Judecatorii de la Haga au inceput audierile in privinta legalitatii proclamarii independentei Kosovo

, ,
 

CIJSerbia si Kosovo si-au inceput marti pledoariile orale in fata judecatorilor de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) in argumentarea pro si contra a legatimatii proclamarii unilaterale a independentei Kosovo pe 17 februarie 2008. Judecatorii CIJ vor avea misiunea de a da, la finalul acestui proces, un aviz consultativ asupra acestei chestiuni. Alaturi de Serbia si Kosovo vor mai participa la aceste audieri inca 29 de state, inclusiv Romania, pana la 11 decembrie. Judecatorii acestei Curti, principalul organism judiciar al Natiunilor Unite, vor anunta verdictul in termen de cateva luni.  „Ne asteptam ca dreptul international sa fie respectat”, a declarat marti pentru agentiile de presa internationale, seful diplomatiei de la Belgrad, Vuk Jeremici, la sosirea la Palatul Pacii din Haga. „Avem incredere in dreptul international”, a adaugat el. In prima zi a audierilor, omologul sau kosovar, Skender Hyseni, cel care conduce totodata delegatia Kosovo la aceste audieri, a tinut sa afirme din start ca independenta Kosovo este ireversibila, scrie France Presse. „Independenta Kosovo este ireversibila si asa va ramane, nu numai pentru binele Kosovo, dar si pentru cel al pacii si securitatii in regiune, la care ea a contribuit in mare masura”, a afirmat Hyseni in fata completului de judecata al CIJ. „Nu putem participa la negocieri care repun in discutie statutul nostru de stat independent si suveran: nu poate exista intoarcere in trecut”, a completat Hyseni. Seful delegatiei kosovare a amintit ca declaratia de independenta a Kosovo, popor majoritar de etnie albaneza, a fost pronuntata la 17 februarie 2008 si a fost recunoscuta de 63 de state. „Avem in prezent 21 de misiuni diplomatice si 9 consulate in lume”, a mai spus el. Acesta si-a continuat pledoaria prin trecerea in revista a „crimelor impotriva umanitatii” comise de sarbi impotriva etnicilor albanezi in razboiului din Kosovo (1998-1999), care a adus in fata fortele militare sarbe si separatistii albanezi. Cu toate acestea, oficialul de la Pristina a declarat ca „in pofida dificultatilor din trecut si a suferintelor indurate de poporul din Kosovo, dorim relatii bune de vecinatate cu Serbia”. Hyseni a mai spus ca doreste un dialog cu Serbia „pe o baza egala intre doua state suverane”.

Replica Belgradului

La randul sau, seful delegatiei Serbiei, Dusan Batakovic, a declarat completului de judecata de la Haga ca declaratia unilaterala de independenta a Kosovo constituie „o sfidare” care ameninta ordinea juridica internationala. „Declaratia de independenta a Kosovo este o sfidare pentru ordinea juridica bazata pe principiul suveranitatii statelor”, a spus Batakovic la deschiderea audierilor, in prima dimineata a celor noua zile de audieri privind legalitatea independentei Kosovo. „Chesiunea pentru care ati fost sesizati este esentiala pentru tara mea, Kosovo fiind leaganul istoric al Serbiei, si este esentiala pentru identitatea ei”, a spus Batakovici, care este si ambasador in Franta, in fata celor 15 judecatori ai Curtii. „Declaratia unilaterala de independenta a Kosovo este o tentativa de a pune capat administratiei ONU si suveranitatii Serbiei asupra provinciei sale sudice”, a cotinuat diplomatul sarb, amintind ca Kosovo a fost plasata sub administratia Natiunilor Unite in 1999, in virtutea rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate. Batakovici a reafirmat totodata dorinta Belgradului de a relua negocierile cu Pristina privind statutul Kosovo, in caz de aviz al CIJ favorabil Serbiei. El a mai declarat ca Serbia „condamna si regreta profund” violenta declansata de fosta administratie Milosevic, dar a mai spus ca sarbii sunt inca tintiti astazi in Kosovo. Un alt avocat al Serbiei, Malcolm Shaw, a afirmat ca recunoasterea din partea altor natiuni este irelevanta. „Ceea ce este ilegal nu poate fi facut legal ulterior prin actiunea unor terte parti”, a spus Shaw judecatorilor, avertizand totodata ca opinia Curtii este apreciata drept slabind principiul dreptului unui stat la integritatea sa teritoriala si va fi „o sursa de ingrijorare considerabila” pentru alte tari care se confrunta cu miscari secesioniste.

Arestare pentru crime

Fortele EULEX (misiunea Uniunii Europene in Kosovo) l-au retinut luni pe Nazim Blaca, unul dintre capii Serviciilor de Informatii kosovare care ar fi participat, sustin anchetatorii europeni, la la 17 cazuri de crima, tentativa de crima si amenintari, adaugand ca acesta a marturisit aceste activitati in fata EULEX in urma cu o luna, informeaza radioul B92. De asemenea , procurorii EULEX au deschis o ancheta in legatura cu declaratiile unui membru al partidului Liga Democrata din Dardania (DSD), Gani Gaci, privind presupusa implicare a lui Hashim Thaci in activitatile de crima organizata, precizand ca exista dovezi pe un CD care confirma acest lucru. Nazim Blaca, nascut in satul Veliki Ribar din apropiere de Ljubljana, a spus ca regreta crimele comise, adaugand ca a crezut ca face aceste lucru in beneficiul tarii sale.
El a precizat insa ca s-a dovedit ca nu se intampla asa, spunand ca cei care ii coordonau pe criminali au fost unul din comandantii Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), Azem Sulja, parlamentarul si membrul Partidului Democrat din Kosovo (Dzavit Halit), precum si alti oficiali din partidului lui Hashim Thaci. Un purtator de cuvant a precizat ca politia EULEX a primit la 22 octombrie CD-ul care face lumina in ceea ce priveste aceste crime si ca l-a prezentat procuroului EULEX la 29 octombrie.

Autonomie largita pentru Voivodina

Autoritatile de la Belgrad au decis evitarea unui nou episod Kosovo si au decis luni aprobarea unui nou statu pentru autonomie largita in privincia Voivodina, dar fara elemente de statalitate. Proiectul legislativ prezentat de guvern a fost votat de 138 dintre cei 168 de deputati prezenti. Documentul restabileste in mare masura autonomia de care beneficia Voivodina, la fel ca si Kosovo, in cadrul fostei Iugoslavii, dar care a fost abolita de presedintele Slobodan Milosevic la sfarsitul anilor 1980, inainte de dezmembrarea federatiei.Guvernul de la Belgrad a argumentat ca legea votata luni face parte din procesul de reforma si descentralizare, necesar pentru apropierea de Uniunea Europeana. Decizia Legislativului s-a lovit de  replica nationalistilor care nu sunt de acord cu aceasta decizie si avertizeaza ca se ajunge la crearea unui „stat in stat”, ce deschide calea pentru ca Voivodina sa isi declare independenta, dupa exemplul provinciei Kosovo in 2008. „Este un act periculos de separatism”, a acuzat in cadrul dezbaterii parlamentare deputatul Vjerica Radeta, membru al Partidului Radical Sarb.
Legea permite provinciei multietnice sa incheie acorduri de cooperare regionala, sa detina reprezentante proprii la Bruxelles si in regiunile europene (prima va fi deschisa la Graz, in Austria), sa infiinteze o banca de dezvoltare si o academie de stiinte si arte. Teritoriul provinciei nu va putea fi modificat fara acordul cetatenilor sai, exprimat prin referendum, unde este necesar votul majoritatii. Orasul Novi Sad (70 km nord de Belgrad) va fi „capitala administrativa” a Voivodinei. Zeci de persoane au protestat in afara cladirii parlamentului de la Belgrad impotriva autonomiei Voivodinei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *