Jandarmeria Romana a fost decapitata pe filiera rusa

, ,
 

Jandarmeria romana, decapitata prin ordin ministerial

Jandarmeria romana, decapitata prin ordin ministerial

Seful Jandarmeriei Romane, general locotenent Olimpiodor Antonescu si prim adjunctul acestuia, general de brigada Nicolaie Rugina, au fost demisi din functie, luni, prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, relateaza surse oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor de la Bucuresti, contactate de agentia de presa KARADENIZ PRESS,  au atras atentia asupra relatiilor de prietenie dintre o parte a inaltilor ofiteri demisi si mediile de afaceri rusesti active pe teritoriul Romaniei.
In locul celor doi au fost imputerniciti sa indeplineasca atributiile functiei de Inspector General al Jandarmeriei Romane, colonel Gavrila Angelica Costel (fost sef al IJJ Dambovita) si respectiv colonel Faur Adrian Marian (fost sef al IJJ Covasna). De asemenea, a fost eliberat din functie seful directiei I la Directia Resurse Umane din cadrul Jandarmeriei Romane si pus la dispozitia MAI, colonel Grigoroiu Marian Valentin. Acesta a fost inlocuit cu comisar sef de politie Marian Zaharia (fost sef al Directiei management Resurse Umane din IGPR). Directorului general al Directiei General Financiare Opritescu Ion Valentin i-a incetat imputernicirea in functie.

Masuri de presa

Luni, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, secretarul de stat chestor de politie Ioan DASCALU, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din M.A.I., a prezentat, intr-o declaratie de presa, o serie de masuri dispuse de ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian IGAS, in cazul incadrarii unor posturi din sursa externa in Jandarmeria Romana. In declaratia de presa, Ioan Dascalu a reamintit faptul ca, la sfarsitul anului trecut, Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor a constatat mai multe incalcari ale prevederilor legale care au facut posibila angajarea in structurile Jandarmeriei Romane a mai multor persoane care nu indeplineau conditiile necesare. In context, secretarul de stat a subliniat ca aceste nereguli au prejudiciat grav atat imaginea Ministerului Administratiei si Internelor, cat si a Jandarmeriei Romane – structura militara recunoscuta pentru integritatea si profesionalismul lucratorilor sai.
In urma sesizarilor efectuate de Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor, astazi conducerea Ministerului a fost informata ca s-a inceput urmarirea penala in cauza de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Conform surselor citate, ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, a dispus urmatoarele:
-General-locotenent Antonescu Olimpiodor se elibereaza din functia de Inspector general al Jandarmeriei Romane si se pune la dispozitia conducerii M.A.I. pana la solutionarea definitiva a situatiei ca urmare a inceperii urmaririi penale;
-General de brigada Rugina Nicolaie se elibereaza din functia de Prim-adjunct al Inspectorului general si sef al Statului Major al Jandarmeriei Romane si se pune la dispozitia conducerii M.A.I. pana la solutionarea definitiva a situatiei ca urmare a inceperii urmaririi penale;
-Colonel Grigoroiu Marian Valentin se elibereaza din functia de Sef directie I la Directia Resurse Umane din cadrul Jandarmeriei Romane si se pune la dispozitia conducerii Jandarmeriei Romane pana la solutionarea definitiva a situatiei ca urmare a inceperii urmaririi penale;
-Comisarului sef de politie Opritescu Ion Valentin ii inceteaza imputernicirea pe functia de director general al Directiei Generale Financiare;
-Colonel Gavrila Angelica Costel, din Inspectoratul Judetean de Jandarmi Dambovita, se imputerniceste sa indeplineasca atributiile functiei de Inspector General al Jandarmeriei Romane;
-Colonel Faur Adrian Marian, din Inspectoratul Judetean de Jandarmi Covasna, se imputerniceste sa indeplineasca atributiile functiei de prim-adjunct al inspectorului general si sef al Statului Major al Jandarmeriei Romane;
-Comisar sef de politie Zaharia Marian se elibereaza din functia de sef serviciu la Directia Management Resurse Umane din Inspectoratul General al Politiei Romane si se imputerniceste sa indeplineasca atributiile functiei de sef directie I la Directia Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Decorat de Traian Basescu

Inspectorul General al Jandarmeriei Romane, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu, a fost distins cu Ordinul National “Barbatie si Credinta”, in grad de Mare Ofiter, printr-un decret prezidential publicat luni (27 decembrie 2010) in Monitorul Oficial. In documentul semnat de presedintele Traian Basescu, pe 20 decembrie, se arata ca Olimpiodor Antonescu, impreuna cu aproximativ 200 de persoane, au fost decorati cu diferite ordine, “in semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obtinute in activitatea profesionala si a inaltului profesionalism dovedit in indeplinirea misiunilor incredintate”. Pesedintele Traian Basescu a renuntat la serviciile Jandarmeriei si Politiei, dupa ce mii de politisti sindicalisti – escortati de forte de ordine ale Jandarmeriei – au protestat, pe 24 septembrie, la Palatul Cotroceni, fata de masurile de austeritate luate de Guvern. In urma incidentelor, Vasile Blaga si-a dat demisia de onoare din functia de ministru al Administratiei si Internelor, in locul sau fiind numit Traian Igas. Incepand cu 10 noiembrie, general-maior Gavrila Pop a fost eliberat din functia de sef al Jandarmeriei Bucuresti, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Romane, Olimpiodor Antonescu. Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, avea sa admita, pe 11 noiembrie, ca decizia a avut legatura cu mitingul politistilor din 24 septembrie, desfasurat in fata Palatului Cotroceni.

Scandalul angajarilor ilegale la Jandarmerie

Corpul de Control al Ministrului a efectuat, in perioada 15 – 27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Administratiei si Internelor, un control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. si I.G.P.R., asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispozitiilor si regulamentelor in vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidatilor din sursa externa. Potrivit M.A.I., concluziile rezultate in urma controlului au aratat faptul ca, in perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii I.G.J.R., cu viza directorului general al D.G.M.R.U., a directorului general al Directiei Generale Financiare si aprobarea secretarului general al M.A.I., s-au deblocat trei posturi de ofiter in Jandarmeria Romana, pentru incadrare din sursa externa, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activitati de management resurse umane in unitatile M.A.I., O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei politistilor si cadrelor militare din M.A.I. si O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendata ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursa externa. In aceste conditii, examenele au fost dispuse de I.G.J.R. si au avut loc desi pentru anumite functii nu erau indeplinite cerintele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime in munca; nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologica; nu toate documentele de studii erau legalizate; la toti candidatii lipseau fisele medicale de incadrare).
Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel ca demersurile Jandarmeriei Romane pentru ocuparea functiilor scoase la concurs din sursa externa, cu incalcarea prevederilor legale, ca si „necesitate imperioasa a incadrarii posturilor in scopul reducerii deficitului de personal inregistrat la nivelul unitatilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, intrucat scopul a fost ca aceste persoane sa ajunga in randul cadrelor active ale M.A.I. si apoi implicit in Politia Romana.
Aprobari ministeriale

Pe baza concluziilor rezultate din controlul tematic, ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, a aprobat urmatoarele:
1) Sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru efectuarea cercetarilor sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu, fals si uz de fals.
2) Trimiterea in fata Consiliului de Judecata constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare si regimului disciplinar al personalului M.A.I.
3) Trimiterea in fata Consiliului de Judecata al I.G.J.R. a sefului Directiei Resurse Umane din I.G.J.R. si a ofiterului din aceasta directie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidati si a indeplinit functia de secretar in comisiile de concurs.
4) Eliberarea din functie a directorului general al Directiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I. in conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360 /2002 privind Statutul Politistului cu modificarile si completarile ulterioare si punerea la dispozitia M.A.I. pe o perioada de 6 luni.
5) Eliberarea din functie a unui ofiter specialist principal din Directia Generala Management Resurse Umane – M.A.I. si a celor trei ofiteri incadrati la 25.10.2010 in Jandarmeria Romana din sursa externa, in conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002 si punerea la dispozitia unitatilor din care fac parte pe o perioada de 6 luni.
6) Declansarea cercetarii prealabile, in conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 si art. 18 alin. 2 din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului M.A.I. asupra a trei ofiteri cu functie de conducere din cadrul M.A.I. si I.G.P.R., a unui ofiter care la data respectiva indeplinea o functie de conducere, precum si a unui ofiter cu functie de executie din D.G.M.R.U.- M.A.I..
7) Atentionarea in conformitate cu prevederile odinului care reglementeaza regimul disciplinar al cadrelor, a sefului I.G.J.R., a 6 ofiteri din Jandarmeria Romana, a unui ofiter si a unui agent din I.G.P.R.

Parchetul ICCJ s-a autosesizat

Procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, miercuri, inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si fals in declaratii, in cauza constituita ca urmare a raportului intocmit de Corpul de Control al Ministrului Administratiei si Internelor. “Din continutul raportului rezulta existenta unor indicii cu privire la savarsirea de ilegalitati in legatura cu derularea procedurii de incadrare a trei persoane, din sursa externa, in cursul lunii octombrie 2010, in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane”, precizeaza Parchetul de pe langa ICCJ.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *