Israel, arsenal "de criza" pentru America Latina si Asia

, , , ,
 
Iron Dome, proiect strategic al armatei israeliene

Iron Dome, proiect strategic al armatei israeliene

Armata israeliană va vinde tancuri, avioane şi nave militare la mâna a doua, pentru a face faţă reducerilor din rândurile sale şi a evita măsurile de austeritate bugetară, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit ediţiei online a cotidianului Ynet, în următorii ani, forţele armate israeliene vor vinde altor ţări – în principal din America Latină, Asia şi Africa – echipamente care vor fi scoase din serviciu şi vor investi veniturile pe care le vor obţine pentru dezvoltarea capacităţilor tehnologice, pe fondul cresterii sprijinului financiar si tehnologic al SUA.
Vor fi puse în vânzare tancuri, vehicule militare de transport a trupelor, ambarcaţiuni de război, avioane de luptă, accesorii pentru vehicule logistice, tunuri şi sisteme balistice aeriene. În afară de a contracara tăierile din bugetul apărării, armata doreşte prin această renovare să devină o forţă mai flexibilă, de dimensiuni mai mici şi mai bine echipată tehnologic.
Între posibilii clienţi se numără ţări care au mai achiziţionat în anii trecuţi echipament militar israelian, precum India, Chile, Ecuador sau Sri Lanka, care au cumpărat de la statul evreu avioane şi elicoptere. Ceea ce nu se va vinde va fi topit şi oţelul reutilizat, iar în cazul tancurilor ar putea fi folosite, de exemplu, ca echipament decorativ în afara bazelor militare – în pieţe sau pe unele bulevarde ale oraşelor.

Mai putini soldati

Săptămâna trecută, şeful statului major al armatei israeliene, Beny Gantz, a anunţat un plan pentru reducerea forţelor armate de până la 5.000 de efective şi care urmează să fie aprobat de guvern. Reducerile la scară mare vizează efectivele terestre, aerului şi mării, atât din serviciul regulat cât şi din cel de rezervă, inclusiv componentele logistice, escadrilele aeriene, unităţile de tancuri şi de artilerie.
În total, armata va reduce între 3.000 şi 5.000 de ofiţeri şi rezervişti, cu scopul de a diminua cheltuielile sale cu 26 de milioane de shekeli (5,5 milioane de euro). O parte din economiile realizate vor fi destinate pentru a da prioritate altor domenii, precum capacităţii culegerii de informaţii, războiului cibernetic sau întăririi capacităţii manevrelor terestre, alături de continuarea investiţiilor în scuturile defensive, precum Iron Dome, Magic Wand şi Arrow 3.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *