Israel, amenintat de Iran cu sute de mii de rachete

, ,
 

rachete iraniene150.000 de rachete vor fi lansate asupra Israelului, dacă Iranul va fi atacat, a declarat ministrul iranian al apărării, generalul Ahmad Vahidi. “Iranul nu este Irakul sau Afganistanul. Dacă americanii fac greşeala de a ataca Iranul, le vom arăta noi ce înseamnă o astfel de luptă”, a afirmat ministrul iranian, vorbind în faţa a 50.000 de voluntari ai armatei în localitatea iraniană Bushehr, unde se află şi o centrală nucleară. “Israelul trebuie pedepsit pentru ceea ce a făcut musulmanilor în Palestina şi Liban”, a adăugat el, potrivit presei israeliene, citată de Agerpres. În cursul zilei de sâmbătă, un comandant al Gardienilor Revoluţiei a declarat că ţara sa va ataca elementele scutului american antirachetă din Turcia, în cazul în care SUA sau Israelul pornesc o operaţiune militară împotriva Iranului.
Parlamentul iranian a votat duminică o lege care reduce relaţiile diplomatice şi economice cu Marea Britanie, în urma sancţiunilor adoptate de Londra împotriva Teheranului săptămâna trecută. Dintre cei 206 deputaţi prezenţi (dintr-un total de 290), 179 au votat în favoarea principiului unei reduceri a relaţiilor dintre cele două ţări, înainte de a începe o dezbatere pentru a fixa detaliile acestor reduceri care ar trebui cel puţin să antreneze plecarea ambasadorilor celor două ţări. Proiectul pregătit de Comisia de Afaceri Externe din Majlis prevede că Ministerul Afacerilor Externe va reduce “în termen de două săptămâni relaţiile cu Marea Britanie la nivel de însărcinat de afaceri şi va limita relaţiile economice şi comerciale la minimum”. Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliul Gardienilor (constituţional), înainte de a fi pusă în aplicare.
Anunţând miercuri iniţiativa Parlamentului, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, Allaeddine Boroujerdi, a cerut “şefului diplomaţiei, Ali Akbar Salehi, să-l expulzeze pe ambasadorul britanic, ţinând cont de politica ostilă a Londrei faţă de Iran”. Marea Britanie, alături de Statele Unite şi Canada, a adoptat luni noi sancţiuni economice şi financiare împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat, incluzând un embargo împotriva Băncii Centrale iraniene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *