”Israelul curăţat”, strigătul de luptă al manifestațiilor din Turcia. Ankara declanșează un nou conflict diplomatic cu Ierusalimul. Situația explozivă din Orientul Mijlociu, exploatată electoral de președintele Erdogan

, , , , , , ,
 
Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, lansează o nouă ofensivă diplomatică împotriva Ierusalimului

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, lansează o nouă ofensivă diplomatică împotriva Ierusalimului

Turcia a cerut astăzi ambasadorului Israelului la Ankara să părăsească temporar teritoriul turc, în semn de protest faţă de moartea a aproape 60 de palestinieni luni, în urma confruntărilor sângeroase între armata israeliană şi manifestanţi palestinieni la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza, mass-media interațională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Ambasadorul Eitan Naeh a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei, unde i s-a cerut ”să revină în ţara sa pentru o vreme”, a declarat un responsabil diplomatic turc a doua zi după decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv pentru consultări.
Federația Rusă, Uniunea Europeană, Statele Unite, China și alte state au făcut apel la cele două părți să nu escaldeze situația tensionată din regiune.

Provocări diplomatice

Postul public de radio israelian a transmis că Turcia are în vedere expulzarea ambasadorului Eitan Naeh, fapte confirmate și de alte instituţii media israeliene. Ministerul de Externe al Israelului s-a abţinut de la vreun comentariu.
Posturi de televiziune turceşti, precum CNN Turk şi Haberturk, au informat că şefului misiunii israeliene i s-a cerut ”să se întoarcă la Tel Aviv pentru un timp”. Postul public de televiziune turc TRT a informat că ambasadorului israelian i s-a spus să plece. Naeh se află la post la Ankara din decembrie 2016, când Israelul şi Turcia şi-au aplanat tensiunile diplomatice, trimiţând reciproc ambasadori.

Erdogan se bucură de o loialitate absolută din partea susținătorilor săi

Erdogan se bucură de o loialitate absolută din partea susținătorilor săi

Reacții dure

”Erdogan se numără printre marii susţinători ai Hamas şi nu există nicio îndoială că înţelege pe deplin ce înseamnă terorismul şi masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecţii de morală!”, a reacţionat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, condamnând acțiunile autorităților turce.
Decizia Ankarei marchează o nouă înăsprire a reacţiei la moartea a aproape 60 de palestinieni luni sub tiruri israeliene în timp ce manifestau la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza împotriva transferului ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.
Reacţionând la aceste confruntări, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de ‘terorism de stat’ şi de ”genocid”. Turcia şi-a rechemat de asemenea ambasadorul din SUA pentru consultări.

Summit islamic extraordinar

Premierul turc Binali Yildirim a lansat un apel către ţările musulmane care au relaţii cu Israelul să le ”reconsidere”, ca reacţie la violenţele produse cu o zi în urmă. Yildirim a cerut de asemenea organizarea vineri în Turcia a unui ”summit extraordinar” al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), care numără 57 de membri, dar nu este clar pentru moment dacă această reuniune se va desfăşura într-adevăr la nivel de şefi de stat.
„Ţările musulmane trebuie să-şi reconsidere relaţiile cu Israelul. Lumea musulmană trebuie să acţioneze colectiv şi să vorbească pe o singură voce în faţa acestui masacru”, a declarat premierul turc la o reuniune la Ankara a grupului parlamentar al partidului aflat la putere, AKP.
Turcia deţine preşedinţia în exerciţiu a OCI, care s-a reunit într-un summit la Istanbul în decembrie la apelul preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a condamna decizia omologului său american, Donald Trump, de a transfera ambasada SUA la Ierusalim.

Mitingurile electorale masive o armă politică redutabilă a partidului prezidențial AKP

Mitingurile electorale masive o armă politică redutabilă a partidului prezidențial AKP

Proteste electorale.

Aflat în plină campanie electorală pentru alegerile din 24 iunie, partidul pro-prezidențial AKP, prin organizații satelit a chemat populația turcă să protesteze față de acțiunile israeliene. Mii de manifestanți au protestat astăzi în faţa Consulatului israelian din Istanbul, acțiuni similare fiind anunțate și în zilele următoare. Manifestanții au agitat drapele turceşti şi palestiniene şi au strigat în cor ”Blestemat să fie imperialismul american” sau ”Israelul curăţat”.
O manifestaţie, care se anunţă în masă, urmează să aibă loc vineri la Istanbul, la apelul preşedintelui Erdogan, sub sloganul ”Opriţi opresiunea”, în semn de solidaritate cu palestinienii. Filialele AKP au început deja procesul de mobilizare al simpatizanților, surse din AKP declarând pentru KARADENIZ PRESS că la manifestarea de vineri conducerea AKP vrea să strângă peste un milion de manifestanți.
Menționăm că în data de 24 iunie în Turcia vor avea loc alegeri anticipate, AKP fiind principalul favorit, pe fondul extinderii stării de urgență din Turcia. Discursul electoral al partidului prezindențial AKP condamnă în termeni duri politica Statului Israel, fiind o temă favorită a mediilor radicale din acest partid.
Mass-media israeliană a început să emită diferite atenționări pentru cetățenii israelieni care locuiesc, dețin afaceri ori vizitează Turcia, pentru a evita deplasarea în locurile publice pentru a nu fi atacate. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.