Iulia Timosenko, vizitata de presedintele Lituaniei

, ,
 

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a anunţat luni că a primit din partea omologului său ucrainean, Viktor Ianukovici, promisiunea de a o putea vizita în cursul acestei săptămâni pe Iulia Timoşenko.
“Am convenit cu preşedintele că voi avea posibilitatea să o întâlnesc la Harkiv” în estul Ucrainei, unde fostul premier ucrainean este deţinută, a declarat preşedinta Lituaniei în faţa presei de la Vilnius. “Cu ajutorul eforturilor Germaniei, se pare că Iulia Timoşenko va fi condusă marţi la un spital din Harkiv”, a mai afirmat Grybauskaite, după ce Iulia Timoşenko a acceptat să primească îngrijiri medicale în Ucraina din partea unui medic german. Preşedinta Lituaniei consideră că, prin acest gest, autorităţile ucrainene i-ar putea încuraja pe liderii europeni să participe la summitul regional prevăzut să se desfăşoare la Ialta pe 11 şi 12 mai, dar pe care mai multe state, inclusiv România, au anunţat că îl vor boicota în semn de protest faţă de situaţia în care se află fostul premier ucrainean.
Un medic de la clinica berlineză Charité a părăsit luni capitala Germaniei îndreptându-se spre Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a instituţiei medicale nu a fost în măsură să confirme sau să infirme informaţia. Iulia Timoşenko, având probleme cu coloana vertebrală, a acceptat vineri să fie îngrijită în Ucraina de un medic german. Fostul prim-ministru “şi-a dat acordul preliminar pentru a fi spitalizată cu începere de marţi, 8 mai”, la un spital din Harkiv unde se află în închisoare, potrivit declaraţiei comune a medicilor germani şi ucraineni citită, vineri, în faţa reprezentanţilor presei de către şeful clinicii berlineze Charité, Karl Max Einhäupl.
Einhäupl împreună cu alţi doi medici a vizitat-o pe Timoşenko, aflată de la 20 aprilie în greva foamei în semn de protest faţă de violenţele la care susţine că a fost supusă. Germanii, care au examinat-o deja pe Timoşenko în închisoare, în februarie şi aprilie, sunt primii occidentali care merg să o vadă după ce a început să refuze hrana.
În luna octombrie, Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce a semnat, fără acordul guvernului pe care-l conducea, un contract de import de gaze naturale ruseşti, considerat păgubos pentru Ucraina. Aflată în greva foamei de pe 20 aprilie, Iulia Timoşenko susţine că a fost supusă la numeroase violenţe de când a fost arestată în luna august, ea suferind şi de o afecţiune a coloanei vertebrale pentru care nu este tratată corespunzător în închisoare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *