Kalasnikov invadeaza bazinul Marii Negre

, , , ,
 

 

Kalasnikov, arma preferata de armatele din statele Marii Negre

Kalasnikov, arma preferata de armatele statelor Marii Negre

Republica Abhazia a depus o cerere de licenta pentru a fabrica arme de asalt Kalasnikov, au declarat surse diplomatice abhaze, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Solicitarea regimului de la Suhumi vine la cateva zile dupa ce o importanta delegatie a ministerului Apararii abhaz a vizitat mai multe fabrici de armament din Federatia Rusa, pentru a analiza oportunitatile de cooperare tehnico-militara dintre Moscova si regiunea separatista de la Malul Marii Negre. Anterior, partea rusa a anuntat acordarea unor importante imprumuturi nerambursabile Abhaziei, fondurile urmand sa fie folosite pentru modernizarea armatei abhaze si achizitionarea de armament modern din Federatia Rusa. Concomitent, Federatia Rusa a donat, la sfarsitul lunii ianuarie 2010, Abhaziei si Osetiei de Sud blindate usoare si piese de schimb pentru armamentul aflat in dotarea fortelor din cele doua regiuni separatiste.

Acord militar

Federatia Rusa si Republica Abhazia au semnat recent un acord care permite Moscovei mentinerea unei baze militare terestre pe teritoriul regiunii separatiste, care si-a declarat in mod unilateral independenta in urma unui sangeros razboi civil. Baza militara se va afla in apropierea portulului Gudauta, la mica departare de capitala Suhumi, gazduind in prezent 1700 de militari rusi. Reamintim ca dupa interventia in forta a armatei ruse in Abhazia si Osetia de Sud, ambele regiuni au fost recunoscute ca state independente doar de autoritatile din Federatia Rusa, Venezuela, Nicaragua si Republica Nauru.
Ceremonia semnarii acordului privind baza militara rusa a avut loc la Kremlin in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si a omologului sau abhaz Serghei Bagapsh, care a obtinut recent al doilea mandat, in urma unui controversat scrutin. Surse militare ruse, citate de mass-media, au declarat ca noul acord va permite Rusiei sa modernizeze si sa extinda infrastructura bazei, care este deja folosita de corpul expeditionar rus desfasurat in regiune. Totodata, noul tratat militar vor permite regimurilor de la Moscova si Sukhumi sa infiinteze unitati militare mixte ruso-abhaze, inclusiv de graniceri, forte speciale, batalioane de mentinere a pacii si detasamente maritime, partea rusa alocand deja, in bugetul pentru 2010, sumele necesare.
Parafarea acordului a fost salutata de catre presedintele rus Medvedev, care a declarat ca documentele semnate vor duce la dezvoltarea cooperarii cu Abhazia si corespund „obligatiilor internationale” ale Rusiei. „Lucrul cel mai important este ca intelegerea permite dezvoltarea pasnica a Abhaziei ca stat independent” a adaugat Medvedev. La randul sau, liderul regimului abhaz, Serghei Bagapsh, a multumit Federatiei Ruse in numele compatriotilor sai si a subliniat ca la Kremlin se afla printre prieteni, reprezentand un stat recunoscut in fata unor oameni care inteleg perfect situatia tarii sale. Totodata, inaintea ceremoniei, adjunctul ministrului abhaz al apararii, Garri Kupalba, seful serviciilor militare de informatii abhaze, a declarat ca atunci cand baza va lucra la capacitate maxima, aceasta va adaposti peste 3000 de militari rusi, inclusiv unitati ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), detasamente ale fortelor speciale, precum si echipajele care vor deservi escadra navala rusa desfasurata in Abhazia.

Licente strategice

Peste zece state au depus cereri de licenta pentru a construi fabrici de arme de asalt Kalasnikov, au declarat recent surse oficiale din cadrul companiei ruse de export de armament Rosoboronexport. Potrivit sursei citate, printre aceste state se numara si Nicaragua, care devine astfel al doilea stat latino-american, dupa Venezuela care va fabrica sub licenta arme tip Kalasnikov.
Anterior presedintele Rosoboronexport, Anatoli Isaikin, a remarcat ca in lume se produc foarte multe arme de acest tip fara licenta. „Exista circa 100 de milioane de arme de tip Kalasnikov in lume, dintre care jumatate sunt contrafacute, fabricate fara licenta, patente sau acorduri interguvernamentale”, a insistat el. „Am primit deja multe comenzi pentru construirea de uzine de productie sub licenta a mitralierelor de aceasta marca”, a declarat Anatoli Isaikin, amintind ca la mijlocul anilor 2000 Venezuela a construit, in baza unui contract incheiat cu Rosoboronexport, doua uzine de productie a mitralierelor Kalasnikov din seria 100. El a criticat problema contrafacerii acestei arme, subliniind ca mai mult de 15 tari fabrica mitralierele fie sub licenta expirata, fie fara licenta, printre ele numarandu-se Bulgaria, Romania, Egipt si China.
Reamintim ca licenta pentru dispozitivele Kalasnikov a fost transferata de catre URSS in 18 state, printre care China, Polonia, Romania, Bulgaria, Germania Democrata , Egipt si Libia. Unele dintre acestea continua sa le produca, in pofida expirarii acordurilor respective, considera oficialii rusi.

Mitraliere ilegale

Oficialii Rosoboronexport sau alti demnitari rusi anunta periodic ca Federatia Rusa va deschide in strainatate uzine pentru fabricarea mitralierelor Kalasnikov, intrucat mai multe tari, inclusiv Romania, produc arme contrafacute. Federatia Rusa a mai lansat astfel de acuzatii la adresa Romaniei, in 2004 si 2007, Compania Nationala Romarm replicand ca in Romania nu se produc arme Kalasnikov, ci un model de AK-47 “construit pe baza unei documentatii romanesti”.
O alta tinta frecventa a atacurilor ruse este Bulgaria, care este acuzata ca vinde, cu sprijinul si sustinerea SUA, arme tip Kalasnikov in Afghanistan si Irak, fabricate fara licenta. Oficialii Rosoboroneksport au declarat ca arme de tip Kalasnikov sunt fabricate de uzina Arsenal din orasul bulgar Kazanlik, care produce AK-7, o varianta imbunatatita a mitralierei si care corespunde standardelor internationale, inclusiv NATO. Sursa citata a mai declarat ca productia de la Arsenal reduce pretul de vanzare a armamentului pe piata internationala, preturile armelor produse in aceasta fabrica fiind de cateva ori mai mici decat ale celor rusesti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.