Istanbul: Summit-ul antitero, cu ochii pe Siria si Iran

, , ,
 

Reprezentanţi din circa 30 de ţări vor reflecta asupra mijloacelor de combatere a terorismului pe plan global în cadrul unui forum care va avea loc joi şi vineri la Istanbul, ocazie cu care va fi abordată situaţia din Siria şi problema nucleară din Iran, două ţări vecine cu Turcia.
Forumul ministerial al luptei împotriva terorismului este o iniţiativă lansată anul trecut pe marginea Adunării Generale a ONU şi a cărei primă ediţie a avut loc în septembrie la New York. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a cărei ţară coprezidează acest forum, va participa la lucrările primei zile, în principal politică, organizată la nivel de miniştri de externe.
Ziua de vineri va fi consacrată unei sesiuni tehnice. Vizita lui Clinton la Istanbul va încheia un turneu în Scandinavia şi Caucaz. Pe agenda discuţiilor la forum se va afla o serie largă de subiecte, în primul rând întărirea luptei antiteroriste pe plan global, dar şi alte subiecte de actualitate, precum situaţia din Siria şi programul nuclear al Iranului.
Vor fi propuse spre dezbatere participanţilor mai multe documente şi proiecte privind desfăşurarea unei lupte mai globale împotriva terorismului. Pentru joi este prevăzută o conferinţă de presă comună a secretarului de stat american şi a ministrului turc de externe, Ahmet Davutoglu. Uniunea Europeană va fi reprezentată de şefa diplomaţiei sale, Catherine Ashton.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *