Israel vrea sa impuna cu forta pacea in Orientul Mijlociu

, , ,
 

israel_iranForţa este singura “garanţie a păcii şi singura apărare” pentru Israel, în contextul în care “incidentele sângeroase” se multiplică în regiune, a declarat duminică Benjamin Netanyahu, citat de agenţiile de presă internaţionale.
“În ultimele zile (…) am auzit comentariile liderului iranian cu privire la distrugerea Israelului, am văzut armata siriană masacrându-şi propriul popor, am asistat la alte incidente sângeroase în regiunea noastră”, a afirmat premierul evreu, în deschiderea reuniunii săptămânale a cabinetului său, transmite Agerpres. El a făcut aluzie la declaraţiile liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care a calificat vineri Israelul drept o “tumoare canceroasă ce trebuie eliminată şi, cu ajutorul lui Allah, aşa se va şi întâmpla”, şi la bombardamentele de la Homs efectuate de armata siriană.
“Într-o astfel de regiune, singurul lucru care asigură supravieţuirea, securitatea şi pacea este forţa”, a subliniat Benjamin Netanyahu. “Trebuie să continuăm să ne dezvoltăm capacităţile militare, economice şi sociale. Este singura garanţie a păcii şi singura apărare a Israelului pentru eventualitatea în care pacea se prăbuşeşte”, a conchis el.

Obama, despre atacarea Iranului

Joi, Washington Post scria într-un editorial că secretarul american al Apărării, Leon Panetta, aprecia că există o “probabilitate mare” ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în primăvară împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. “Nu cred că Israelul a luat o decizie” cu privire la bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene, a declarat Obama într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC.
“Principala mea prioritate rămâne securitatea Statelor Unite. Dar şi securitatea Israelului”, a continuat preşedintele, reafirmând preferinţa sa pentru o soluţie diplomatică în conflictul cu Iranul. “A fost foarte clar, vom face tot posibilul pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară şi să creeze o cursă a înarmării într-o regiune explozivă”, a adăugat el.
Statele Unite au reafirmat vineri că vor să privilegieze diplomaţia pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat, cerând Israelului “să lase timp sancţiunilor să îşi producă efectul”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *