Japonia, devastata de tsunami si amenintata de explozii nucleare

de | mart. 13, 2011 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Bilantul cutremurului de vineri din Japonia ar putea depasi 10.000 de victime, a apreciat, duminica, seful politiei din prefectura Miyagi, citat de televiziunile locale. Naoto Takeuchi, comandantul politiei din Miyagi, a declarat ca “nu are nici o indoiala” ca numarul victimelor va ajunge la 10.000 numai in prefectura aflata in nord-estul Japoniei.

harta tsunamiBilantul cutremurului de vineri din Japonia ar putea depasi 10.000 de victime, a apreciat, duminica, seful politiei din prefectura Miyagi, citat de televiziunile locale. Naoto Takeuchi, comandantul politiei din Miyagi, a declarat ca “nu are nici o indoiala” ca numarul victimelor va ajunge la 10.000 numai in prefectura aflata in nord-estul Japoniei. Ultimele bilanturi provizorii oficiale indica aproximativ 1800 de decese confirmate in prefectura Miyagi si in alte zone afectate de cutremur si de valurile seismice generate de acesta. De asemenea, agentia meteorologica nipona a revizuit duminica magnitudinea cutremurului de vineri din Japonia, de la 8,9 la 9. Agentia, care a revizuit magnitudinea pe baza analizei datelor seismice, a precizat ca intensitatea acestuia a fost echivalenta cu cea a cutremurului din 2004 din Sumatra. Conform expertilor japonezi, care au afirmat ca miscarea distructiva de-a lungul faliei a durat cinci minute, numai patru cutremure inregistrate vreodata in lume au atins magnitudinea 9. Cel mai puternic seism, cu magnitudinea 9.5, a avut loc in Chile in 1960 si s-a soldat cu mai mult de 1.600 de victime, generand valuri seismice care au afectat si Japonia, unde 142 de persoane si-au pierdut viata. Cutremurul din 2004 din Sumatra a avut magnitudinea 9,1, iar valurile seismice generate au provocat moartea a peste 200.000 de persoane.

Amenintarea nucleara

Japonezii traiesc acum cu teama ca se va produce un accident nuclear major dupa explozia survenita la o centrala nucleara situata la 250 km de Tokyo, ca urmare a puternicului seism si a valurilor tsunami distrugatoare. Explozia s-a produs la ora locala 15,36 (6,36 GMT) la reactorul nr.1 al centralei nucleare de la Fukushima (nord-est), a doua zi dupa cutremurul cu magnitudinea 8,9, cel mai puternic inregistrat vreodata in arhipelag. Mai multi salariati ai centralei au fost raniti in explozie. Guvernul japonez a anuntat imediat mobilizarea pompierilor la fata locului, iar premierul Naoto Kan a ordonat evacuarea locuitorilor de pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei, dubland distanta care fusese stabilita vineri. Naoto Kan, potrivit caruia seismul si valurile de tsunami constituie „un dezastru national fara precedent”, a indemnat populatia din regiune la calm. In localitatile devastate de-a lungul coastei Pacificului domnea sambata o stare ciudata de calm. Guvernul japonez a avertizat sambata asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen. Purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adaugat insa ca invelisul reactorului 3 poate rezista in cazul unei explozii, chiar daca ar putea fi deformat. El a precizat ca nu sunt necesare noi evacuari in apropierea centralei, iar o eventuala explozie nu va pune in pericol populatia din zona. “Credem ca este foarte probabil sa se fi declansat o fisiune”, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano. “Nu putem verifica ce se intampla in miezul reactorului, dar luam masuri plecand de la aceasta ipoteza”, a adaugat el, referindu-se la reactoarele 1 si 3 de la centrala nucleara, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfunctii ale sistemelor de racire. Centrala Fukushima 1 este situata la 250 de kilometri nord de Tokyo. Reactorul 1 al centralei a inregistrat inca de sambata o crestere a temperaturii, ceea ce a determinat autoritatile sa deschida vanele pentru a evacua excesul de vapori. O explozie produsa in incinta centralei a dus la prabusirea cladirii care adapostea reactorul, insa Guvernul japonez a dat asigurari ca invelisul acestuia nu a fost afectat.

Reuniune pentru securitatea nucleara

Comisia Europeana va convoca pentru inceputul saptamanii viitoare o reuniune a autoritatilor europene din domeniul securitatii nucleare si a industriei aferente pentru a trage invataminte din incidentul nuclear din Japonia. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, „va invita la inceputul saptamanii viitoare autoritatile nationale din domeniul securitatii nucleare, furnizorii si operatorii de centrale, la o reuniune la Bruxelles pentru a evalua consecintele accidentului (din Japonia) si a trage invataminte”, a aratat executivul european. „Daca este necesar, vor fi stabilite actiuni preventive” pentru a evita producerea unui asemenea incident in UE, a subliniat Comisia. De asemeena, o echipa de experti ai Organizatiei Natiunilor Unite specializati in evaluarea dezastrelor se va deplasa in Japonia. „Guvernul Japoniei a acceptat ofertele de asistenta din partea Australiei, Statelor Unite, Coreii de Sud, Noii Zeelande, Germaniei, Singapore si Mexicului”, arata un document al ONU. „A acceptat, de asemenea, trimiterea unei echipe de experti ai Natiunilor Unite specializati in evaluare si coordonare in caz de catastrofe (UNDAC)”, potrivit aceleiasi surse. Elisabeth Byrs, purtatorul de cuvant al Biroului ONU de coordonare pe probleme umanitare (Ocha), a precizat ca misiunea este formata din „sapte experti extrem de experimentati”. „Ei se vor afla la dispozitia expertilor japonezi pentru a-i sprijini in coordonarea actiunii echipelor internationale de salvare”, a adaugat aceasta. Potrivit documentului ONU, echipa trimisa de Statele Unite cuprinde 200 de experti, salvatori si medici. Misiunile sud-coreeana, mexicana, neozeelandeza, germana si singaporeza dispun in total de 145 specialisti si 30 de caini. Australia trimite 72 de experti si 22 de tone de echipamente medicale si pentru alte scopuri.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *