Israel in flacari

, , , ,
 

Padurile israeliene, afectate de incendii de origine necunoscuta

Padurile israeliene, afectate de incendii de origine necunoscuta

Autoritatile israeliene au anuntat decesul a 41 de persoane, din care 36 gardieni de inchisoare, intr-un incendiul de padure izbucnit joi, cel mai grav din istoria Israelului, iar flacarile continuau sa faca ravagii vineri in apropiere de portul Haifa, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Incendiul, a carui origine este inca necunoscuta, nu a fost nici pana in prezent controlat, vantul intetind flacarile care se extind pe terenul impadurit. “Pana in prezent au fost inregistrati 41 de morti, din care 36 de gardieni de inchisoare”, potrivit serviciilor medicale. Gardienii decedati, din care numerosi apartin comunitatii arabe druze, se aflau la bordul unui autobuz suprins de flacari, afirma politia. “Autobuzul urma sa suplimenteze personalul centrului de detentie Damon, in curs de evacuare, pentru a securiza transferul detinutilor catre alte inchisori”, a explicat administratia penitenciarului.
Politia nu a putut furniza un bilant definitiv, deoarece doar 11 cadavre au fost identficate, mai multe persoane sunt date disparute si cautarile continua pe teren pentru a descoperi alte posibile victime, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Micky Rosenfeld. Saptesprezece persoane au fost spitalizate, dintre care doua se afla intr-o stare grava si una, comisarul de politie din Haifa, este intr-o stare critica, potrivit acestei surse.

Victime straine

Ministrul pentru Securitate Interna, Yitzhak Aharonovitch, a dat asigurari ca “nimeni nu se mai afla in prezent in pericol, avand in vedere masurile de precautie luate”. El a mentionat o posibila imbunatatire a situatiei. “Vazuta de sus, situatia este mult mai buna decat de la sol”, a adaugat el. Trei sute de pompieri au fost mobilizati la fata locului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a solicitat un ajutor international.
Conform unor surse din politia locala, citate de cotidianul regional „Hadashot Haifa HaTzafon”, printre victimele incendiului s-ar putea numara si cetateni straini din Republica Moldova, Romania, Ucraina si Federatia Rusa, aflati legal si ilegal in Israel. Contactate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, autoritatile locale israeliene nu au putut cinfirma sau infirma informatiile aparute in mass-media israeliana privind posibilele victime din randul cetatenilor romani sau ai Republicii Moldova.

Asistenta internationala

Primele trei avioane de asistenta internationala au sosit vineri in Israel si au inceput sa actioneze. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, sunt asteptate cel putin 17 avioane si elicoptere: doua din Turcia – in pofida crizei diplomatice intre cele doua tari -, doua din Franta, patru din Grecia, doua din Azerbaidjan, doua din Rusia, unul din Croatia, trei din Cipru si unul din Romania.
Astfel, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la Bucuresti, ar putea trimite, duminica, in Israel, un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie (IGAv), impreuna cu echipajul corespunzator, pentru a oferi ajutor autoritatilor israeliene in problema incendiilor de padure din apropiere de Haifa. “La solicitarea ambasadei Israelului la Bucuresti, MAI a hotarat sa dea curs solicitarii si sa puna la dispozitia autoritatilor israeliene un elicopter care sa acorde sprijin in misiunile specifice”, au declarat, vineri, pentru Mediafax, reprezentantii Directiei Informare si Relatii Publice din MAI.
Avand insa in vedere conditiile meteo din Romania, de vineri si sambata, elicopterul nu se poate ridica de la sol, astfel ca acesta ar putea pleca spre Israel duminica, daca va mai fi nevoie de interventia autoritatilor romane, au precizat sursele citate.

Evacuare masiva

Grecia a trimis joi seara patru avioane speciale dotate cu rezervoare de apa CL-415 pentru a ajuta la lupta contra incendiului, a anuntat Ministerul elen al Afacerilor Externe. Avioanele au ajuns la Haifa, dupa o escala in insula Rodos, a precizat serviciul de pompieri. Aceasta intarire aeriana a fost organizata la ordinul primului ministru grec Georgios Papandreou, caruia omologul sau israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut un asemenea ajutor intr-un apel telefonic. Serviciul de pompieri a indicat printre altele ca este gata sa trimita forte terestre, 30 de membri ai corpului special de lupta contra catastrofelor (EMAK), dar autoritatile israeliene au indicat ca nu doresc imediat decat un sprijin aerian. Israelul a trimis de asemenea ajutor Greciei in timpul incendiilor mortale ce au facut ravagii in peninsula Pelopones in august 2007.
Au fost evacuati pana in prezent cel putin 13.000 de locuitori ai regiunii, dintre care 2.000 de locuitori ai unui cartier de la periferia de sud a orasului Haifa, (cel de-al treilea oras al Israelului, cu o populatie de 265.000 de persoane), potrivit politiei. Orientul Mijlociu se confrunta de peste o luna cu o seceta neobisnuita. Serviciile meteorologice anuntasera joi o temperatura de 31 de grade in regiunea Haifa, cu rafale de vant de 30 de kilometri pe ora.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *