Joe Biden: SUA isi doresc o Moldova europeana, democrata si prospera

, , ,
 

Biden si Filat in piata“Ceea ce isi doresc moldovenii este un lucru pe care si-l doreste si SUA: un stat european democrat si prosper, o viata mai buna pentru dumneavoastra si familiile voastre”, a declarat Joe Biden in fata miilor de locuitori din Chisinau adunati Scuarul Teatrului de Opera. “America va merge alaturi de voi pe acest drum, din simplul motiv ca o Moldova de succes va aduce beneficii intregii regiuni, Europei si Statelor Unite”, a spus vicepresedintele american. Joseph Biden a salutat cetatenii Republicii Moldova aflati in scuarul Teatrului de Opera si Balet, dar si pe toti cei care nu au reusit sa ajunga la eveniment. Oficialul a spus ca a venit in Republica Moldova pentru a felicita cetatenii moldoveni cu succesele inregistrate in ultima perioada, dar si cu 20 de ani de la obtinerea independentei. Vicepresedintele a precizat ca reformele demarate de autoritatile de la Chisinau si succesele obtinute sunt un mesaj puternic pentru milioane de oameni. Oficialul a spus ca a venit in Moldova de la Moscova, unde a discutat cu oficialii despre lupta cu coruptia, stabilirea unui sistem judiciar de incredere. Joseph Biden a precizat ca relatia cu Federatia Rusa a fost refacuta in ultimii doi, fapt ce a adus mai multe beneficii nu doar cetatenilor din cele doua tari, ci tuturor locuitorilor din regiune. Vicepresedintele SUA a mentionat ca SUA sustin statele care doresc sa devina democratice pentru ca cetatenii sa beneficieze de drepturi si libertati.

262 milioane dolari pentru infrastructura si agricultura

„Presedintele Barack Obama si eu, dar si intreg poporul american, am urmarit evolutiile din tara dvs. si am sarbatorit succesele obtinute. Sintem ferm decisi sa va ajutam in continuare si sustinem angajamentele dvs. fata de reformele lansate”, a spus oficialul. Joseph Biden s-a referit si la conflictul transnistrean, precizind ca SUA sustine integritatea si suveranitatea Republicii Moldova. Oficialul a specificat ca viitorul cetatenilor din stinga Nistrului este in cadrul Republicii Moldova si, respectiv, in Comunitatea Europeana. Vicepresedintele a precizat ca procesul de transformare a unui stat de obicei este unul de durata, iar procesul de implementare a reformelor – dificil, mai ales cind rata somajului este mare, iar preturile cresc. „Oamenii peste tot in lume, inclusiv in SUA, isi fac griji pentru lipsa locurilor de munca si preturile mari, dar daca reformele vor continua, tot mai multe investitii vor veni si, respectiv, vor fi create noi locuri de munca. Va promit ca, daca veti continua acest proces de reformare, SUA va va fi alaturi”, a spus Joseph Biden. Vicepresedintele a mentionat ca tara sa a decis sa acorde Republicii Moldova 262 milioane dolari SUA pentru infrastructura si agricultura.

Cu radacini moldovenesti

Oficialul a spus ca Republica Moldova a oferit Statelor Unite ale Americii personalitati marcante, care au radacini in tara noastra: Emanuel Rahm, primar de Chicago, si Natalie Portman, actrita, detinatoare a premiului Oscar. „O Moldova de succes va fi si in beneficiul SUA. Sunteti o tara mica, dar abordati probleme mari. Eu cred in Dumneavoastra si in liderii tarii Dumneavoastra. Viitorul frumos este in miinile voastre. Dumnezeu sa binecuvinteze America, Dumnezeu sa binecuvinteze Moldova”, a spus la final Joseph Biden, dand asigurari ca va mai veni in Republica Moldova.

Gest de “profunda solidaritate”

Premierul Vlad Filat a salutat calduros, in numele cetatenilor Republicii Moldova, prezenta lui Joseph Biden la Chisinau, mentionand ca aceasta zi este una cu adevarat istorica pentru Republica Moldova. „Si nu spun acest lucru doar pentru ca este prima data cind un Vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii vine in tara noastra, ci si pentru ca aceasta vizita vine sa confirme transformarile pozitive care au avut loc in Republica Moldova”, a precizat premierul. Vlad Filat a spus ca, dincolo de simbolismul pe care vizita domnului vicepresedinte Joseph Biden il are pentru relatiile moldo-americane, acest eveniment are si semnificatia unui gest de profunda solidaritate, care intervine intr-un moment de redefinire a destinului tarii. „Stim cu totii ca Republica Moldova traverseaza o perioada de tranzitie, care presupune sacrificii, dar la finalul careia ne asteapta un viitor mai bun pentru cetatenii nostri. Nu vom reusi sa modernizam Moldova fara sprijinul poporului si al partenerilor externi. Iar prezenta domnului Vicepresedinte Joseph Biden astazi, la Chisinau, vine sa confirme ca Republica Moldova este sprijinita la cel mai inalt nivel”, a mentionat Prim-ministrul.Premierul a spus ca in ultimele 16 luni relatiile dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii au cunoscut o evolutie pozitiva, extrem de dinamica, precizind ca proiectele de reabilitare a infrastructurii drumurilor, de ameliorare a sistemelor de irigare, finantate prin intermediul granturilor acordate pe linia Corporatiei Provocarile Mileniumului, sunt printre cele mai vizibile proiecte americane de asistenta in tara noastra. „Dinamizarea relatiilor dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii a fost posibila datorita valorilor comune pe care le impartasesc tarile noastre: democratie, libertate, respectarea drepturilor omului. Dar mai este ceva care ne apropie, solidaritatea. Si profit de acest prilej pentru a multumi inca o data poporului american pentru solidaritatea de care a dat dovada in vara anului trecut, cind tara noastra a fost greu incercata de inundatii”, a spus Vlad Filat. Prim-ministrul a mentionat ca Republica Moldova isi doreste un viitor european, bazat pe principii si valori solide, cum ar fi: libertate, democratie, garantarea drepturilor omului.

Moldova va ramane un partener consecvent al SUA

„In aceasta perioada de transformari politice, economice si sociale ne straduim sa preluam experienta statelor in care valorile democratiei au triumfat. In acest proces mizam mult pe sprijinul Statelor Unite, ale caror model de dezvoltare democratica, alaturi de cel al statelor membre ale Uniunii Europene, reprezinta o sursa de continua inspiratie pentru noi”, a declarat Premierul. Vlad Filat a mentionat ca reintegrarea teritoriala si exercitarea suveranitatii pe intreg teritoriul national este un alt obiectiv pe care il urmarim cu fermitate. „Noi apreciem foarte mult faptul ca, in pofida diferentei uriase existente intre tarile noastre in ce priveste dimensiunea teritoriala, puterea militara sau economica, Statele Unite ale Americii au tratat intotdeauna Republica Moldova cu respect si pe picior de egalitate si ne-au sprijinit in clipele mai dificile in procesul de consolidare a independentei si suveranitatii noastre. O astfel de abordare este respectata de statele mici, indeosebi din regiunea noastra, regiune care are nevoie de implicarea activa si de mentinerea rolului de lider al Statelor Unite in solutionarea problemelor mostenite dintr-un trecut nedemocratic si opresiv”, a spus premierul. Vlad Filat a mentionat ca Republica Moldova poate juca un rol pozitiv in asigurarea stabilitatii in regiune si ca se depun eforturi pentru consolidarea instrumentelor democratice, care sa faca din tara noastra un model de succes. „Inchei prin a-i multumi inca o data domnului vicepresedinte Biden pentru vizita pe care o efectueaza in tara noastra si prin a-l asigura ca Republica Moldova va ramane un partener consecvent al Statelor Unite ale Americii in eforturile de consolidare a relatiilor transatlantice si de promovare a valorilor democratiei in lume”, a mai declarat prim-ministrul.

Intalnirea bilaterala

Biden si Filat la Guvern“A fost o intalnire foarte productiva. Domnul premier a fost anul trecut in biroul meu. Am fost impresionat atunci, sunt impresionat si acum. Sunt onorat sa fiu primul vicepresedinte al SUA in Moldova. SUA si Moldova sunt parteneri – asta trebuie sa fie clar. Democratia uneori este dureroasa. Presedintele Obama si eu cred ca Moldova ofera un exemplu bun pentru tranzitie la democratie. Intreaga administratie a SUA este gata sa ofere suportul politic si economic Guvernului de la Chisinau. Tinand cont de progresul inregistrat de pana acum, va indemn sa continuati aceste reforme. Dorim sa stiti ca este o prioritate si pentru SUA ca Moldova sa devina membru al UE. Sunteti europeni, trebuie sa fiti si veti fi. Acordam o sustinere substantiala prin FMI, dar si alte programe ale SUA. Vrem sa vedem investitii americane in Moldova. Vrem relatii economice libere cu Moldova. SUA va sustine si eforturile in rezolvarea conflictului transnistrean. Am abordat acest subiect cand am fost in Rusia. Moldova sustine integritatea teritoriala a R. Moldova. Transnistria este parte a R. Moldova. SUA este mandra sa aiba R. Moldova ca partener. Este interesul SUA pentru ca Moldova sa se consolideze democratic. Felicitari cu ocazia aniversarii a 20 de ani de independenta”, a declarat Joseph Biden dupa intalnirea cu premierul Vlad Filat. “Vizita lui Joe Biden reprezinta o etapa noua in calea consolidarii democratiei din R. Moldova. Am avut discutii despre relatiile bilaterale. Am discutat vizavi de reforme si integrare europeana. Am primit asigurari ca SUA va fi la fel de sincera, alaturi de R. Moldova ca si in cei 20 de ani de la proclamarea independentei. Am avut discutii despre relatiile noastre economice. Un subiect aparte a vizat sprijinul SUA pentru RM ce tine de reglementarea conflictului transnistrean. Am reiterat pozitia noastra ca avem nevoie de sprijinul SUA in acest subiect. Speram ca in continuare, prin eforturile noastre comune vom reusi sa fim pentru SUA un partener stabil, previzibil si sincer”, de declarat, la randul sau, Vlad Filat.

Doamnele s-au delectat cu vinul de Cricova

La CricovaSanda Filat, sotia prim-ministrului Vlad Filat, si Jill Biden, sotia vicepresedintelui SUA Joseph Biden, au vizitat astazi Combinatul de vinuri „Cricova” . Cele doua doamne au fost insotite de Iustina, fiica familiei Filat, si Finnegan, nepoata sotilor Biden. Sanda Filat si Jill Biden au vizitat cele 4 sali de degustare si au degustat citeva tipuri de vin. Sotia vicepresedintelui american a declarat ca a ramas impresionata de modul in care a fost intimpinata. „Le multumesc cetatenilor moldoveni pentru intilnirea de care am avut parte, pentru faptul ca ne-au asteptat la aeroport cu steagurile Statelor Unite ale Americii si a Moldovei. Moldova este o tara minunata cu oameni ospitalieri”, a declarat Jill Biden. La sfirsitul vizitei, Jill Biden a semnat in cartea de oaspeti de onoare a vinariei. In mesaj lasat de sotia Vicepresedintelui SUA se mentioneaza: „Minunea „Cricovei” reflecta caldura și vitalitatea oamenilor din Republica Moldova”.Conducerea Combinatului de vinuri „Cricova” i-a oferit cadou doamnei Biden citeva sticle de vin de colectie.

Reactii din presa internationala

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a ajuns in Republica Moldova in jurul orei 11.30. Pe Aeroportul International Chisinau, Biden a fost intampinat de premierul Vlad Filat, ministrul de externe Iurie Leanca si ambasadorul SUA in Republica Moldova, Asif Chaudhry. Biden a fost intampinat cu paine si sare. Nu a lipsit nici garda de onoare. Primul avion care a aterizat pe aeroportul Chisinau a fost unul militar, care insoteste tehnica de securitate a vicepresedintelui american, Joe Biden. In acest avion se afla masina vicepresedintelui american. Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a venit cu un alt avion, care a ajuns la Chisinau la cateva minute dupa primul. De la aeroport, coloana oficiala s-a indreptat spre Resedinta de Stat, unde Biden va avea o intrevedere cu premierul moldovean Vlad Filat.

Sunt mandru ca voi fi primul vicepresedinte al SUA care va vizita Republica Moldova, a declarat intr-un interviu pentru ziarul “Rossiiskaia gazeta”, Joseph Biden. Potrivit lui Biden, alegerile din 2010 au demonstrat atasamentul cetatenilor R. Moldova fata de principiile democratice, guvernarii transparente, respectarii drepturilor omului si implementarii reformelor economice. “Vizitez Moldova, deoarece aceasta reprezinta ‘o poveste de succes’ a democratiei. Statele Unite ale Americii, pe parcursul mai multor ani, ofera asistenta Republicii Moldova in procesul ei de dezvoltare si doresc sa vad personal cu ce putem s-o ajutam in continuare”, a declarat vicepresedintele american. “Biden va petrece cateva ore la Chisinau, unde se va intalni cu liderii pro-occidentali pentru a le demonstra sustinerea pentru aspiratiile de integrare europeana ale Guvernului de la Chisinau“, transmite Agence France Presse. AFP adauga ca “Joe Biden va sustine si eforturile de iesire dintr-o indelungata criza politica si economica”.

Publicatia americana “The Wall Street Journal” dedica doua articole vizitei lui Biden la Chisinau. Primul este intitulat “Intalnirea din Moldova este urmatoarea miscare de provocare a Moscovei”. “Ceea ce complica si mai mult lucrurile, spun diplomatii, este tensiunea crescanda intre Rusia si R. Moldova, care, sub conducerea lui Filat, incearca sa-si consolideze rapid legaturile cu Uniunea Europeana”, scrie publicatia. “Este si o riposta la adresa Rusiei, fata de care oficialii occidentali au pretentii ca s-ar implica fara niciun drept in afacerile Republicii Moldova”, scrie “The Wall Street Journal”, care conchide ca “Filat spera ca edificarea unor institutii functionale in interior si consolidarea legaturilor cu UE vor ajuta Moldova in abordarea a doua dintre cele mai grave probleme ale sale: numarul mare de cetateni care sunt nevoiti sa lucreze peste hotare si confruntarea cu regiunea sa separatista Transnistria”. Cel de-al doilea articol se refera la situatia de peste Nistru. “The Wall Street Journal” relateaza: “Nici o tara din lume nu recunoaste Transnistria. Dar acest lucru nu au impiedicat autoritatile din aceasta parte separatista a Moldovei sa-si adopte simboluri statale de tip sovietic”. “Pe masura ce Uniunea Europeana si NATO se extind spre est, conflictul inghetat de pe Nistru revine in avanscena. Liderii europeni isi intensifica eforturile pentru a rezolva chestiunea transnistreana concomitent cu procesul de apropiere de UE, gestionat de Guvernul pro-occidental”.

De asemenea, publicatia rusa de limba engleza “The Moscow Times” isi intituleaza articolul despre Joe Biden in Moldova: “Momentul Moldovei” si afirma ca “Moldova este cea mai saraca tara din Europa, dar este importanta din punct de vedere strategic pentru Statele Unite”. “Aspiratiile europene ale Moldovei au revenit in prim plan in 2009, odata cu venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana, o subreda coalitie dintre nationalisti moldoveni romanofoni, pragmatici cu inclinari spre afaceri si aripa reformatoare a vechii garzi rusofone. Statele Unite, in cooperare cu partenerii sai europeni, pot oferi stimulare, dar numai moldovenii insisi pot furniza motivatia necesara pentru a schimba lucrurile in cel de-al treilea deceniu dupa independenta”, scrie “The Moscow Times”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *