Iulia Timosenko afla miercuri daca i-a fost acceptat recursul

, ,
 

Curtea de Casaţie a Ucrainei urmează să anunţe miercuri decizia sa cu privire la recursul înaintat de fostul premier Iulia Timoşenko împotriva condamnării sale la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.
Închisă în urmă cu un an, figura emblematică a Revoluţiei Portocalii din Ucraina anului 2004 speră ca instanţa supremă să îi dea câştig de cauză, după ce a denunţat fără încetare această afacere ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010. Opozanta a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în semnarea, în perioada cât a fost prim-ministru, a unui contrat cu Rusia privind livrarea de gaze naturale, considerat dezavantajos pentru Ucraina.
Iulia Timoşenko a contestat hotărârea tribunalului, confirmată însă în apel două luni mai târziu. Ulterior, a sesizat Curtea de Casaţie. În cursul unei audieri ce a avut loc la începutul lunii în faţa instanţei supreme, unul dintre avocaţii Iuliei Timoşenko, Serghei Vlasenko, a declarat că nu există „nicio dovadă a vinovăţiei” fostului premier.
Pe de altă parte, Iulia Timoşenko a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului care a demarat marţi examinarea afacerii şi se va pronunţa ulterior. „Sunt convins, Curtea Europeană va recunoaşte că Iulia Timoşenko a fost victima persecuţiei politice şi va fi de acord cu toate celelalte puncte” ale dosarului, a declarat Vlasenko înaintea audierii în faţa CEDO, la Strasbourg. Procesul Iuliei Timoşenko a declanşat o criză în raporturile dintre Kiev şi Uniunea Europeană, care l-a denunţat ca motivat politic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *