În prima jumătate a anului 2012 se aşteaptă ca preşedintele Nazarbaev să efectueze o vizită în România. Printre documentele ce vor fi semnate se numără şi un acord privind cooperarea în domeniul apărării. În octombrie anul trecut o misiune economică din România s-a deplasat în Kazahstan, iar o misiune kazahă a vizitat România în luna noiembrie pentru a negocia cooperarea.
Întrebat cum evaluează oamenii de afaceri români climatul de afaceri din Kazahstan, Rapcea a precizat că până în prezent niciun om de afaceri român nu a menţionat vreo dificultate, inclusiv cele legate de legislaţia Kazahstanului. Ei sunt interesaţi de sprijinul guvernului faţă de afaceri. Problema este, în opinia sa, că întreprinderile mici şi mijlocii nu pot pune în aplicare proiecte mari cu propriile forţe, iar întreprinzătorii aşteaptă sprijin guvernamental în astfel de cazuri. Există câteva companii din domeniul tehnologiei informaţiei care doresc să intre pe piaţa Kazahstanului.
România şi-a anunţat intenţia de a consolida relaţiile bilaterale cu Kazahstanul. În cursul reuniunii anuale a ambasadorilor români de la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat că relaţiile stabile cu ţările din regiunea caspică reprezintă una dintre priorităţile politicii externe a ţării, iar relaţiile cu Kazahstanul se consolidează tot mai mult, lucru ce ar trebui să progreseze. Preşedinţii au subliniat necesitatea de a extinde cooperarea dincolo de sectorul petrolului şi gazelor. România deţine practica şi tehnologiile necesare pentru a ajuta Kazahstanul să-şi pună în aplicare ”Programul pentru dezvoltare industrială accelerată şi inovaţie”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *