Iulia Timoşenko refuză in continuare să fie operată în Ucraina

, , ,
 
Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, pregatit de negocieri in problema Timosenko

Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, pregatit de negocieri in problema Timosenko

Fostul prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, aflată în detenție, nu “va accepta niciodata să fie operată pe teritoriul Ucrainei”, au declarat surse din cadrul opozitiei parlamentare de la Kiev, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS. Timosenko doreste sa paraseasca inchisoarea in care se afla, pentru a urma un tratament in afara Ucrainei, fiind pregatita sa accepte semnarea unor documente legale privind obligativitatea reintoarcerii sale in penitenciar dupa finalizarea tratamentului medical, au mai declarat sursele citate.
Dezvaluirile vin la cateva saptamani, dupa un anunt similar facut de catre Mihail Afanasiev, şeful spitalului penitenciar din Harkov, unde este internată Timoșenko de peste un an de zile, din cauza herniei de disc. Potrivit acestuia, familia fostului premier insistă ca operaţia să aibă loc în clinica germană „Charite”.

Solutia germana

„Medicii germani recomandă intervenţia chirurgicală ca urmare a deteriorării sănătăţii mamei mele”, a declarat fiica fostului premier, Evghenia Timoşenko, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit afirmaţiilor sale, medicii germani propun ca operaţia să aibă loc cât mai curând posibil, deoarece, în caz contrar, dezvoltarea ulterioară a stării de sănătate a Iuliei Timoşenko poate deveni imprevizibilă. „Mama se află într-o situaţie critică, nu se mai poate deplasa nici măcar cu ajutorul cadrului”, a mai spus Evghenia.
La randul sau, analistul Andrei Zolotarev considera că fostul prim-ministru doreşte să se opereze în străinătate, deoarece nu are încredere în medicii ucraineni. „În Ucraina nu poţi avea încredere nu doar în medici, dar nici în stat. Situaţia Iuliei Timoşenko nu este o excepţie, fostul premier preferând să se trateze în afara graniţelor din motive de siguranţă. Legislaţia ucraineană, însă nici nu interzice, dar nici nu permite un astfel de tratament. Prin urmare, negocierile pe marginea acestui subiect continuă. Autorităţile doresc, în schimbul plecării Iuliei Timoşenko în străinătate, nu doar integrare europeană, ci şi credite şi oportunităţi de avansare pe pieţele europene” a mai precizat analistul politic Andrei Zolotarev.

Opozitie guvernamentala

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, admite tratarea Iuliei Timoșenko peste hotare, doar în cazul în care deținuta va fi de acord să fie investigată în Ucraina, pentru a obține analizele privind starea de sănătate.
„În pofida declarațiilor medicilor germani, starea de sănătate a doamnei Timoșenko rămâne pentru noi o enigmă, întrucât ea refuză să facă investigațiile medicale necesare”, a explicat ministrul ucrainean. Leonid Kojara mai precizeaza că, pe de o parte, Timoșenko refuză să respecte unele norme procesuale, adică să înceteze să opună rezistență demersurilor medicilor ucraineni, iar pe de alta, Timoșenko continuă să politizeze problema, ceea ce, în consecință, este un pericol.
„Singura concluzie, care trebuie să aibă o putere juridică în această problemă, este cea a medicilor ucraineni, posibil, elaborată împreună cu medicii germani. Pentru aceasta este nevoie însă de analize cu rezultate concrete”, a mai adăugat ministrul de Externe.
Reamintim ca la sfarsitul lunii iunie 2013, în timpul unei vizite în Ucraina, ministrul afacerilor Externe din Germania, Guido Westerwelle le-a reiterat oficialilor de la Kiev disponibilitatea Berlinului de a o primi pe Iulia Timoșenko pentru tratament.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *