Domnul Ivan Us este unul dintre cei mai cunoscuți analiști din Ucraina, cu o prezență constantă în media internațională de limbă arabă, engleză sau spaniolă. Cu un doctorat în economie, domnul Us este principal consultant principal la Centrul de Cercetări în Politică Externă al Institutului Național pentru Studii Strategice de la Kiev.
K.P.: Conferința de Securitate de la München recentă a fost marcată de tensiuni diplomatice semnificative. Cum interpretează Kievul la aceste evoluții? După conferință, ce obiective pe termen scurt și lung și-a stabilit Ucraina și cum intenționează să le atingă?
Ivan US: În primul rând, trebuie menționat că, istoric vorbind, München nu este cel mai potrivit loc pentru decizii pozitive privind viitorul. Chiar la München a avut loc conferința din 30 septembrie 1938, care a pus în mare parte bazele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Acum 18 ani, la Conferința de Securitate de la München din 2007, președintele rus a anunțat „sfârșitul lumii unipolare” și a schițat un plan de restaurare a influenței Rusiei în Europa de Est. Se crede că acesta a fost începutul evenimentelor care au condus, în cele din urmă, la războiul din Europa.
Pe termen scurt, sarcina Ucrainei este cel puțin să mențină sprijinul Statelor Unite la nivelul actual. Pe termen lung, este necesar să se explice Statelor Unite ale Americii că sprijinirea Ucrainei se aliniază perfect cu interesele lor și va ajuta la asigurarea rolului de lider al SUA în lume.
K.P.: Abordarea de negociere a administrației Trump a atras multă atenție. De ce este crucial pentru Ucraina să fie implicată direct în discuțiile cu Statele Unite și Rusia, în loc să riște să fie marginalizată?
Ivan Us: În acest sens, sarcina va fi, de asemenea, de a explica că războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei nu este un război între două țări diferite, ci un război între bine și rău, iar Statele Unite ale Americii trebuie să fie de partea Ucrainei, adică de partea binelui. În prezent, am senzația că Statele Unite nu percep acest război ca pe unul dintre bine și rău și, prin urmare, doresc să-l rezolve teoretic, posibil prin negocieri. Și aici, bazându-ne pe experiența Cehoslovaciei în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, Ucraina trebuie să fie prezentă la discuțiile care vor decide următori pași. Prin urmare, Ucraina repetă constant că nu pot avea loc negocieri pentru pace în Ucraina fără participarea Ucrainei.
K.P.: Participarea Uniunii Europene la aceste negocieri este indispensabilă și, în prezent, are UE suficientă influență pentru a se asigura că rămâne parte a oricărui proces de pace?
Ivan Us: Deoarece Ucraina se vede în viitor ca membru al Uniunii Europene, participarea Uniunii Europene în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina este, de asemenea, necesară. Principalul atuu de negociere al UE cu Moscova este dat de faptul că pentru Rusia piața Uniunii Europene este cea mai importantă, deoarece pe această piață Rusia câștigă sume importante de bani, nu prin comerțul cu Sudul Global sau alte țări ale lumii. Iar posibilitatea revenirii Rusiei pe piața europeană este de o importanță critică pentru economia sa, mai ales în situația actuală, în care deficitul bugetar al Rusiei atinge o scară semnificativă. Accesul Rusiei pe piața UE este un avantaj important pentru Uniunea Europeană în orice tip de negocieri.
K.P.: Cum privește guvernul ucrainean unitatea partenerilor europeni după München? Ar putea dezbaterile emergente din cadrul UE să submineze sprijinul pentru Ucraina? Din perspectiva Ucrainei, ce condiții trebuie îndeplinite pentru a stabili o pace durabilă și cum poate comunitatea internațională să sprijine cel mai bine aceste eforturi?
Ivan Us: Desigur, contradicțiile dintre țările Uniunii Europene au un impact negativ asupra Ucrainei. Nu este un secret că Ungaria este cea care blochează acum perspectivele integrării europene a Ucrainei. Din moment ce, din punctul de vedere al Ucrainei, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este un război între bine și rău, Ucraina consideră că nu este nevoie să negocieze cu răul. Răul trebuie învins. Doar după aceasta se va putea pune baza unei păci durabile pe continentul european.
K.P.: Cum a afectat conflictul în curs de desfășurare economia și societatea ucraineană și ce măsuri ia guvernul pentru a aborda aceste provocări? Cum pot statele partenere să ofere un sprijin mai mare Ucrainei?
Ivan Us: În ciuda importanței componentei militare, economia este la fel de importantă. Declinul economic care a avut loc în primul an al acestui război la scară largă nu a continuat în următorii doi ani. Și acest lucru, în ciuda bombardamentelor constante și a migrației forțate a unei părți semnificative a populației ucrainene, precum și a mobilizării unei părți a populației în armată. Prin urmare, economia ucraineană are nevoie de sprijinul partenerilor atât în timpul războiului, cât și în perioada post-conflict, când Ucraina va avea nevoie de un „Plan Marshall 2.0” pentru a-și restaura capacitățile economice.
K.P.: Ce acțiuni concrete poate întreprinde România pentru a asista Ucraina și a aprofunda parteneriatul strategic dintre cele două țări?
Ivan Us: În ceea ce privește eforturile României, aici, în primul rând, există câteva puncte. În primul rând, este vorba despre o participare mai activă la interceptarea rachetelor și dronelor care se află aproape de spațiul aerian românesc și pot intra în acesta. În al doilea rând, este vorba despre un dialog constant cu partenerii privind faptul că Marea Neagră ar trebui să fie o mare a NATO și, în consecință, rolul NATO în Marea Neagră ar trebui să fie consolidat.
0 Comentarii