Israel, pavăza antiteroristă a Europei. Jihad diplomatic pentru statutul final al Ierusalimului

, , , , , ,
 
Liderul israelian Benjamin Netanyahu mizează pe sprijinul politic al președintelui SUA, Donald Trump, pentru obținerea recunoașterii internaționale a Ierusalimului drept capitală a statului Israel

Liderul israelian Benjamin Netanyahu mizează pe sprijinul politic al președintelui SUA, Donald Trump, pentru obținerea recunoașterii internaționale a Ierusalimului drept capitală a statului Israel

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de The Jerusalem Post, preluat de mass-media internațională, a declarat că serviciile de informații din Israel ar fi oprit numeroase atacuri teroriste care vizau țări europene. Prim-ministrul a precizat că unele dintre acestea s-ar fi folosit de aviația civilă, făcând probabil, în opinia experților citați de mass-media, referire la atacuri de tipul celor de la 11 septembrie 2001 din New York. Aceste declarații vin pe fondul creșterii tensiunilor dintre Israel și unele state ale UE, care se opun vehement deciziei SUA și a altor state de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a statului Israel și de mutare a ambasadelor de la Tel Aviv.

Islamul radical, amenințare primordială

Înaltul demnitar din israelian s-a adresat marți ambasadorilor statelor membre NATO într-o conferință  care a avut loc la Hotelul Regele David din Ierusalim, un simbol al Orașului Sfânt. Acesta a accentuat faptul că lumea este amenințată de grupuri sunite radicale, care erau conduse inițial de al-Qaeda, dar acum cele mai mari amenințări vin din partea așa-numitului Stat Islamic (ISIS) și din parte șiiților radicali, conduși de Iran, dușman declarat al statului Israel.

„Când vorbim de ISIS, este important să înțelegem că Israel ajută Europa în două moduri fundamentale. Primul este că, prin serviciile noastre de informații, am oferit informații care au oprit zeci de atentate teroriste majore, multe dintre ele în țări europene. Unele dintre acestea puteau fi atacuri în masă, de tipul celor mai rele pe care le-ați avut pe teritoriul Europei sau chiar mai rele, pentru că implică aviația civilă. Israel a prevenit asta și a salvat, astfel, multe vieți europene”, a declarat premierul Netanyahu în fața ambasadorilor.

Prim-ministrul israelian nu a oferit mai multe detalii, dar a spus că informațiile obținute de statul său au fost vitale în trecut în procesul de prevenire al unor atentate teroriste în Europa.

Intifada cuțitelor, raspunsul palestinian la esecul negocierilor pentru pace

Intifada cuțitelor, raspunsul palestinian la esecul negocierilor pentru pace

Pedeapsa capitală pentru terorism

Declarațiile premierului vin la scurt timp după ce parlamentarii israelieni au făcut un prim pas către sancţionarea teroriştilor cu pedeapsa cu moartea, votând în favoarea unui proiect de lege ce ar urma să faciliteze aplicarea pedepsei capitale. Conform mass-media regională, scopul legislaţiei, votată miercuri favorabil cu un scor de 51 – 49, este de a permite tribunalelor militare să pronunţe pedeapsa cu moartea pentru crimă când doi din trei judecători sunt de acord. Anterior decizia trebuia să fie unanimă.

„Oricine ţine un cuţit, ucide şi râde merită sa moară”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, citat de ynetnews, referindu-se astfel la cei implicați în atacuri cu arme albe, specifice așa zisei intifade a cuțitelor, declanșată de mediile radicale palestiniene în urmă cu câțiva ani și care afectează în principal populația civilă.. „Nu merită să trăiască”, a adăugat Netanyahu. În Israel, pedeapsa cu moartea poate fi decisă numai pentru trădare, nu pentru crimă. Proiectul de lege urmăreşte de asemenea să pună capăt posibilităţii ca pedeapsa cu moartea să fie comutată în închisoare pe viaţă sau ca persoana respectivă să fie graţiată. Israelul a aplicat pedeapsa cu moartea doar o dată: când a fost spânzurat criminalul de război nazist Adolf Eichmann, în 1962.

Reamintim că în Teritoriile Palestiniene, tribunalele militare pot pronunţa pedeapsa cu moartea în cazuri de crimă cu elemente teroriste, acuzație folosită și de a scăpa de opozanți politici incomozi pentru unii lideri palestinieni, atât din Hamas, cât și din Fatah.

Relații încordate

Declarațiile premierului israelian confirmă speculații din mass-media internațională privind gradul ridicat de colaborare între serviciile de informații din Israel și structurile omoloage din state ale UE, majoritatea și membre NATO, pentru combaterea acțiunilor teroriste.

Uniunea Europeană a condamnat vehement legea care prevede pedeapsa capitală pentru teroriști, care a stârnit și protestele importantelor comunități palestiniene din unele state europene. „Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu demnitatea umană”, a postat miercuri pe Twitter Misiunea UE în Israel. „Aceasta constituie un tratament inuman & degradant, nu are niciun efect de descurajare dovedit & permite erorilor judiciare să devină ireversibile şi fatale”.

Conform analiștilor politici israelieni, citați de agenția de presă KARADENIZ PRESS, Benjamin Netanyahu încearcă să diminueze opoziția cancelariilor statelor UE, mai ales occidentale, față de o posibilă recunoaștere largă la nivel internațional a Ierusalimului drept capitală a statului Israel, conform legislației adoptate în urmă cu decenii de Knesset, Parlamentul israelian. Sursee citate au mai declarat că Netanyahu încearcă să obțină capital politic intern în acest fel, cabinetul său fiind confruntat cu o serie de scandaluri privind acte de corupție, implicând inclusiv pe fiul său.

Statutul-Ierusalimului-miza-importantă-pentru-părțile-aflate-în-conflict

Statutul Ierusalimului miza importantă pentru părțile aflate în conflict

Război diplomatic total pentru Ierusalim

Până în acest moment exemplul SUA a fost urmat de un număr mic de state, dar diplomația israeliană și-a relansat eforturile în acest sens, pe fondul protestelor statelor musulmane, conduse de Arabia Saudită și Turcia, dublate de amenințări cu sancțiuni economice din partea acestor state împotriva țărilor care vor urma exemplul SUA.

La rândul său preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, va cere miniştrilor de externe ai statelor Uniunii Europene ca ţările lor să recunoască statul Palestina în interiorul frontierelor din anul 1967 şi Ierusalimul de Est drept capitală a acestui stat, a declarat recent un purtător de cuvânt al lui Abbas, citat de mass-media occidentală

Conform surselor citate, în cadrul vizitei pe care Abbas o va efectua la Bruxelles pe 22 ianuarie, ‘unul din punctele cele mai relevante de pe agenda sa va fi reprezentat de întâlnirile cu miniştrii europeni de externe pentru a le solicita recunoaşterea internaţională a Palestinei cu frontierele ei din 1967’.

Reamintim că oficialii palestinieni au avertizat în această săptămână că nu vor relua negocierile de pace cu Israelul până când SUA nu-şi vor anula decizia privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. „Conducerea palestiniană nu va accepta nicio ofertă de negocieri dacă decizia SUA asupra Ierusalimului nu este anulată”, a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat, pentru postul de radio Vocea Palestinei, citat de mass-media internațională.

Sprijin arab

Poziţia palestiniană a fost sprijinită la o reuniune ministerială restrânsă a Ligii Arabe, la care au participat la Amman miniştrii de externe ai Iordaniei, Egiptului, Arabiei Saudite, Marocului şi Emiratelor Arabe Unite, întâlnire convocată în urma deciziei preşedintelui Donald Trump ca SUA să recunoască Ierusalimul capitală a statului Israel.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, gazda acestei întâlniri, ministrul de externe iordanian Ayman Safadi, a declarat că toţi omologii săi participanţi la reuniune consideră că în regiune nu va exista stabilitate atât timp cât nu va fi recunoscut statul palestinian în interiorul frontierelor din 1967. La rândul său, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a anunţat convocarea unei „reuniuni ministeriale lărgite” la sfârşitul luni ianuarie 2018. (Isac Mihai)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *