Italia, afara din Afganistan

, ,
 

Zeci de soldati italieni au murit in Afganistan

Zeci de soldati italieni au murit in Afganistan

Republica Italiana va incepe “o retragere progresiva” a trupelor sale din Afganistan in 2011, in conformitate cu dorintele afganilor si ale presedintelui Hamid Karzai, a declarat recent ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, citat de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Anul viitor va trebui sa incepem o retragere progresiva a militarilor nostri, pentru ca asta ne cer afganii si asta ne cere presedintele Karzai”, a declarat ministrul italian de Externe, intr-un interviu acordat mass-media de la Roma. Potrivit acestuia, militarii italieni nu participa la recenta ofensiva lansata de fortele NATO impotriva talibanilor, pentru ca aceasta operatiune se desfasoara “in afara zonei de responsabilitate a militarilor nostri”.
Italia, care a mobilizat 2.800 de militari in Afganistan, a decis, la inceputul lui decembrie 2009, sa trimita 1.000 de militari suplimentari, care vor sosi in etape, pe parcursul intregului an 2010, pentru a satisface solicitarile de suplimentari de trupe ale NATO. Din luna decembrie, ministrul Frattini a explicat ca “limita maxima” pentru prezenta trupelor straine in Afganistan ar urma sa fie “2013, la sfarsitul mandatului” presedintelui Hamid Karzai. “Este vorba despre o strategie de tranzitie dar, spre deosebire de trecut, exista un orizont temporal precis”, a declarat Frattini. Presedintele american Barack “Obama a vorbit despre inceputul unei retrageri incepand din 2011, speram ca acest lucru va fi posibil”, a mai adaugat Frattini.

Sprijin militar

Italia va trimite intre 500 si 1.500 de militari suplimentari in Afganistan in 2010 pentru a sprijini noua strategie americana din aceasta tara, a declarat saptamana trecuta un oficial din cadrul Ministerului Apararii. “Analizam inca numarul (de militari) care va fi cuprins intre 500 si 1.500. Cifra de 1.000 este una medie, un ordin de marime relativ apropiat de ceea ce va fi cifra definitiva”, a precizat un reprezentant al ministerului.
Intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, ministrul italian al Apararii, Ignazio La Russa, a dat asigurari ca cifra de 1.500 de militari, vehiculata de presa ca fiind o posibila contributie italiana in Afganistan, nu este decat o “ipoteza”. “Este un nivel maxim la care nu vom ajunge in nici un caz”, a precizat el. “In primele sase luni ale anului, schimbarile contingentului militar italian vor fi putin semnificative. Sa spunem ca mare parte din efectivele suplimentare va ajunge in a doua jumatate a anului”, a adaugat ministrul.
Reamintim ca Italia dispune de peste 3.200 de militari in Afganistan, inclusiv forte speciale, vanatori de munte, unitati de avioane si elicoptere de atac, precum si alte unitati specializate. Un sprijin important pentru coalitia militara internationala din Afghanistan este prezenta in Oceanul Indian a unei escadrile navale italiene, in frunte cu portavionul Garibaldi.

Interzis femeilor

Italia studiaza posibilitatea unei retrageri a femeilor soldati mobilizate in Afganistan, pentru a protesta fata de un proiect de lege afgan, care are ca scop limitarea drepturilor femeilor din aceasta tara, a anuntat recent un oficial italian. “Vom lua o decizie pe aceasta tema pana la Pasti” a precizat oficialul, sub acoperirea anonimatului. Italia are 30 de femei in contingentul sau de peste 3200 de militari din Afganistan.
Textul legislativ aflat in examinare, numit “Noua lege asupra familiei afgane”, ar interzice femeilor sa refuze intretinerea de relatii sexuale cu sotii lor sau parasirea domiciliului familial si efectuarea anumitor demersuri fara acordul acestora. Mai multe tari, printre care Canada si Franta, si-au exprimat deja ingrijorarea fata de acest text.
Recent, presedintele afgan Hamid Karzai s-a aparat de acuzatia ca ar fi semnat o lege care ridiculizeaza drepturile femeilor, mai ales din minoritatea siita, asa cum sustin unii dintre aliatii sai occidentali, dar a ordonat o noua lectura a textului pentru a pune capat polemicii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *