Jurnalistul Mossad se spovedeste

, ,
 
Mossad, un secret bine pazit

Mossad, un secret bine pazit

Fostul redactor-sef al cotidianului danez „Politiken”, Herbert Pundik, a recunoscut, ca in tinereţe a profitat de meseria sa pentru a spiona in favoarea Israelului, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dezvaluirea a fost facuta de Pundik intr-un interviu acordat publicaţiei electronice Information.dk, pe fondul intensificarii acuzatiilor la adresa serviciilor de spionaj israeliene. Surse oficiale ale Mossad au refuzat sa comenteze dezvaluirile jurnalistului.
„Am calatorit in Africa ca jurnalist si transmiteam rapoarte catre ambasadele Israelului”, a povestit Pundik despre activitaţile sale din anii ’50-’60. „Era spionaj, da … dar unde este graniţa dintre spionaj si jurnalism?”, a continuat fostul ziarist, explicand ca a spionat timp de „zece ani” deoarece considera ca are „un angajament faţa de Israel in calitate de evreu”. El a mai spus ca a insistat ca informaţiile transmise autoritaţilor israeliene „sa fie impartasite si autoritaţilor daneze”.
„A lucra pentru serviciile de informaţii este total incompatibil cu profesia de jurnalist”, a declarat redactorul-sef al publicaţiei „Information”, Palle Weis. La randul sau, Toger Seidenfaden, actualul redactor-sef al publicaţiei „Politiken”, si un protejat al lui Herbert Pundik, a declarat ca poate sa inteleaga ca „Pundik, in calitate de cetaţean israelian, a vrut sa ajute tanarul si fragilul stat Israel”.

Familie de spioni

Nascut in 1927, el a fost in perioada respectiva reporter pentru „Information” si corespondent pentru postul public de radio din Danemarca, relateaza mass-media daneza, preluate de agentiile de presa internationale. Pundik s-a angajat la „Politiken” in 1965 ca jurnalist-reporter si si-a incetat activitaţile de spionaj la 1 ianuarie 1970, anul in care a devenit redactor-sef al cotidianului. El a renunţat la aceasta funcţie in 1993. In acest moment, Herbert Pundik, locuieste in Israel, fiind corespondent al ziarului danez Politiken si colaborator al altor publicatii din statele scandinave.
Totodata, si la adresa fiului sau, Ron Pundik, actualul director al Centrului Peres pentru Pace din Tel-Aviv, au fost formulate periodic acuzatii de apartenenta la serviciile de informatii israeliene. Ron Pundik a lucrat ca jurnalist al cotidianului israelian Haaretz la inceputul anilor 90, si a facut parte din delegatia israeliana la negocierile de pace israeliano-palestiniene de la Oslo.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *