Israel, alegeri anticipate în aprilie 2019

, ,
 
Israel se confruntă cu un an electoral greu

Israel se confruntă cu un an electoral greu

Parlamentul israelian a votat miercuri în a doua şi a treia lectură în favoarea unui proiect de lege vizând dizolvarea acestei adunări şi organizarea de alegeri legislative anticipate pe 9 aprilie, relatează mass-media de la Ierusalim, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Adoptată cu 102 voturi pentru şi două contra, această lege a intrat în vigoare imediat, Knessetul fiind dizolvat până la noi alegeri, la patru ani de la ultimul scrutin, organizat în martie 2015.

Coaliţia premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis luni dizolvarea parlamentului, în contextul în care mai dispunea numai de un vot pentru asigurarea majorităţii (din totalul de 120) după demisia, luna trecută, a ministrului apărării, Avigdor Lieberman, lider al partidului de dreapta Yisrael Beytenu (Israel Casa Noastră).

Netanyahu, dat câștigător

Guvernul de la Ierusalim rămâne în funcţie, dar nu poate lua decizii care necesită aprobarea parlamentului, ca adoptarea de noi legi.

La putere de aproape 10 de ani, după un prim mandat în anii 1990, Benjamin Netanyahu, 69 de ani, a eşuat de curând în adoptarea unei legi asupra recrutării obligatorii a evreilor ultrareligioşi în armată, faţă de care se opun două partide religioase ale majorităţii.

Pe altă parte, prim-ministrul este ameninţat să fie pus sub acuzare pentru “corupţie” în trei dosare, ca urmarea recomandării poliţiei în acest sens.

Toate sondajele arată însă că Benjamin Netanyahu va continua să rămână la putere, depăşind astfel recordul de longevitate (apeoximativ 13 ani) al părintelui fondator al statului Israel, David Ben Gourion. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *