Israelul mareste bugetul Apararii si creste exporturile de armament

, ,
 

militari israelieniPremierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat o creştere cu aproximativ 700 de milioane de dolari a bugetului Apărării, cu toate că îşi exprimase intenţia de a reduce aceste cheltuieli pentru a finanţa reforme sociale. De asemenea, Israelul a anunţat că va vinde armament în valoare de 1,1 miliarde de dolari unei ţări asiatice, neprecizate.
“Vom adăuga trei miliarde de shekeli (aproximativ 700 de milioane de dolari) la bugetul Apărării”, a declarat Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă. Într-o primă fază, premierul a susţinut recomandările raportului întocmit de economistul Manuel Trajtenberg, în tentativa de a găsi răspunsuri la mişcarea socială de contestare, fără precedent în Israel, care a avut loc la sfârşitul verii lui 2011, transmite Mediafax. Printre aceste recomandări se găseşte şi cea de reducere a bugetului Apărării, situat la valoarea de aproximativ 14 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde reprezintă ajutor american, reducerea acestui buget însemnând o finanţare fără a mări deficitul a unei serii de măsuri sociale.
“M-am gândit la acest subiect, însă având în vedere evenimentele din zonă, am ajuns la concluzia că o reducere a bugetului Apărării constituie o eroare, chiar o eroare mare”, a subliniat Netanyahu. “Toată lumea ar trebui să vadă ce se petrece în jurul nostru (…) toate aceste schimbări au consecinţe strategice pentru securitatea naţională a Israelului, pentru capacitatea noastră de a face faţă unor noi ameninţări şi instabilităţii”, a mai declarat premierul Benjamin Netanyahu. “Armata este scutul ţării, de aceea trebuie să îi sporim mijloacele”, a adăugat Netanyahu.
Premierul a afirmat că această suplimentarea implică faptul că Ministerul Apărării va trebui să respecte principiul “transparenţei permiţând astfel Guvernului să urmărească gestionarea bugetului. În trecut am descoperit unele lucruri prea târziu, de acum vom afla informaţiile în timp real”. Pentru a finanţa această măsură precum şi impulsul dat Apărării, Netanyahu a menţionat că vor fi tăiate bugetele tuturor celorlalte ministere astfel încât să nu fie afectat deficitul bugetar global.

Contract record de export de armament

Compania israeliană producătoare de tehnică militară în sectorul aviaţiei, Israel Aerospace Industries (IAI), urmează să vândă armament în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari în următorii patru ani unei ţări asiatice neprecizate., potrivit unui oficial din cadrul societăţii, transmite Agerpres. Acesta a declarat că a fost semnat contractul, dar a refuzat să divulge numele ţării beneficiare. Printre statele asiatice care au cumpărat deja armament din Israel se numără: Singapore, Coreea de Sud, India şi China.
Contractul prevede livrarea de avioane, rachete şi sisteme de observaţie şi supraveghere. Este cel mai consistent export de armament al Israelului, după cel din anul 2009 când această ţară a livrat Indiei un sistem de apărare antiaeriană de o valoare similară. Compania Israel Aerospace Industries, aflată în proprietatea statului evreu, a vândut în anul 2010 echipamente militare şi civile în valoare totală de 3,15 miliarde de dolari. Ea fost afectată de decizia luată anul trecut de guvernul israelian, prin care acesta a suspendat orice livrare de armament către Turcia în urma conflictului diplomatic care a zdruncinat alianţa, altădată foarte solidă, dintre cele două state.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *