Kazahstan, intre arestari si nazarbaevologie

, , , , ,
 
Monumentele in cinstea liderului Nursultan Nazarbaiev, o prezenta obisnuita in Kazahstan

Monumentele in cinstea liderului Nursultan Nazarbaiev, o prezenta obisnuita in Kazahstan

Ex-ministru şi ex-preşedinte al celei mai mari bănci din Kazahstan, Moukhtar Abliazov, fugit din ţară din 2009 după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri de cinci miliarde de dolari, a fost arestat în apropiere de Cannes, în virtutea unor mandate de arestare emise de Federatia Rusa si Ucraina, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Arestarea lui Abliazov, un virulent critic al regimului de la Astana, este considerat doar unul din ultimele episoade ale „razboiul clanurilor” care a cuprins Kazahstan-ul, stat condus de peste douazeci de ani de preşedintele Nursultan Nazarbaiev.
Retinerea lui Moukhtar Abliazov a fost urmata de retinerea unui numar de apropiati ai acestuia, atat in Kazahstan, cat si in Federatia Rusa, au declarat surse locale pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS. Autoritatile de la Moscova si Astana nu au raspuns solicitarilor agentiei de presa KARADENIZ PRESS pentru a comenta pe marginea acestui subiect.

Grup criminal

Informat de Interpol de arestarea lui Moukhtar Abliazov, procurorul general al Kazakhstanului a precizat că acesta este acuzat în ţara sa de spălare de bani şi de creare a “unui grup criminal care a deturnat din banca BTA peste 5 miliarde de dolari”. Fost ministru, Moukhtar Abliazov a fost închis în 2002 după ce a preluat conducerea unui partid de opoziţie faţă de regimul preşedintelui kazah. După eliberare, el a preluat conducerea băncii BTA, care a cunoscut o rapidă dezvoltare, înainte de a fugi la Londra, în 2009, acuzat de deturnare de fonduri.
Reamintim ca in data de 29 mai 2013, poliţia italiană a intrat în locuinţa soţiei sale, Alma Şalabaieva, în căutarea opozantului kazah, pe care nu l-au găsit. Aceasta a fost retinuta, impreuna cu fata sa de sase ani, sub acuzaţia de deţinere a unui paşaport fals. Două zile mai târziu, amândouă au fost îmbarcate cu forţa într-un avion special cu destinaţia Kazakhstan, fără a avea posibilitatea de a depune un recurs faţă de această expulzare sau de a cere azil politic, aşa cum prevăd legile italiene şi europene. Afacerea, care a devenit un adevărat scandal în Italia, a dus demisia şefului de cabinet al ministrului de Interne, relateaza cotidianul „Romania Libera”.

Filiera rusa

Reamintim ca Abliazov face obiectul unui mandat de arestare emis de Rusia şi executat de Interpol, pentru fraudă la scară extinsă, abuz de încredere şi în special de spălare de bani. El a locuit în Rusia între 2003 şi 2005 şi figura pe o “notă roşie” a Interpol, echivalentă cu un mandat de arestare internaţional. Oligarhul afirmă că viaţa îi este ameninţată de când a părăsit fosta republica sovietica, mass-media precizand ca nu este singurul oligarh kazah aflat in aceasta situatie.
Cel mai celebru kazah aflat în exil, fostul ginere al dictatorului de la Astana, Rakhat Aliev, aflat în Malta, a declarat în media că este victima regimului lui Nazarbaiev, care încearcă să-l urmărească sub pretextul de crimă contra umanităţii şi se teme că ar putea fi răpit. În 2008, el a fost condamnat în ţara sa în contumacie la 40 de ani de închisoare pentru tentativă de răsturnare a guvernului. De asemenea, a fost acuzat de asasinarea a doi directori ai băncii Nurbank şi a trăit în exil în Austria şi după 2010, în Malta. Aliev îl acuză pe Nazarbaiev de asasinare şi tortură a membrilor opoziţiei, de furtul a miliarde de dolari şi de transferuri în conturile sale secrete din străinătate.
Totodata, preşedintele Nazarbaiev mai este acuzat de fundaţia Human Rights că a creat o “dictatură post-modernă” care a jefuit ţara de zeci de miliarde de dolari pentru a se îmbogăţi personal, în timp ce Amnesty International arată că el controlează un sistem în care tortura este mereu practicată.

„Nazarbaevologia”, o noua stiinta in Kazahstan

Influenta pe care Nursultan Nazarbaev o are in Kazakhstan a fost scoasa in evidenta inca odata, in urma actiunii unui grup de profesori universitari si academicieni din fosta republica sovietica, care a propus elaborarea unui curs de studii „nazarbaevologie”, proces care va fi coordonat de catre doctorul în studii economice, profesorul Nurali Utkelibaev. Comentând inițiativa sa, acesta a remarcat că opera președintelui țării Nursultan Nazarbaiev (raporturi, mesaje catre națiune, articole și cărți) în prezent constituie circa 100 de volume. Conform lui Utkelibaev, studierea acestor lucrări nu are un caracter sistemic, de aceea este necesară instituirea unui curs special. Utkelibaev a elaborat deja tematica cursului și s-a adresat cu această inițiativă catre ministerul de resort.
Inițiativa sa este susținută de către minister, dar reprezentanții acestuia au declarat că „nazarbaevologia” nu poate fi încă introdusă în programul școlar, din motive organizatorice, care urmeaza sa fie rezolvate pana la inceputul anului scolar 2014-2015, cand „nazarbaevologia” va putea fi studiata la institutiile de invatamant universitare din fosta republica sovietica. Profesorul Nurali Utkelibaev a mai declarat, pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, ca este analizata si posibilitatea introducerii acestui curs si la institutii de invatamant preuniversitare. Sursa citata a mai declarat ca nu exclude posibilitatea ca „nazarbaevologia” sa fie studiata si la institutii de invatamant din afara republicii din Asia Centrala.

Lider al natiunii

Reamintim ca Nursultan Nazarbaev conduce Kazahstanul de mai mult de 20 ani, iar până a deveni președinte al republicii, a ocupat funcția de prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Kazahstan. În prezentă exercită cel de al patrulea mandat consecutiv de președinte.
Conform legislatiei, Nazarbaev are statutul de „lider al națiunii”, care garantează, pentru el și familia sa, o imunitate fata de orice procedura penala sau judiciara, si care prevede pedepsirea celor care întinează imaginea sa, sau „denigrează” biografia lui.
În anul 2011, un monument in cinstea lui  Nazarbaev a fost instalat în Alma-Ata, principalul oras al tarii, iar in provincia Karaganda a inceput executarea unei statui a presedintelui. Totodata, un grup de reprezentanți ai societății civile a propus redenumirea capitalei republicii din Astana în Nursultan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *