Iulia Timosenko, examinata de medici straini

, ,
 

timoshenko3Un grup de trei medici canadieni şi doi germani s-a deplasat marţi la închisoarea din Harkov pentru a o examina pe Iulia Timoşenko.
Autocarul care i-a transportat pe medicii străini, însoţiţi de şase colegi ucraineni, a ajuns în cursul dimineţii în colonia penitenciară Kacianivska din Harkov. Potrivit administraţiei penitenciare, echipa include un medic generalist, un ginecolog, un cardiolog, un neurolog şi un traumatolog. Toţi cei trei medici canadieni sunt de origine ucraineană.
„Sperăm că guvernul va ţine cont de rezultatele misiunii noastre umanitare”, a declarat, la sosirea pe aeroportul din Harkov, unul din participanţi. Conform autorităţilor din Ucraina, echipa medicală ar putea face miercuri o declaraţie preliminară cu privire la starea de sănătate a Iuliei Timoşenko, care suscită controverse. Avocaţii opozantei afirmă că starea sa este gravă şi că Iulia Timoşenko se deplasează cu dificultate. Autorităţile penitenciare recunosc că aceasta suferă de dureri de spate, dar afirmă că nu este vorba despre o boală gravă.
În altă ordine de idei, parchetul ucrainean a cerut marţi patru ani şi jumătate de închisoare pentru opozantul Iuri Luţenko, fost ministru de interne în guvernul condus de Iulia Timoşenko. Procurorul Dmitro Loban i-a cerut judecătorului „să-l condamne pe Luţenko la patru ani şi şase luni de închisoare” şi la plata unei amenzi de circa 28.000 de euro. Luţenko, închis din decembrie 2010, este acuzat de abuz de putere pentru că a majorat ilegal pensia oferită şoferului său şi l-a ajutat să obţină gratuit un apartament de la stat. Starea de sănătate a lui Luţenko s-a deteriorat, potrivit unor apropiaţi.
Alţi câţiva dintre aliaţii săi care au făcut parte din guvern sunt vizaţi de anchete pentru abuz de putere deschise după înfrângerea Iuliei Timoşenko la alegerile prezidenţiale din 2010. Occidentul a denunţat aceste procese împotriva unor foşti responsabili guvernamentali, considerându-le a fi motivate politic. Un fost ministru al economiei din cabinetul Timoşenko, Bogdan Danilişin, vizat de o anchetă judiciară în Ucraina, a primit azil politic în Cehia în ianuarie 2011. Soţul Iuliei Timoşenko a beneficiat de o decizie similară un an mai târziu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *