J-20, rivalul chinez al lui F-22 Raptor

de | ian. 13, 2011 | Alte regiuni, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un avion de lupta chinez prezentat ca primul bombardier invizibil pe radar a efectuat un zbor inaugural, confirmand astfel progresele rapide inregistrate in proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate recent de presa oficiala de la Beijing. Primele imagini ale avionului J-20 au aparut in ultimele zile pe bloguri specializate.

J-20, speranta strategica a Chinei

J-20, speranta strategica a Chinei

Un avion de lupta chinez prezentat ca primul bombardier invizibil pe radar a efectuat un zbor inaugural, confirmand astfel progresele rapide inregistrate in proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate recent de presa oficiala de la Beijing. Primele imagini ale avionului J-20 au aparut in ultimele zile pe bloguri specializate. Acest model este considerat un raspuns chinez la avionul de vanatoare invizibil pe radar F-22A Raptor al fortelor aeriene americane. Statele Unite sunt in prezent singura tara din lume care au un bombardier invizibil pe radare functional. Acest zbor inaugural al avionului J-20 a avut loc in timp ce secretarul american al Apararii, Robert Gates, se afla la Beijing, pentru a incerca sa imbunatateasca relatiile militare dintre cele doua puteri. Fotografii ale avionului J-20, care survoleaza provincia Sichuan (sud-vest), au fost publicate de site-urile de Internet ale cotidianului Global Times si agentiei China Noua. Avionul a efectuat un zbor de aproximativ 15 minute, dupa care a aterizat fara probleme, potrivit martorilor citati intr-un articol de presa.
Un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, fara sa confirme explicit programul de bombardier chinez invizibil pe radar, a apreciat marti ca este „normal” ca China sa isi modernizeze armata. „Dezvoltarea de catre China a armelor si materialului sau militar se fondeaza numai pe necesitatea de a se apara, de a-si pastra securitatea nationala, suveranitatea si integritatea teritoriala. Acest lucru nu vizeaza nicio tara sau tinta in mod special”, a declarat Hong Lei, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.
Primul zbor al avionului J-20 are loc mai devreme decat anticipasera unii experti, parand sa le dea dreptate celor care sustin ca ritmul de dezvoltare a noilor arme chineze este adeseori subestimat. „Producerea unui prototip care sa aiba capacitatea de a fi invizibil pe radar si de a se integra intr-un mediu de lupta va dura”, a declarat marti viceamiralul David Dorsett, directorul de informatii al Marinei americane, afirmand ca vor fi necesari „mai multi ani”. In ceea ce priveste avionul J-20, Gates a apreciat, inainte de a ajunge la Beijing, ca chinezii sunt „probabil intr-un stadiu mai avansat” decat au avertizat serviciile de informatii americane.

Robert Gates, la Beijing

Ministrul chinez al apararii, Liang Guanglie, a declarat, luni, la Beijing, ca dezvoltarea fortelor militare ale Chinei corespunde cererii de mentinere a suveranitatii si securitatii de stat. El si-a exprimat speranta ca alte tari vor trata si evalua corect dezvoltarea fortelor militare chineze, scrie presa chineza. In cadrul unei conferite de presa organizata dupa convorbirile purtate cu omologul sau american, Robert Gates, Liang a spus ca odata cu cresterea puterii si economiei chineze, fortele militare chineze au inregistat intr-adevar un proces de dezvoltare. “Noi am cercetat si fabricat niste arme necesare securitatii proprii. Comparativ cu tarile dezvoltate, dezvoltarea armelor chineze are un mare decalaj”, a spus Liang. Demnitarul chinez a aratat ca problemele de securitate cu care se confrunta China sunt de neignorat. Dezvoltarea unor arme nu vizeaza nici o tara si nu ameninta nici o tara.
Presedintele Chinei Hu Jintao s-a intalnit, marti, la Beijing, cu Robert Gates, secretarul american al apararii, aflat in vizita in China. Seful statului chinez a declarat ca vizita lui Gates reflecta atentia deosebita acordata de China si SUA promovarii bunelor relatii dintre cele doua armate si marcheaza un nou progres inregistrat in schimburile dintre acestea. El si-a exprimat convingerea ca vizita va contribui la intensificarea cunoasterii si increderii reciproce si la dezvoltarea relatiilor chino-americane. La randul sau, Robert Gates a transmis presedintelui Chinei salutari din partea presedintelui american, Barack Obama, care asteapta vizita presedintelui chinez la Washington, programata saptamana viitoare. Gates a apreciat ca, in timpul vizitei, partile americana si chineza au promovat obiectivul elaborat de sefii de stat ai celor doua tari privind imbunatatirea pe termen lung a relatiilor dintre armatele SUA si a Chinei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *