Israel, armistițiu cu Hamas. Baloanele și zmeiele incendiare, armele terorismului împotriva Statului Israel. Agricultura israeliană, devastată de tacticile teroriste. Putin, intermediar pe axa Netanyahu- Abbas

, , , , , , ,
 
Israel, țintă a atacurilor Hamas

Israel, țintă a atacurilor Hamas

Un armistiţiu a fost încheiat pentru a pune capăt raidurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza şi tirurilor din enclava palestiniană înspre teritoriul israelian, a informat recent,  Fawzi Barhoum, unul dintre principalii purtători de cuvânt al mişcării Hamas, citat de mass-media internațională, preluată de agenția KARADENIZ PRESS.
Medierea Egiptului a permis încheierea armistiţiului, a afirmat Fawzi Barhoum într-un comunicat, în timp ce partea israeliană a refuzat orice fel de comentariu care să permită confirmarea anunțului Hamas, o strategie folosită de armata israeliană și cu alte ocazii.

Lovituri de pedeapsă

Israelul a anunţat că a efectuat la sfârșitul săptămânii trecute loviturile aeriene cele mai importante asupra Fâşiei Gaza de la războiul devastator din vara lui 2014, doi adolescenţi palestinieni fiind ucişi într-unul din aceste raiduri. Aceste lovituri au avut loc la o zi după violenţe sângeroase la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza şi după o confruntare nocturnă cu mişcarea islamistă Hamas care a lansat rachete şi obuze în timp ce Israelul efectua raiduri aeriene.

Trei civili israelieni au fost răniţi sâmbătă atunci când o rachetă s-a abătut asupra casei lor, în sudul ţării. Armata a informat că peste o sută de rachete şi obuze au fost trase sâmbătă în direcţia sudului Israelului dinspre enclava palestiniană.

Gaza-scenă-pentru-atacurile-Hamas-împotriva-civililor-și-a-forțelor-militare-israeliene

Gaza-scenă-pentru-atacurile-Hamas-împotriva-civililor-și-a-forțelor-militare-israeliene

Baloane teroriste

Armata israeliană a mai anunţat ulterior că a atacat două poziţii ale Hamas în nordul Fâşiei Gaza de unde au fost lansate baloane incendiare asupra teritoriului său, provocând incendii, relatează mass-media internațională, citând surse militare israeliene
Reamintim că începând din luna aprilie 2018, mii de hectare de teren au fost incendiate în Israel cu baloane şi zmeie incendiare trimise din enclava palestiniană, controlată de mișcarea Hamas.

Un purtător de cuvânt al pompierilor israelieni a indicat că patru incendii au fost declanşate luni de către dispozitive incendiare, iar în ultimele săptămâni au izbucnit zilnic în medie 24 de incendii, care au afectat culturile și infrastructura de pe mii de hectare. Până în acest moment nu există o estimare finală a pierderilor financiare suportate de populația civilă ori a sumelor cheltuite de forțele militare și serviciile de securitate pentru stoparea atacurilor.

Diplomația terorii

Într-un comunicat oficial, un lider al Hamas, Sami Abou Zohri, a afirmat că ”ocupantul israelian exagerează pagubele comise de zmeie şi baloane pentru a-şi justifica agresiunea împotriva Gaza”. Aceste acuzații sunt respinse de autoritățile de la Ierusalim.

Reamintim că începând din data de 30 martie, locuitorii din Gaza manifestează de-a lungul gardului care separă enclava palestiniană de Israel, pentru a protesta faţă de blocada israeliană strictă şi pentru ”dreptul la întoarcere” al palestinienilor alungaţi de pe pământurile lor sau care s-au refugiat de la înfiinţarea statului Israel în 1948.
Conform datelor prezentate de autoritățile din Gaza, controlate de Hamas, cel puţin 141 de palestinieni au fost ucişi de tirurile israeliene şi peste 4.000 au fost răniţi de gloanţe de la acea dată.

Armata israeliană nu a raportat nicio fatalitate, mai ales datorită noilor tactici folosite și a măsurilor de securitate, pe fondul războiului total dus de Hamas, organizație considerată teroristă de UE, SUA și alte state.

Aviația israeliană pedepsește atacurile Hamas

Aviația israeliană pedepsește atacurile Hamas

Filiera rusă

În mass-media rusă au apărut speclații cu privire la relansarea procesului de pace dintre Israel și Autoritatea Palestiniană prin implicarea directă a Kremlinului, interesat de rezolvarea cât mai rapidă a crizei din Siria în favoarea sa.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit recent pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la câteva zile după o întrevedere pe care a avut-o la Moscova cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. “Sunt încântat să vă pot informa despre contactele noastre cu vecinii dumneavoastră şi cu liderii altor ţări din regiune. Ştiu că situaţia din regiune este dificilă, dar vă sunt recunoscător că aţi profitat de o ocazie precum cea oferită de Cupa Mondială (la fotbal) pentru a veni la Moscova”, a declarat Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, la începutul întrevederii cu Abbas.

La rândul său, Mahmoud Abbas şi-a exprimat “marea preocupare” în legătură cu proiectele Israelului de a construi “noi colonii”, apreciind că este vorba despre “cea mai mare problemă” a autorităţilor palestiniene, potrivit agenţiilor de presă ruse. Abbas a denunţat din nou mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. “Rezistăm tentativelor americanilor de a-şi impune soluţiile la problemele cele mai sensibile” pentru Palestina, a subliniat Abbas, citat de agenţia oficială TASS.

Vizita lui Abbas la Moscova are loc la două zile după cea a premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a fost primit miercuri de Vladimir Putin, cei doi lideri abordând îndeosebi situaţia din Siria şi relaţiile israeliano-palestiniene. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *