Israel, victima sigura in razboiul „conductelor”. Mosssad-ul acuza „falanga turca”

, , ,
 

Conductele de gaz care aprovizioneaza Statul Israel, tinte ale militantilor radicali

Conductele de gaz care aprovizioneaza Statul Israel, tinte ale militantilor radicali

La sfarsitul saptamanii trecute, o noua explozie a lovit o conductă de gaze ce făcea legătura între Egipt şi Israel, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri împotriva instalaţiei care traversează regiunea Sinai din ce în ce mai volatilă, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conducta, care furnizează gaze şi către Iordania, a fost atacată de cel puţin 12 de ori de când preşedintele egiptean Hosni Mubarak a fost înlăturat în februarie 2011. Ultima explozie a avut loc în zona vestică Massaeed a oraşul mediteranean Al-Arish, la nord de Sinai, pomparea de gaz fiind oprită după explozie.

Falanga turca

Surse din cadrul Mossad si al altor servicii de informatii israeliene, citate de mass-media regionala, au declarat ca la atacurile impotriva conductei controlate de Gasco, o filială a companiei naţionale egiptene de gaze EGAS, au participat si cetateni turci, membrii ai unor miscari islamiste radicale. Sursele citate au mai declarat ca participarea cetatenilor turci a fost posibila datorita sprijinului din partea unor „cercuri guvernamentale de la Ankara, acuzatii dezmintite de oficialii turci contactati de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Reamintim ca exploziile anterioare, majoritatea puse pe seama unor atacuri armate, au dus la întreruperi de săptămâni de-a lungul conductei ce furnizeaza gaz natural Israelului.

Gaz si securitate

Înţelegerea de 20 de ani a Egiptului cu Israelul privind gazele, semnată în epoca lui Mubarak, este nepopulară în rândul unor egipteni, criticii susţinând că Israelul nu plăteşte suficient pentru gaz. Reamintim ca, pe fondul acestor atacuri, in luna octombrie 2011, autoritatile de la Cairo şi-au dublat preţul gazelor pentru Iordania. La randul sau, oficialii din Regatul Hasemit au declarat că vor creşte preţurile la energia electrică incepand cu luna februarie 2012, pentru a acoperi creşterea costurilor combustibilului importat, după pierderea aprovizionării regulate cu gaze prin Egipt.
Dupa cadearea regimului Mubarak, securitatea din peninsula egipteana Sinai, aflata la granita cu statul Israel, s-a redus in mod semnificativ, surse din cadrul serviciilor de securitate din Egipt, Israel si Iordania, citate de mass-media regionala, atragand atentia asupra consolidarii prezentei in regiune a gruparilor islamiste radicale, inclusiv a unor membrii ai organizatiilor Hamas si Hezbollah.
La randul sau, Egiptul a declarat în luna noiembrie 2011 că va înăspri măsurile de securitate de-a lungul conductei, prin instalarea unor dispozitive de alarmă şi a unor patrule de securitate, prin recrutari masive de personal din randul triburilor de beduini din zonă, masuri considerate insuficiente de catre autoritatile israeliene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *