Israel: Submarinele cumparate din Germania, dotate cu rachete nucleare

, , ,
 

Israelul este în curs de echipare a submarinelor furnizare de Germania cu rachete de croazieră dotate cu focoase nucleare, deşi Berlinul a negat mereu că aceste submarine ar putea face parte din arsenalul nuclear israelian.
Potrivit presei germane, foşti înalţi responsabili ai ministerului de Apărare german au asigurat că guvernul a crezut de fapt mereu că Israelul a echipat cu armament nuclear submarinele de atac din clasa Dolphin. Duminică, această informaţie a provocat o reacţie din partea opoziţiei social-democrate (SPD) care a cerut explicaţii guvernului condus de Angela Merkel. „Guvernul federal trebuie să furnizeze informaţii ca să aflăm dacă submarinele livrate de Germania pot fi echipate cu sisteme potenţial purtătoare de focoase nucleare”, a declarat săptămânalului Rolf Mutzenich, purtător de cuvânt pe chestiuni de politică externă al grupului parlamentar SPD. „Până în prezent, aceste livrări erau justificate printre altele prin faptul că submarinele făceau parte dintr-un arsenal de disuasiune convenţională”, a remarcat acesta.
Germania a livrat deja trei dintre aceste submarine către Israel, finanţând de asemenea mare parte din factură, iar alte trei trebuie să fie livrate până în 2017. Israelul ia în considerare de asemenea posibilitatea de a comanda încă trei submarine.
Ultima ceremonia oficială de transmitere către Israel a unui submarin Diesel din clasa Dolphin (Delfin) a avut loc la începutul lunii mai 2012, în Germania, la Kiel. Potrivit ministerului israelian al apărării, submarinul, care a primit joi numele INS Tanin (crocodil, în ebraică), va intra în dotarea Forţelor Navale ale Israelului în 2013, după încheierea testelor tehnice şi de navigaţie.
INS Tanin este al patrulea submarin al Forţelor Navale Israeliene şi una dintre cele mai scumpe achiziţii făcute de armata israeliană. Construirea acestui submarin a presupus costuri de aproximativ 500 de milioane de dolari. Submarin din clasa Dolphin şi cu o lungime de 68 de metri, INS Tanin a fost lansat la apă în luna februarie, la Kiel, după ce a ieşit din halele Howaldtswerke-Deutsche Werft.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *