Ivica Dacic acuza Rusia de presiuni in formarea guvernului sarb

, , ,
 

Liderul Partidului Socialist din Serbia, Ivica Dacic, a afirmat joi că Rusia face presiuni asupra sa să formeze o coaliţie cu naţionaliştii din Partidul Progresist Sârb şi să rupă coaliţia sa cu Partidul Democrat, principalul partid din ţară cu orientare pro-Uniunea Europeană.
Dacic a afirmat că s-a aflat sub presiuni similare şi în urmă cu patru ani, când Washingtonul i-a cerut că formeze o alianţă cu democraţii. ”Credeţi că nu sunt presiuni şi din altă parte ?”, a declarat presei Dacic, fost purtător de cuvânt în timpul lui Slobodan Milosevic. ”În urmă cu patru ani, reprezentanţii unor guverne occidentale mi-au cerut să susţin guvernul Partidului Democrat şi nimeni n-a fost îngrijorat în legătură cu aceasta în acea vreme”, a adăugat Dacic.
Ivica Dacic, care a întreprins o vizită surpriză în Rusia săptămâna trecută, a afirmat că nu va ceda presiunilor din partea Washingtonului sau a Moscovei atunci când decide cu cine va forma viitorul guvern al ţării. Nici democraţii şi nici naţionaliştii n-au obţinut suficiente voturi la alegerile parlamentare din mai din Serbia şi încearcă să-i atragă pe socialişti pentru a forma un guvern de coaliţie, despre care UE speră că va continua obiectivul Serbiei de aderare la UE.
Rusia nu se opune în mod deschis candidaturii Serbiei la UE, dar oficiali de la Kremlin au avertizat în mod repetat că, dacă Serbia va deveni membră a UE, legăturile tradiţionale dintre cele două popoare slave vor fi afectate, la fel şi relaţiile comerciale dintre cele două ţări. Liderul Partidului Democrat, Boris Tadic, care a pierdut alegerile prezidenţiale în favoarea liderului naţionalist Tomislav Nikolic, a avut o serie de negocieri cu Dacic pentru formarea unui nou guvern, aparent fără vreun succes. Dacic a afirmat că, dacă negocierile cu democraţii vor eşua, atunci va purta convorbiri cu naţionaliştii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *