Istanbul – „Traind impreuna in Europa secolului 21”

de | mai 12, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Turcia, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Cea de-a 121-a sesiune a reuniunii anuala a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei de la Istanbul, Turcia, s-a desfasurat in contextul unei reformari a institutiei europene, iar agenda subiectelor abordate a fost una diversa. Ministrii afacerilor externe ai tarilor-membre ale CoE au salutat rezultatele Conferintei de la Izmir privind reforma Curtii Europene pentru Drepturile Omului, pronuntindu-se pentru intreprinderea unor masuri mai hotarite privind asigurarea eficientei mecanismului de supraveghere a Conventiei europene a drepturilor omului.

Istanbul -CoECea de-a 121-a sesiune a reuniunii anuala a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei de la Istanbul, Turcia, s-a desfasurat in contextul unei reformari a institutiei europene, iar agenda subiectelor abordate a fost una diversa. Ministrii afacerilor externe ai tarilor-membre ale CoE au salutat rezultatele Conferintei de la Izmir privind reforma Curtii Europene pentru Drepturile Omului, pronuntindu-se pentru intreprinderea unor masuri mai hotarite privind asigurarea eficientei mecanismului de supraveghere a Conventiei europene a drepturilor omului. Participantii la eveniment au evaluat stadiul implementarii prevederilor Declaratiei de la Strasbourg privind situatia romilor in Europa. De asemenea, oficialii s-au expus asupra propunerilor Secretarului General pe marginea Politicii de Vecinatate a Consiliului Europei, menite sa promoveze dialogul si cooperarea cu tarile si regiunile din vecinatatea CoE. Javier Solana a prezentat Raportul Grupului Persoanelor Eminente „Traind impreuna in Europa secolului 21”, un document despre evolutiile privind drepturile omului in Europa, ce promoveaza idei indraznete pentru a raspunde provocarilor timpului. La sesiune, a fost deschisa spre semnare Conventia europeana privind prevenirea si lupta impotriva violentei asupra femeilor si a violentei domestice.

Moldova si promovarea democratiei

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, a reiterat intr-un discurs, rostit in fata participantilor la sesiune, angajamentul actualei guvernari de la Chisinau pentru promovarea democratiei, statului de drept, respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. “Ca parte a eforturilor noastre de integrare europeana, anul trecut am lansat dialogul UE-Republica Moldova privind drepturile omului. In acest context, expertii moldoveni, impreuna cu Comisia Europeana, OSCE si Consiliul Europei, discuta prioritatile privind cooperarea in domeniul libertatii, democratiei si a tuturor subiectelor legate de drepturile omului. Asistenta Consiliului Europei pe aceasta cale este foarte valoroasa pentru noi si credem ca lansarea recenta a Serviciilor Consiliului Europei, desfasurate in cadrul prioritatilor politice ale Parteneriatului Estic, vor apropia toate tarile europene”, a specificat Iurie Leanca. Reuniunea de la Istanbul a marcat si momentul preluarii de catre Ucraina a presedintiei rotative a Comitetului Ministrilor a Consiliului Europei, pe o perioada de sase luni. Vicepremierul moldovean a tinut sa felicite Ucraina cu preluarea presedintiei rotative a Comitetului de Ministri, pe o perioada de sase luni (mai – noiembrie 2011). In afara participarii la Sesiunea Comitetului de Ministri, Iurie Leanca a avut intrevederi cu omologii sai din Norvegia, Croatia, Serbia, Irlanda, Cipru, Spania, Slovenia, Liechtenstein, cu care a discutat posibilitatile de extindere a relatiilor bilaterale, integrarea europeana a R. Moldova si problematica transnistreana.

Doru Costea: CoE trebuie sa promoveze statul de drept, democratia si drepturile omului

De asemenea, si secretarul de stat pentru afaceri globale din MAE din Romania, Doru Costea, a participat in perioada 10-11 mai la reuniunea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, care s-a desfasurat la Istanbul, sub mandatul Presedentiei turce. Conform cutumei, la data de 10 mai s-a desfasurat reuniunea informala a sefilor de delegatie din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. In cadrul reuniuni informale, sefii de delegatii ai statelor membre au analizat Raportul Grupului Persoanelor Eminente care analizeaza noile provocari generate de multiplicarea diversitatii la nivelul societatii europene. A fost abordat, de asemenea, noul concept privind politica de vecinatate al Consiliului Europei, care urmareste dezvoltarea si intensificarea relatiilor de cooperare cu statele din regiunea mediteraneana si Asia Centrala. Reuniunea formala din 11 mai a debutat cu deschiderea spre semnare a Conventiei europene privind prevenirea si combaterea violentei asupra femeilor si lupta impotriva violentei domestice. Tema centrala a interventiilor din plen a constituit-o reforma Organizatiei. A fost reiterat sprijinul statelor membre ale Consiliului Europei fata de eforturile Secretarului General de a revitaliza organizatia si de a-i conferi un nou rol politic in actuala arhitectura europeana. Seful delegatiei romane a evidentiat, in acest context, faptul ca ”Organizatia de la Strasbourg trebuie sa isi capitalizeze mai bine experienta si practica, contributia la gestionarea situatiilor post-conflict prin programe care urmaresc cresterea increderii in baza valorilor fundamentale ale Consiliului Europei: statul de drept, democratie si drepturile omului”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *