Israelul nu cedeaza Ierusalimul

de | ian. 18, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Serviciul de presa al premierul israelian a negat vehement relatarile mass-media, conform carora prim-ministrul Benjamin Netanyahu fi fost de acord ca Ierusalim sa fie declarat capitala a statului palestinian, relateaza mass-media locala

Premierul Netanyahu apara coloniile din Ierusalimul de Est

Premierul Netanyahu apara coloniile israeliene din Ierusalimul de Est

Serviciul de presa al premierul israelian a negat vehement relatarile mass-media, conform carora prim-ministrul Benjamin Netanyahu (foto) fi fost de acord ca Ierusalim sa fie declarat capitala a statului palestinian, relateaza mass-media locala, citata de agentia de stiri KARADENIZ PRESS. „Premierul nu si-a schimbat pozitia sa declarata, si sustine in toate discutiile sale politice ca Ierusalimul unit va ramane sub suveranitate israeliana in orice acord de pace si ca granitele Israelului nu vor ajunge din nou la liniile din 1967 ,” arata un comunicat trimis de biroul lui Benjamin Netanyahu. Comunicatul a venit la putin timp dupa ce ministrul egiptean de Externe a declarat ca Netanyahu este gata sa discute despre crearea unui „Ierusalim arab ” capitala unui stat palestinian. Ahmed Aboul Gheit a facut declaratia la cateva zile dupa ce Netanyahu a avut discutii cu presedintele egiptean Hosni Mubarak.
Reamintim ca problematica coloniilor evreiesti din Cisiordania si Ierusalimul de Est, ambele ocupate de Israel in urma razboiului arabo-israelian din 1967, a fost principalul obstacol la reluarea negocierilor de pace cu palestinienii, inghetate in urma cu peste un an. Autoritatea Nationala Palestiniana refuza sa revina la masa negocierilor pana ce constructiile din coloniile israeliene nu sunt oprite complet.

Planuri de pace

Recent, mass-media de limba araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a dat publicitatii detaliile unui nou proiect al planului de pace israeliano-palestinian. In cadrul planului de pace pus la punct impreuna cu Egiptul, Israelul va recunoaste frontierele din 1967 ca fiind granitele statului palestinian si va recunoaste Ierusalimul de est ca fiind viitoarea capitala a statului palestinian. In cadrul aceluiasi plan, citat de cotidianul guvernamental egiptean al-Gumhoriya, vor fi evacuate avanposturile ilegale de colonizare, dar Israelul va putea sa construiasca 8.000 de locuinte in coloniile existente. Tot potrivit al-Gumhoriya, premierul Netanyahu a promis ca va elibera 500 de membri ai miscarii al-Fatah, a presedintelui palestinian Mahmud Abbas, si ca va inlatura inca un numar de baraje rutiere din Cisiordania. Problema refugiatilor palestinieni va fi abordata doar dupa ce se va ajunge la un acord cu privire la frontierele statului palestinian si a unor schimburi de teritorii de pana la trei%.
Planul de pace a fost pus la punct de liderii egipteni impreuna cu cei israelieni, palestinieni, sauditi si iordanieni, iar in luna februarie 2010, ministrul egiptean de externe Ahmed Aboul Gheit si generalul Omar Suleiman, seful serviciilor secrete egiptene, il vor prezenta si liderilor administratiei Obama. Conform mass-media de la Cairo, Egiptul este dispus sa organizeze o conferinta egipteana de pace cu sprijinul SUA in cursul primaverii, urmata de relansarea negocierilor de pace intre israelieni si palestinieni. Atat autoritatile palestiniene, cat si cele israeliene au refuzat sa confirme existenta unui astfel de proiect.

Reticenta israeliana

”Nu este posibil sa se ajunga la un acord asupra frontierelor definitive in noua luni si la un acord final in doi ani”, a declarat recent Avigdor Lieberman in urma unei intalniri cu Tony Blair, trimisul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu. SUA au elaborat un plan de pace ce vizeaza solutionarea in doi ani a conflictului israeliano-palestinian, fiind prezentate garantii pentru a asigura implementarea cu succes a acestuia, anunta cotidianul israelian ”Maariv”. Planul, care nu a fost confirmat oficial, prevede ca negocierile, ce vor fi purtate pe o durata maxima de doi ani, sa inceapa cat mai curand posibil, potrivit cotidianului. Pentru a asigura succesul acestor negocieri, SUA vor adresa oficialilor palestinieni scrisori de garantie in care se vor angaja sa respecte termenul-limita de doi ani. Nicio schimbare prevazuta de la inceputul lui 1993 in procesul de pace israeliano-palestinian nu a fost respectata. Israelul va cere Washingtonului sa confirme angajamentul fostului presedinte american George W. Bush, ce prevede ca un acord final de pace va avea la baza schimbarile teritoriale, ceea ce va permite statului evreu sa-si pastreze coloniile in Cisiordania.
Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, s-a pronuntat, insa, impotriva stabilirii unei date limita in cadrul negocierilor de pace. Potrivit acestui plan american, primul subiect de la masa negocierilor va fi cel legat de frontierele dintre Israel si viitorul stat palestinian. Acesta ar trebui incheiat in noua luni, pe durata moratoriului privind colonizarea israeliana. Constructiile israeliene vor putea fi ulterior reluate in regiunile destinate a fi anexate de Israel. Un stat palestinian ar putea fi infiintat in Cisiordania si in Fasia Gaza, in baza armistitiului in vigoare in perioada 1949-1967, dar sunt prevazute despagubiri ca urmare a schimburilor teritoriale. Odata cu incheierea acestui dosar, negocierile se vor axa pe alte probleme legate de statutul final al Ierusalimului si situatia refugiatilor razboiului din 1948. Negocierile pentru pace dintre cele doua parti au fost suspendate anul trecut, in urma ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza (27 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009). Discutiile se afla in impas din cauza problemei colonizarii israeliene in Cisiordania. Palestinienii cer intreruperea totala a colonizarii, pentru a reveni la masa negocierilor, dar Israelul a respins, pana in prezent, aceasta solicitare.

Presiuni arabe

Potrivit ”Maariv”, presedintele egiptean, Hosni Mubarak, l-a indemnat pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sa accepte acest plan, in cadrul intrevederii acestora din statiunea Sharm el-Sheikh. Abbas si Mubarak au discutat despre ”eforturile in vederea relansarii procesului de pace, a intreruperii colonizarii, ridicarii blocadei impuse poporului palestinian si pentru ajungerea la o reconciliere intre gruparile palestiniene”. Abbas s-a intalnit anterior cu comandantul serviciilor egiptene de informatii, Omar Suleiman si cu ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Ahmed Abul Gheit, care a efectuat in data de 8 ianuarie 2010, o vizita oficiala la Washington, pentru a discuta despre procesul de pace cu oficiali americani. Vizita presedintelui palestinian in Egipt are loc in urma celei a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, fara insa a marca dezghetarea relatiilor dintre cele doua parti.

Colonizare imobiliara

Israelul planuieste extinderea mai multor proiecte de colonizare a teritoriilor din regiunea orasului Ierusalim. Un document care cuprinde toate datele necesare crearii unui nou cartier evreiesc in partea de est a Orasului Sfant a fost supus aprobarii administratiei municipale din Ierusalim, anunta cotidianul Haaretz, citat de mass-media internationala. Proiectul prevede construirea a 104 locuinte, precum si a unei sinagogi in mijlocul cartierului Ras al-Amud, unde traiesc aproximativ 14.000 de palestinieni. Noul cartier va fi legat de unul deja existent, Ma’aleh Zeitim, si impreuna vor gazdui peste 200 de familii, formand cel mai mare cartier evreiesc din Ierusalimul de Est, potrivit publicatiei israeliene citate.
Complexul va fi construit pe terenul pe care, pana in urma cu 18 luni, se gasea cartierul general al politiei generale israeliene. Aceasta din urma a fost transferata in sectorul E-1 situat in Cisiordania, astfel ca terenul a fost rapid cuprins intr-un nou plan. Proiectul cuprinde construirea unei piscine, a unui mic club, a unei biblioteci, dar prevede si spatii de parcare si gradinite, adica tot necesarul de care are nevoie o comunitate pentru a-si desfasura existenta. “Cand cele doua cartiere vor fi terminate si legate intre ele, o comunitate evreiasca ce va cuprinde peste 1.000 de persoane va fi situata in inima cartierului Ras al-Amud, unde se afla 14.000 de palestinieni”, scriu jurnalistii de la Haaretz. “Planul de constructie intr-un sector cu o densitate mare a populatiei palestiniene este foarte periculos pentru echilibrul urban”, a declarat Yariv Oppenheimer, responsabil al miscarii care se opune colonizarii din cadrul organizatiei “Pace Acum”, citat de mass-media.
Reamintim ca recent, ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman a sfidat-o deschis pe Hillary Clinton, care a cerut recent stoparea procesului de colonizare: “Fara colonii, fara avanposturi, fara exceptii legate de cresterea naturala”. „Vrem ca procesul de colonizare sa inceteze. Credem ca este o componenta importanta, si chiar esentiala, in eforturile de a ajunge la un acord de pace global si in procesul de creare a unui stat palestinian vecin cu statul evreu”, a spus seful diplomatiei americane. Oricare ar fi “aranjamentele” cu administratia Bush, Clinton a dat asigurari ca nu exista “niciun acord informal sau verbal aplicabil”.
Surse locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca printre beneficiarii directi ai fondurilor puse la dispozitie de autoritatile israeliene se afla si firme apropiate partidului Israel Beiteinou, condus de Avigdor Lieberman.

Colonizare privata

Recent, autoritatile israeliene au aprobat demararea constructiei unui nou cartier evreiesc in Ierusalimul de Est, finantat din donatii private, in pofida intensificarilor presiunilor internationale. Comitetul de planificare urbana a Ierusalimului a aprobat la inceputul anului 2010 un plan ce prevede ridicarea a trei noi cladiri rezidentiale, ocupand 5.000 de metri patrati in cartierul Shufat. Constructia este finantata de milionarul israelo-american Irving Moskovich si alti membrii ai comunitatii israeliene din SUA, relateaza Haaretz, citand surse oficiale. Reamintim ca doar cu cateva zile inainte, Israelul a dat unda libera construrii a patru blocuri rezidentiale pe Muntele Maslinilor, deschiderea santierului fiind programata inainte de sfarsitul lunii ianuarie 2010.
Decizia guvernului de a nu sista colonizarea Ierusalimului de Est, si de a permite intensificarea initiativelor private de colonizare, a starnit nemultumiri, atat in Israel cat si in afara tarii. „Comportamentul guvernului lui Benjamin Netanyahu si al lui Ehud Barack e asemanator cu cel al bandelor de talhari la drumul mare”, a declarat Mohammed Barakeh, liderul partidului comunist Hadash, partid cu 4 mandate din cele 120 ale Knessetului. „Condamnam cu tarie aceasta decizie si condamnam si continuarea colonizarii Ierusalimului de Est si a Cisiordaniei de catre guvernul israelian”, a reactionat la randul sau si Saeb Erakat, liderul delegatiei de negociatori palestinieni, citat de mass-media.

Refuz politic

De altfel, si administratia de la Casa Alba a declarat clar ca se opune noilor colonii in Ierusalimul de Est care este locuit preponderent de arabi, si pe care palestinienii si-l doresc sa devina capitala unui stat evreu. „Nici una din parti nu trebuie sa ia masuri care ar putea lua locul negocierilor. De preferat e ca ambele parti sa reia negocierile fara sa puna conditii prealabile, cat mai curand posibil”, declara saptamana trecuta Robert Gibbs, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Reamintim ca Israelul a anexat Ierusalimul de Est in 1967 si continua pana in prezent sa nege ipoteza potrivit careia coloniile pe care le ridica ar fi ilegale. Numai in Ierusalimul de Est locuiesc aproximativ 268.000 de palestinieni, impreuna cu 200.000 de evrei israelieni, majoritatea colonizati in ultimii 20 de ani.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto) a respins cererea americana de inghetare a lucrarilor de constructie a sute de locuinte in Ierusalimul de Est, a anuntat postul militar de radio. Emisarul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a apreciat recent, in prezenta colaboratorilor premierului israelian, ca acest proiect risca sa provoace tensiuni cu palestinienii si sa afecteze sansele de reluare a negocierilor de pace, a precizat postul de radio public israelian. Netanyahu a respins aceasta cerere, subliniind ca regiunea Gilo face “parte integranta din Ierusalim” si ca nu are nici o intentie sa limiteze construirea de locuinte in aceasta colonie. Premierul israelian a subliniat de asemenea ca un astfel de proiect nu necesita autorizarea guvernului. Potrivit speculatiilor aparute in mass-media israeliana, decizia premierului a fost luata pentru a multumi electoratul de dreapta din Israel, pe fondul acutizarii situatiei politice interne din Israel.

Independenta refuzata

Oficialii israelieni au avertizat in repetate randuri ca Israelul ar putea anexa mai mult teritoriu din regiunea Cisiordania, daca palestinienii isi vor declara unilateral independenta. „Daca palestinienii vor trece la asemenea masuri unilaterale, Israelul trebuie sa ia in seama anexarea unor colonii (israeliene, aflate in Cisiordania – n. red.)”, a declarat ministrul Mediului, Gilad Erdan, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu. La randul lor, si alti inalti oficiali israelieni i-au amenintat pe palestinieni cu represalii, daca vor proclama un stat independent fara acordul Israelului, exprimandu-si insa indoiala in legatura cu hotararea de a se pune in aplicare un astfel de proiect. Conform radioului armatei israeliene, ministrul Transporturilor, Yisrael Katz, si ministrul Infrastructurii Nationale, Uzi Landau, au declarat ca Israelul ar trebui sa anexeze toate coloniile israeliene din Cisiordania.

Promisiunea americana

Salah Arafat, oficial al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, a afirmat ca administratia SUA ar fi promis sa ia in calcul sprijinirea aprobarii de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei rezolutii care sa recunoasca granitele din 1967 drept frontiere ale statului palestinian, dar pana in prezent nu si-a precizat pozitia definitiva, relateaza postul de radio Vocea Israelului, citat de mass-media de la Bucuresti. Rusia si statele nealiniate si-ar fi exprimat sprijinul pentru un asemenea proiect de rezolutie, impreuna cu China, arata Salah Arafat. Pe de alta parte, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a afirmat ca daca palestinienii isi vor proclama independenta, exista sanse limitate ca aceasta sa fie sprijinita de Consiliul de Securitate al ONU, unde SUA si-au folosit in permanenta dreptul de veto pentru a sprijini politica statului Israel.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *