Israelul și India reiau colaborarea militară. Rachetele antitanc Spike și navele Super Dvora Mk III pe masa de negocieri

, , , , , ,
 
Super Dvora Mk III, dorită de New Delhi pentru a face față amenințărilor pakistaneze

Super Dvora Mk III, dorită de New Delhi pentru a face față amenințărilor pakistaneze

Guvernul Indiei a decis să reia contractul de cumpărare din Israel a unor rachete dirijate antitanc Spike, a anunţat recent premierul israelian Benjamin Netanyahu, după discuţii cu omologul său indian, Narendra Modi, relatează mass-media israeliană, citată de agenția KARADENIZ PRESS. Surse diplomatice indiene, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat că autoritățile de la New Delhi sunt interesate să achiziționeze și nave rapide de patrulare Super Dvora Mk III, considerate printre cele mai fiabile din lume și pe care marina militară indiană le dorește pentru a le utiliza la patrularea imensei granițe maritime.

Netanyahu, aflat în vizită în India, a declarat că intenţia guvernului de la New Delhi   care nu a confirmat ştirea şi nu a comentat   “este foarte importantă şi vor fi multe alte contracte”. La începutul anului, firma de stat israeliană Rafael din domeniul apărării anunţase că India a anulat un contract pentru rachete Spike în valoare de circa 500 de milioane de dolari. Nu se cunosc deocamdată alte detalii privind reluarea acordului, dar un post de televiziune israelian, preluat de Reuters, a afirmat că tranzacţia iniţială va fi înjumătăţită. India folosește arme provenite din mai multe țări, inclusiv submarine și avioane din Federația Rusă, dar fiabilitatea scăzută a acestora a provocat nemulțumirea conducerii indiene. În acest moment, justiția indiană anchetează mai multe cazuri de corupție legate de achiziția de sisteme de armament din Federația Rusă.

Întărirea legăturilor economice şi de securitate

Prim ministrul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită oficială de şase zile în India vizând consolidarea relaţiilor economice şi politice între cele două ţări, informează mass-media regională, care citeză agenții de presă internaționale. ‘Aceştia sunt zorii unei noi ere de mare prietenie între India şi Israel’, a declarat Netanyahu, înaintea discuţiilor cu omologul său indian Narendra Modi.

Noua eră ‘a început prin vizita istorică a premierului Modi în Israel, care a creat un entuziasm imens. Continuă cu vizita mea aici (…) care anunţă o înflorire a parteneriatului nostru pentru a aduce prosperitate, pace şi progres pentru popoarele noastre’, a mai afirmat prim ministrul israelian.

Benjamin Netanyahu se află în India împreună cu soţia sa, Sara, şi o delegaţie de 130 de persoane. Potrivit unor surse diplomatice, discuţiile vor urmate de semnarea unor acorduri în domeniile energiei, aviaţiei, securităţii cibernetice şi investiţilor reciproce.

În cele şase zile ale vizitei, Netanyahu va vizita Taj Mahal şi statul natal al lui Modi, Gujarat, înainte de ultima etapă, oraşul Mumbai, capitala financiară a Indiei. În luna iulie, Modi a devenit primul şef al guvernului indian care a vizitat Israelul. Netanyahu este cel de al doilea premier israelian care vizitează India, după Ariel Sharon în 2003. India are relaţii de lungă durată cu lumea arabă şi a sprijinit cauza palestiniană timp de decenii. India şi Israel au stabilit relaţii diplomatice în anul 1992.

Nave pentru India

Surse indiene citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS au declarat ca New Delhi analizeaza posibilitatea achizitionarii unui numar de nave militare, destinate protejarii tarmului indian si apelor teritoriale ale republicii asiatice. Conform acelorasi surse, o delegatie indiana se va deplasa in Israel pentru a negocia cumpararea unor nave de fabricatie israeliana, model Super Dvora Mk III, considerate a fi printre cele mai fiabile din lume. Navele din aceste clase si-au dovedit fiabilitatea in timpul campaniilor militare israeliene din Fasia Gaza, Liban, dar și în intervențiile militare israeliene din contextul războiului civil sirian, putand atinge o viteza de 50 de noduri. Super Dvora Mk III poate fi inarmata cu tunuri de calibru 25-30 de mm, model Typhoon, precum si cu alte sisteme foc, inclusiv rachete, precum HellFire și Spike NLOS. Sistemele electronine folosite sunt considerate printre cele mai avansate din lume.

Conform surselor citate de KARADENIZ PRESS, New Delhi a mai negociat si cu alte state, membre ale NATO, pentru a cumpara nave militare destinate modernizării marinei, dar mizează pe sprijinul israelian, inclusiv datorită politicii dure anti-israeliene duse de Pakistan, eternul rival politic și militar al Indiei. Super Dvora Mk III sunt cunoscute și pentru fiabilitatea dovedită în timpul acțiunilor forțelor speciale israeliene.

Sistemul antitanc portativ SPIKE LR, și în dotarea Armatei Române

La finalul lunii noiembrie 2017, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu, judeţul Braşov, a avut loc tragerea de recepţie, testarea şi evaluarea operaţională a Sistemului antitanc portativ SPIKE LR. Potrivit Trustului de Presă al MApN, sistemul, ce face parte din programul de înzestrare al Forţelor Terestre române, a fost verificat din punct de vedere al capabilităţilor şi cerinţelor de operare în cadrul unor scenarii operaţionale specifice câmpului de luptă, precum şi din punct de vedere al puterii de foc, prin executarea unor şedinţe de tragere.

Programul de înzestrare cu Sistemele antitanc portativ SPIKE LR se va derula între anii 2017 2019, acestea întrând în dotarea brigăzilor de infanterie, cercetare şi vânători de munte, precum şi a regimentelor de artilerie aparţinând Forţelor Terestre române. Sistemul antitanc portativ SPIKE LR are în componenţă unitatea de comandă, racheta şi trepiedul.

Caracteristici tehnico tactice:

distanţa de angajare: între 200 și 4000 de metri;

viteza rachetei: între 130 și 180 de m/s;

are modurile de observare şi tragere pe timp de zi şi pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile

Potrivit revistei Observatorul Militar, Sistemul Spike, versiunea pentru infanterie, se compune din racheta  în container, un trepied, o unitate de comandă a lansării – care conţine aparatura optică şi sistemul de tragere – şi acumulatori. Racheta are o rază de acţiune de patru kilometri şi poate fi ghidată prin cablu optic sau în modul trage şi uită (fire and forget), cu un căută tor cu imagini în infraroşu. Racheta este dotată cu o cameră video care permite observarea ţintei pe tot parcursul spre ţintă Schimbarea direcţiei este posibilă pe toată durata traiectului şi, la fel, este posibilă schimbarea ţintei cu o alta mai importantă, chiar după lansare. Tragerea poate fi anulată oricând pe durata zborului. Timpul de tragere de la poziţia asigurat este sub 30 de secunde, operatorul putând folosi pentru ochire aparatura optică, cu mărire 10x, pentru tragerea pe timp de zi, sau imagini în infraroşu, pentru noapte. Racheta zboară pe o traiectorie curbă, loveşte ţinta pe ramura coborâtoare şi detonează o încărcătură înalt explozivă care poate penetra şi blindajele reactive. Grosimea blindajului penetrat poate fi de până la 850 mm.

Traiectoria curbă permite rachetei să lovească ţinte dispuse după acoperiri, care fac imposibilă lovirea directă. Reîncărcarea sistemului de tragere durează 15 secunde. Lansatorul are o întreţinere minimală şi racheta are durată de viaţă de 20 de ani, care poate fi mărită, cu verificări, din cinci în cinci ani. Conform informaţiilor disponibile în mass-media, racheta este în dotarea armatelor din 24 de state: Germania, Italia, Israel, Cehia, Finlanda, Marea Britanie, Spania, India, Polonia etc. (M.A.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *